論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果明知工人唔會用張機票, 你會點揀??

1) 長榮 $1450+tax (20kg 行李)
2) 嘉魯達 $1510+tax (30kg 行李)

如果揀長榮會唔會好衰? 工人可唔可以轉讓給其他人或refund錢?

如果agent出的係e ticket有沒有問題?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 如果明知工人唔會用張機票, 你會點揀??

你意思係, 明知工人唔會用張機票, 又要賠, 又唔想益佢?
咁你同agent講明, 買一張唔可以refund既機票lor

大宅

其實我唔係怕益佢, 只不過係我同佢完約, 照規矩, 我要包佢一張機票. 但我知佢已係香港揾咗僱主, 但新僱主唔比佢係lee兩年內返印尼.

所以我係度諗, 汝其浪費張機票, 不如我買張最平. (雖然相差唔係好大, 但慳得就慳ma!)

但如果張機票可以refund錢或比人用, 咁就買嘉魯達就comment d.

有無人出e ticket比工人?

大宅

can refund, need to pay approx. $500 handling fee by herself.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我前排睇過本書係講關於工人夠期, 係唔係一定要出機票比佢返回原居地
本書就話無論工人會唔會返, employer都一定要買比佢咁話, 完左contract之後, 如果唔係將來個工人可能可以告你, 話你無同佢買機票;仲有好似同你完左contract都係一定要返一返去佢國家先可以再次做將new contract ga(法例規定)
大致上應該係咁, 如果有錯漏, 請更正
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

民房

我剛剛上個月同個工人完約,我比錢代替機票,agent有張簽收,大家好來好去啦,(因為佢張機票退錢退唔祝,有D成半年。)
我個工人佢又係找到新顧主,所以不用回印尼。

大宅

佢人就ok, 但又未至於好好, 不過我想好來好去.
sweetcouple 寫道:
無論佢re唔refund, 用唔用張機票, 其實僱主都只係有責任提供俾佢返到家鄉的方法, 平同貴冇問題, even你要佢轉三次機先返到去, 都冇問題。

你個工人好好架!? 做乜你咁為佢設想!?

大宅

但之前d bk媽咪教話最好唔好用錢代替, 所以我決定唔直接比錢佢.

eot 寫道:
我剛剛上個月同個工人完約,我比錢代替機票,agent有張簽收,大家好來好去啦,(因為佢張機票退錢退唔祝,有D成半年。)
我個工人佢又係找到新顧主,所以不用回印尼。

首頁

尾頁

跳至