論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019勳章

會否抄佢?

個新來just一個月的印印竟用我給她的手提sent十數個SMS返印尼, 我之前已經講過個mobile 係用來接送放學時用,不能將号碼其他人, 以防佢同佢D friend傾偈,但〝細〞估唔到佢竟大擔到用來 send SMS, 還識洗走D messages好彩到我睇statement先知. 我現在15/16唔知郁唔郁佢好. 其實佢仲有好多事都令我好嬲, 不過以為佢蠢仲可以慢慢教, 但呢件事令我懷疑佢真蠢定假蠢, 最衰就係佢好好禮貌, 搞到我都有D心軟.

Any comments?
萻提本無樹 明鏡亦非臺
本來無一物 何處惹塵埃

大宅

Re: 會否抄佢?

可能佢蠢到以為你話唔可以講電話, 但SMS就冇問題卦, 試下WARN下佢睇下有冇改善喇, 始終時間尚短, 我地打工都3個月PROBATION喇.

洋房

比多次機會佢囉.....
印印係要成日話下佢先得架....

伯爵府

2019新春慶豚圓 BK猜猜猜慶中秋

同佢再講多一次,再有問題先决定抄佢

大宅

睇埋send SMS既時間應該做緊d咩﹖如係free time就冇咁嬲﹐但都會話佢架手機係工作用﹐不能擅作私用﹐呢張單要佢俾﹐另寫封信話道歉唔會再犯等等。

如係工作時間﹐就勁炳﹐同樣要俾錢﹐加警告信話疏忽職手﹐擅用僱主手機作私人用途﹐導致小朋友有受疏忽之嫌﹐帳單幾錢等等。

炒唔炒﹐還看其他表現如何。

但一定要出聲﹐否則等如默許﹐只會變本加勵。

洋房

你個印印唔係蠢, 好醒添.
抄唔抄佢就要替佢仲有咩衰la, 大部份工人都有野激僱主ga la, 替下有幾嚴重la.

大宅

你有冇出聲話佢?? 佢認唔認?? 佢可能真係唔知send sms會比你check到, 我工人一樣咁豬, 我都出左個手提比佢, 係儲值卡, 要增值, 我純粹問佢打左幾多要唔要增值, 提佢用到咁上下要出聲等我去增值, 唔係用到無晒錢張卡就報消, 要出過個新no.啦, 但個工人竟然話佢從來無用過個電話喎, 我唔信走去check下個電話, 見佢call time有差不多7個鐘, 打出都有好多唔同no., 都唔明佢點解咁都呃, 出得比你都預你會打, 唔過份我都唔會出聲, 之後同佢講我check到你有打喎, 咁佢之後個假期出街就連電話都唔拎, 咁你話我個又蠢定精??

大宅

佢識send sms ,就唔係蠢啦!重不知幾精,古惑,扮野.你重要小心佢下下問你去邊,然後作返呀!因為佢都幾似我以前工人所作所為.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我覺得電話係你的, 比佢係用嚟同你聯絡, 功能只係收你的來電及把出電話比你, 是工作上需要, 佢係吳可以作為私人用途, 所以你應該同佢講清楚囉

洋房

比多次機會佢,我會扣返佢部份SMS錢作警惕,因為我前工人試過用我比佢的電話咭打IDD, 打左$2XXX,我都係扣返佢部份錢了事. 佢之後都無再咁做.

首頁

尾頁

跳至