嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 小朋友咳, 除左猴棗散, 仲可以食乜野呢﹖

LILY媽咪:
猴棗散我就冇try過,不過人哋都話好似幾effective!
煲湯都係long term, 冇話一飲就好!
平時食菜落d薑,煲湯落d果皮會好d!

珍珠宮

winsonma, 謝謝你的建議, 我昨日已了猴棗散比阿女食, 今日開始日日煲湯 (加川貝), 希望快d好番, 唔洗咁辛苦.

大宅

祝各位病嘅小朋友早日康復!
((病痛.. ))

禁止訪問

大宅

mocha:
我住Ma On Shan, 空氣唔錯,我諗小朋友一上學就...:-(
空氣污染都有d關係ga...
mocha 寫道:
我個仔又係咳咗成個月,只係早晚咳,睇完趙長成話食乜都冇用,話只係屋企冇乜塵就ok.如個多塵就唔好開窗..

上個星期,空氣污染指數高,我個仔就咳得利害咗.但今個星期空氣冇咁差,我個仔就冇乜點咳..所以我都好想買部空氣清新機.大家有冇用開,可否介紹吓,d filter係咪要成日換,又或者好難清洗

唔知你地個bb咳,係咪同空氣污染有關?
:-(

大宅

各位媽媽:
近排天氣乾燥,小朋友又易咳,記得煲多d靚湯比小朋友飲呀!

1. 海龍, 海馬, 海雀及川貝
以上東西每樣買一兩, 分三次(即三天)煲, 加一片薑, 加 果皮(凍水落), 加瘦肉煲 (四人份量), 可加一點蜜棗.
註: 早上煲, 每天喝兩至三碗, 連續飲三天; 因為只是湯水而不是中藥, 所以一 家大細都可以飲.

2 沙參, 玉竹, 蓮子, 百合, 准山, 合掌爪 (2個), 瘦肉$20, 這個作用是清肺

3. 瑤柱, 陳皮, 百合, 蘿蔔, 瘦肉 這個是朋友介紹, 可預防咳嗽, 但我比個仔飲左佢都照咳, 就當普通湯水佢飲 仲有就 係得閒"登" 川貝雪梨, "登" 45分鐘

4.蓮藒冬瓜扁豆羅漢果湯
功能: 清熱化痰 冬瓜 一斤 蓮藒 半斤 羅漢果 一個 扁豆 三分一飯碗 西施骨 $20 果皮 一片 蜜棗 一粒 先下扁豆, 果皮, 蜜棗, 水滾將其他材料放入, 大滾半小時, 再慢火煲兩個鐘, 下鹽調 味.

5.沙參, 玉竹 ...... 的湯水好有益, 可增強抵抗力, 但有感冒切記不要飲用.

6. 中醫防流感湯水 ___材料(以一家3至4口分量計算)
白菜乾排骨湯 (適合健康但體質燥熱的人)
材料: 排骨�百合5錢�玉竹 1兩

大宅

Which 牌子嘅猴棗散好呀 ? 余xx or 位xx 較醇正 ? 要點食法及食幾耐 for 2.5 yrs old child ?

winsonma 寫道:
LILY媽咪:
猴棗散我就冇try過,不過人哋都話好似幾effective!
煲湯都係long term, 冇話一飲就好!
平時食菜落d薑,煲湯落d果皮會好d!

複式洋房

我想問你地所講既猴棗散係咪即猴棗未呀!!咁有咩分別呢?
Suki

大宅

ansonbb:
朋友試過話余xx 嘅猴棗散好d,manning早排特價$26一支.阿仔食完2支後都好了好多!
2.5yrs 應該每日食一次,每次一支.用水沖淡,空肚食!

sukipun:
猴棗散同猴棗未一樣,不過有%唔同.猴棗未是100%純正,冇咁苦,所以都貴d~$100一支.

大宅

阿仔 tried 猴棗散 before but not good. So, I want try 猴棗未 and see whether it has effect. Is 余xx better ?

ansonbb:
朋友試過話余xx 嘅猴棗散好d,manning早排特價$26一支.阿仔食完2支後都好了好多!

sukipun:
猴棗散同猴棗未一樣,不過有%唔同.猴棗未是100%純正,冇咁苦,所以都貴d~$100一支.

大宅

ansonbb:
縱合各方意見,余xx 好d!

ansonbb 寫道:
阿仔 tried 猴棗散 before but not good. So, I want try 猴棗未 and see whether it has effect. Is 余xx better ?

[quote]
ansonbb:

sukipun:
[/quote]

大宅

Thanks Winsonma,

I brought already. Let's see whether it works and report.

大宅

ansonbb:
阿仔食完都好咗好多.
之前阿仔又咳又流鼻水,位元x職員叫我先比保嬰丹阿仔食,清咗d鼻水先,然後至食猴棗散.果然效果唔錯!
ansonbb 寫道:
Thanks Winsonma,

I brought already. Let's see whether it works and report.

大宅

"登" 川貝雪梨, "登" 45分鐘 , 好work, 三日清晒咳

別墅

winsonma,

真係唔該晒你提供咁多湯水食譜呀. 我都是住mos, 但囝囝返了學3星期左右開始有傷風咳, 跟住就變咗半夜咳, 同有時瞓午覺時咳, e生話是氣管敏感咳, 嘩, 一咳開就好勁, 簡直成個身都抽搐, 真是嚇死我, 都成個月了, 所以都好擔心, 可能會帶佢睇下中醫.

大宅

janettang:
阿仔成日一訓就滿頭大汗,唔知係咪虛呢?都想同阿仔睇中醫.妳有冇相識嘅中醫呀?
janettang 寫道:
winsonma,

真係唔該晒你提供咁多湯水食譜呀. 我都是住mos, 但囝囝返了學3星期左右開始有傷風咳, 跟住就變咗半夜咳, 同有時瞓午覺時咳, e生話是氣管敏感咳, 嘩, 一咳開就好勁, 簡直成個身都抽搐, 真是嚇死我, 都成個月了, 所以都好擔心, 可能會帶佢睇下中醫.

大宅

How to "登" ? Pls advise.

chanyuki 寫道:
"登" 川貝雪梨, "登" 45分鐘 , 好work, 三日清晒咳

男爵府

畀面勳章

winsonma
「11.南杏北杏琵琶葉煲

大宅

carcar000 :
我都係睇書抄下來的,我都未煲過這個湯!

男爵府

chanyuki 寫道:

請問用幾個雪梨?川貝用幾多?雪梨要去核和去皮嗎?

首頁

尾頁

跳至