嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 小朋友咳, 除左猴棗散, 仲可以食乜野呢﹖

你好,如果食緊西藥,可唔可以給他飲呀,亞仔只得18個月.唔該

大宅

PEGGYCHEUNG:
你係咪問所有湯水呀?其實18個月已經可以食同飲好多嘢,所以應該冇問題.

別墅

Winsonma,

我阿仔都係一瞓覺就會肩膀以上至到頭都好多汗出, 簡直是濕晒嗰種, 不過我家姐話小朋友瞓覺係會咁滿頭大汗個喎, 佢個仔都是一樣. 有問題喎!

至於中醫方面, 我都是在bk中聽聞馬鞍山廣場地下有個女醫師, 以前是當西醫的, 好似幾好, 你可以試下, 而我就仲未帶個仔去睇, 因為這個星期, 飲了d湯水食療, 再加埋醫生開的氣管敏感藥(每天一粒, 好似糖咁, 幾好), 又好似好咗d, 所以都是睇定d先.

[quote]
winsonma 寫道:
janettang:
阿仔成日一訓就滿頭大汗,唔知係咪虛呢?都想同阿仔睇中醫.妳有冇相識嘅中醫呀?
[quote]

大宅

janettang :
馬鞍山廣場地下 ?是不是L2個層?邊間葯户呀?
janettang 寫道:

Winsonma,

我阿仔都係一瞓覺就會肩膀以上至到頭都好多汗出, 簡直是濕晒嗰種, 不過我家姐話小朋友瞓覺係會咁滿頭大汗個喎, 佢個仔都是一樣. 有問題喎!

至於中醫方面, 我都是在bk中聽聞馬鞍山廣場地下有個女醫師, 以前是當西醫的, 好似幾好, 你可以試下, 而我就仲未帶個仔去睇, 因為這個星期, 飲了d湯水食療, 再加埋醫生開的氣管敏感藥(每天一粒, 好似糖咁, 幾好), 又好似好咗d, 所以都是睇定d先.

[quote]
janettang:
阿仔成日一訓就滿頭大汗,唔知係咪虛呢?都想同阿仔睇中醫.妳有冇相識嘅中醫呀?
[quote]

別墅

Winsonma,

please check HERE

別墅

一錢川貝大約有多少粒 ?

oobaby:
因為每次燉,我都係一家大細飲 ,所以一兩我只分三次!!
[quote]
oobaby 寫道:
Hi,winsonma
我都是最近燉川貝比bb,都幾好,我買了90元一兩, 分十次飲(每次一錢),因2錢一次太苦bb唔肯飲,每次約9元,不是太貴。

[quote]
龍婆:
當保健湯水,食緊西藥都冇問題.不過川貝都幾貴!

[quote]
龍婆 寫道:
Hi winsonma,

A.川貝燉無花果 川貝(磨成粉 )1茶匙, 無花果 2粒--切成小粒 加半碗涷滾水 ,燉兩小時,一星期飲兩至三次

請問如果宜家有咳食緊西藥, 咁這款湯水現時可唔可以飲呀, 唔該
[/quote][/quote] [/quote]
:-)

大宅

janettang:
Thank you!
janettang 寫道:
Winsonma,

please check HERE

大宅

hunny999 :
川貝有平有貴,有大有細粒,所以唔知一錢川貝有多少粒 ?

首頁

尾頁

跳至