親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

如果可以再選擇過, 我一定唔會再搭NW去東京! - 慘痛經歷!

我10月1日搭NW 出發去東京, 起飛時間8:45am, 2小時前巳到機場check in, 排

別墅

Re: 如果可以再選擇過, 我一定唔會再搭NW去東京! - 慘痛經歷!

candyPo,

我老公舊年去日本出trip(佢坐cx), 諗住貪平(其實比其他airline平少少)就坐nw去日本join佢, 在香港check-in時明明仲有成個鐘先起機, 個地勤猛叫我快d快d去入閘; 另外之前已在agent度劃o左位(因我自己一個去)坐路口位, 諗住劃o左位所以我沒有check boarding pass, 但上到機原來轉o左我坐中間d位, 仲要比兩個男人夾住坐, d位已經唔係闊, 全程機比人迫住晒, 好辛苦. 最嬲就係你轉o左位又唔話比我知, 可能驚我嘈佢.....跟住回程時個情況就好似你咁, 打晒蛇餅, 我老公15mins就check in完, 我就足足1個鐘....自此之後, 我同自己同埋所有會去japan的friend講, 以後都唔會住nw, 寧願比多少少錢, 坐返d "正常"少少o既airline.

複式洋房

Re: 如果可以再選擇過, 我一定唔會再搭NW去東京! - 慘痛經歷!

DOn't take the American airline to Japan. I have such bad experience with my wife when take the UA also.

大宅

Oh! Thank you for the comments on NW. I just want to buy the package with NW air-ticket. Luckily, not yet paid. I think I need to change la....

大宅

好媽媽勳章

Yes! This is really a bad experience. Although the NW package is cheaper but the service is really bad. I won't take this airline in the rest of my life.

公爵府

牛年勳章

係呀! 美國機由於911 關係, Check 得好緊, 所以如果可以ga, 去日本選擇日本機, 服務態度好好多的 :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

死啦, 我黎緊搭ua, 請問搭ua有冇問題. :-(

公爵府

牛年勳章

03年試過, 都OK, 不過真是要比唔係美國ga航空公司早到好多到機場, 因為預它Check, 上次我在HK 去無Check, 在日本返就Check 一件, 都算有禮貌.

AA 寫道:

大宅

我舊年公司包團坐國泰, 回程時有幾個同事overload, 都要即埸再pack行理減磅喎, 個領隊事後傾偈話係因為要顧及搬運員工o既安全重量限制...

男爵府

Jimsalad,

應該係兩樣野. 好似我一家三口去玩, 每人可寄20kg, 3人共60kg, 但只有一件大行李, 如件行李重過30kg, 就要再pack過, 分多件行李. 咁多間airlines, 我覺得國泰執行得最嚴, 我試過33kg都要再pack過!

複式洋房

Jimsalad 寫道:
我舊年公司包團坐國泰, 回程時有幾個同事overload, 都要即埸再pack行理減磅喎, 個領隊事後傾偈話係因為要顧及搬運員工o既安全重量限制...

睇量吓呢.去北美d airlines 間間都為係嗊. 不過nw做promotion 時真係好鬼不平. 今年easter坐nw去vegas都係hk$3,430. 重有mileage儲. 我 join 埋佢個"worldperks club. 做咗 elite member (免費的). 佢地將我程內陸機 (LA-Vegas) upgrade 去 first class (可惜唔係 LA-HK, 如果唔係service再差都一定幫襯). 但其他方便就一無可取!
依家剩咗d mileage 係個account. 要坐多一程至夠分換free ticket 去日本. 可能重要幫襯多一次. :-(

伯爵府

AA 寫道:

我summer都係坐ua去日本,冇問題.不過真要3個鐘前去check in,預鬆d時間雙方都好d啦,而家多數美國airlines都係咁request架啦,2個鐘太<紋>啦

公爵府

如果去日本都係盡量吾坐美國機, 但我都試過俾jal charge overload. 所以我依家pack野好小心, 太重既野, 我情願hand carry. 另外聽airline d人講每件行李吾可以過20kg, 係好多搬運員工claim工傷, 所以係保障返d員工.

男爵府

小BMom
唔該晒你, 我剛打過ua問而家2hrs 就ok, 如果3hrs, 時間上真係好趕, 最早班機場巴士要5:20分開, 我唸過要去個friend借宿一宵(佢住東桶).搭8:55分機, 我都知真係好<紋>, thanks

男爵府

BBChu,
係30kg for sure. 因為我通常用一個大o急, 30kg多dd, 宜家出門前會用浴室磅磅一磅先

BBChu 寫道:
另外聽airline d人講每件行李吾可以過20kg, 係好多搬運員工claim工傷, 所以係保障返d員工.

大宅

好媽媽勳章

但NW講明只可以allow20kg! 如果30kg, 我o地就2個人夾埋59.8kg就唔算overload喇!

KristyMum 寫道:
BBChu,
係30kg for sure. 因為我通常用一個大o急, 30kg多dd, 宜家出門前會用浴室磅磅一磅先

[quote]
BBChu 寫道:
另外聽airline d人講每件行李吾可以過20kg, 係好多搬運員工claim工傷, 所以係保障返d員工.
[/quote]

男爵府

candyPo,
可能講得唔清楚.
你所講的20kg是"每位乘客"寄倉行李的重量, 咁兩個人就只有40kg, 59.8kg就超重; 而我所講的30kg是"每件行李"的重量, 我一家三口共有60kg, 但所有物件只用一個o急, 個o急重33kg, 咁地勤就要我抽起至少3kg的物件用第二個袋裝喇.

洋房

我仲慘,原本10月6日6:30坐西北由東京番香港。最後要10月9日至番到香港。我從未試過cancel後比番張機票你自己搵位,仲要唔安排酒店(連大肚婆都唔例外),佢地話因天氣問題唔可以起飛。但係同一時間國泰、日航都已安全起飛。don't know why??????[quote]
candyPo 寫道:
我10月1日搭NW 出發去東京, 起飛時間8:45am, 2小時前巳到機場check in, 排

大宅

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係呀!NW勁唔掂

首頁

尾頁

跳至