烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問新鮮羅勒(basil), 那兒可買?

普通街市或超市有嗎? 還是要去大型的超市如citisuper?甚麼模樣的?

thx.
Latte, 又名臭TE或臭喵

別墅

Re: 請問新鮮羅勒(basil), 那兒可買?

西貢 d 園藝有得買, 位置:西貢大涌口 (佳記園藝)

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

觀塘Bakingware House有售

http://www.bakingwarehouse.com/2004-04/shop_2005_03.asp?cat=20

水晶宮

Great

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Basil係花墟有得一盆盆咁買($15花墟d人叫佢做巴葉,繽紛園藝一定有),妳可以search下 basil ge圖就知佢咩樣。
係花墟可以買多數係甜羅勒或檸檬羅勒,妳買時可先問清楚,種植非常容易。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

九龍城賣泰國的食物店

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thanks各位資料, 不過我係用黎煮野食架, 一盆盆果d唔啱用, 都係去great或者九龍城睇下.

謝~

大宅

吉之島有

民房

請問新鮮羅勒(basil), 那兒可買?

Aloha,CitySuper、Jusco、Sogo、花墟都有呀!Aloha :lol:
ALOHA保險 :-P

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

veronna 寫道:
thanks各位資料, 不過我係用黎煮野食架, 一盆盆果d唔啱用, 都係去great或者九龍城睇下.

謝~

妳買一盆生ge羅勒同買摘左落黎唔多新鮮ge羅勒,價錢差冇幾,有得食又有得種仲好(當然妳可以剪哂佢唔俾佢生都得)。
今日去citysuper都有得買,有一盆同摘左ge,兩隻都係檸檬羅勒,唔見sweet basil。
盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

今日去左citysuper, 買左一盒, 都幾貴, 得果幾片葉仔都要十幾蚊. 不過又真係幾香.

屋企唔適合種野, 種咩死咩, 連亞仔係學校拎返黎種果兩粒豆都..........如果唔係, 買返黎種都唔錯. 豈碼唔會用唔晒, 浪費左.

首頁

尾頁

跳至