跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

引用:我覺得差不多,揀自己近屋企!

原帖由 mrs.so 於 13-06-02 發表
我覺得差不多,揀自己近屋企!
Thx

別墅

回覆:1649 的帖子

1649,你真的會放棄銀禧?其實你想去那間?

洋房

回覆:WingWing0607 的帖子

已經估到她想說什麼了!

男爵府

和富大埔 發表於 13-6-2 10:06
1649:
你這種填法,
並不是第二志願中銀禧!
好像黃建常都係, 還有大循, 聖心, 田千等, 放第二都有人不中
其實係唔係因為多左北區人咋? 無理由幾間都一齊"升呢"既.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:07mama 的帖子

一切就係一個隨機編號!

我有時候會覺得幼稚園害了家長,點解唔教家長大抽獎遊戲方式,大抽獎係靠運氣及填表策略,有家長今年將兩間舊墟,兩間阮鄭,田小全部填寫頭幾位置之後無填,以為唔填就唔會派入其他學校,結果是三水,但某幼稚園同家長講係佢地幼稚園出名所以派位好!

男爵府

回覆 mrs.so 的帖子

出名所以派位好? 唉.....
我想, 有家長放晒熱門頭幾位, 可能怕扣門時比校長睇.
但其實大多數時同一天面試, 根本不可能扣太多間
寶舊寫明報到時間, 分分鐘玩你2個鐘, 小朋友仲邊有精神去第二間...

公爵府

回覆:07mama 的帖子

所以害了家長,家長以為幼稚園名氣就會派入呢幾間係必定!

昨晚我朋友係某幼稚園分校就讀,今年9月揀小一心水寶舊,田小,我話兩者只可揀一間,佢話同學通常揀田小,因為幼稚園校長話會幫佢地入田小,我聽完之後o咀了!

大宅

mrs.so 發表於 13-6-3 11:36
所以害了家長,家長以為幼稚園名氣就會派入呢幾間係必定!

昨晚我朋友係某幼稚園分校就讀,今年9月揀小一 ...
或者校長的推薦信會有幫助, 但都要人地有咁多位比扣門生

其實讓家長了解最新狀況好重要, 好像我的排位一樣, 仔仔的同學們覺得我很奇怪.
把以往放2-6位的學校推前了, 但其實我都是幸運的抽到第二志願, 否則又係跌落十幾
因為連我選的3-4位, 在今年放第二志願都未必入.

大宅

呢個抽獎遊戲愈來愈難玩...
政府會否在下年有改善呢.....? 好似今年咁亂就慘la..... 難怪好多大埔人都搵計搬屋南下.....

如能在自行收生階段穩陣地了結呢個遊戲, 就不用由個隨機number擺佈了....

升中派得唔好就係子女自己的實力問題je..... 升小呢一關真係死得不甘心.....

要扣門的小朋友們, good luck! 希望你地最終能以實力入到更理想的學校.

男爵府

mrs.so 發表於 13-6-3 11:17
一切就係一個隨機編號!

我有時候會覺得幼稚園害了家長,點解唔教家長大抽獎遊戲方式,大抽獎係靠運氣及填 ...我想請教下呢個[size=15.454545021057129px]大抽獎遊戲方式係點架? 我囝囝而家K1,我對呢個派位方式&填表策略一曉不通,可否教下我丫? 謝謝!

男爵府

一切就係一個隨機編號!

我有時候會覺得幼稚園害了家長,點解唔教家長大抽獎遊戲方式,大抽獎係靠運氣及填 ...
我想請教下[size=15.454545021057129px]大抽獎遊戲方式係點架? 我囝囝而家K1,但我對派位方式&填表策略一曉不通,有咩方法會派得好D? 我否教下我丫? 謝謝! (真係好擔心,競爭愈來愈激烈)

大宅

1649 發表於 13-6-1 14:41
我第八志願,聖公會阮鄭夢芹銀禧小學,我唔熟,請問依間好嗎?

你派到第8志願 阮鄭夢芹銀禧小學 ???

mrs.so  澄清了, 係第一志願!  發表於 13-6-4 09:49

複式洋房

引用:Quote:1649+發表於+13-6-1+14:41+我第八志

原帖由 julinata 於 13-06-04 發表
你派到第8志願 阮鄭夢芹銀禧小學 ???
樓主已自認放錯料

大宅

好媽媽勳章

請問有無人抽倒賽小? 點解唔見有人放在頭幾位呢?有無人知呢間派中學派得好嗎?

大宅

一切就係一個隨機編號!

我有時候會覺得幼稚園害了家長,點解唔教家長大抽獎遊戲方式,大抽獎係靠運氣及填 ...

唔係無教, 係越教越衰。
我阿囡playgroup有位家長, 佢幼稚園校長教佢, 甲一二填兩間阮鄭, 乙一二位亦填兩間阮鄭, 第三留空佢, 話咁樣填晒阮鄭, 因為同教會, 表示佢好想入呢間學校, 就算抽唔到, 叩門都會好有誠意分入到。果位校長唔知係真唔識定係靠害。
我聽完O 咗咀, 佢仲要係孖胎, 抽唔中真係唔知佢點算, 希望佢good luck。

mrs.so  嘩!害人!  發表於 13-6-4 14:59

洋房

出年到我啦,真擔心

別墅

little_yolky 發表於 13-6-4 14:18
唔係無教, 係越教越衰。
我阿囡playgroup有位家長, 佢幼稚園校長教佢, 甲一二填兩間阮鄭, 乙一二位亦填兩 ...
甘真係可大可小!

大宅

mrs.so 嘩!害人! 發表於 昨天 14:59

係呀, 點解會有啲咁0既校長, 分明整古。真係唔知佢想點。不過, 希望佢good luck啦, 佢連龍鳳胎都生到咁good luck, 應該都係好彩人士來的。

大宅

judysing 發表於 13-6-4 23:34
出年到我啦,真擔心

你係K2嗎? 我囡係K1, 仲多有一年玩。好似話出年仲多人過今年, 今年真係好瘋顛, 你都係宜謹慎, 莫進取。

公爵府

回覆 little_yolky 的帖子

坦白講, 有家長經常話返去問幼稚園就最清楚, 我咁多年都唔認同.

我識得既大埔任教既幼稚園教師, 都要問大抽獎係點玩, 大埔邊間小學師資穩定, 據朋友講, 佢地同家長所講既升小資料, 全部都係由校長交比老師既講稿, 實際係點幼師都唔知.

絕對唔能夠叫家長甲乙部都填哂一間, 何謂誠意分, 好彩就派到, 唔好彩叩門時, 無填之後既小學收到咁既叩門表格, 一見到份排位表都無自己校名, 即係非入一間不可時, 還要叩我校門, 我都未必會考慮!

首頁

尾頁

跳至