跳至

首頁

尾頁

男爵府

A.CHOW 發表於 13-6-6 09:51
北區學位比雙非侵佔變重災區又係唔公平,邊計到咁多呀!
北區當然可憐, 政苦決定比人誇竟讀書, 就應該留意情況增加資源
而且不應該把壓力放在某1-2區上

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 07mama 的帖子

教局係前年已經開放八個地區比跨境, 但跨境家長唔願到元朗/屯門/沙田等地方

教局應該設立本港學童優先派位, 跨境係另一條隊

大宅

mrs.so 發表於 13-6-5 13:59
回覆 little_yolky 的帖子

真係有幼稚園校長同家長講係佢地既幼稚園先會電腦派位得咁好, 完全唔關彩數...

可否告訴我是哪間幼稚園?
PM我得嗎?

little_yolky  我識位媽媽對孖胎都係讀大埔出名幼稚園喎, 唔知係咪同一間。  發表於 13-6-7 12:45
mrs.so  大埔熱門既幼稚園, 對不起, 唔想開名!  發表於 13-6-6 10:10

複式洋房

回覆:小一派位家長,加油!

就算北區家長派到呢啲較為好的大埔二線學校都有很多煩惱,以我所知校車費都要約一仟元,未計每日的精神和時間。

07mama  真的若了北區生, 我只是覺得政府可有更好的安排.  發表於 13-6-6 10:15

大宅

07mama 發表於 13-6-6 09:41
這個安排很不公平, 即是變相北區生有2次首志願的安排.
例如佢第1-3志願是選不北的學校, 而4-6是大埔學校.
...

咁我不如借個北區地址黎抽獎。。。為何要報大埔地址!

男爵府

mrs.so 發表於 13-6-6 10:05

教局係前年已經開放八個地區比跨境, 但跨境家長唔願到元朗/屯門/沙田等地方
讚成!!!
又或者雙非生不能參加派位, 但他們可以在派位後自行找學校.
那間學校有位多, 歡迎誇境生, 他們可自行收生.
但首要條件是港人派位在先, 這不是計較不計較.
而是保障及保護當地人民.

說到尾, 雙非沒有居港權, 沒有身份証, 就不會有問題
而家係搞到D大肚婆, 小朋友.

男爵府

A.CHOW 發表於 13-6-6 10:11
就算北區家長派到呢啲較為好的大埔二線學校都有很多煩惱,以我所知校車費都要約一仟元,未計每日的精神和時 ...
你誤會了, 我沒有抱怨北區生, 他們很辛苦, 我明白.
我只是覺得政府可有更好安排更策略.

公爵府

就係煲呔曾既屎

當年還叫香港人生三個...痴線!

大宅

07mama 發表於 13-6-6 10:12
讚成!!!
又或者雙非生不能參加派位, 但他們可以在派位後自行找學校.
那間學校有位多, 歡迎誇境生, , 他們可自行收生.
但首要條件是港人派位在先, 這不是計較不計較.
而是保障及保護當地人民.

說到尾, 雙非沒有居港權, 沒有身份証, 就不會有問題
而家係搞到D大肚婆, 小朋友.

政府似乎連最基本的都未做到。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 A.CHOW 的帖子

有些要借位的小學(所謂的二線),就因為沒有提供一條龍校車保母服務,就算當中有誇境生,他們未必想入來讀,因無交通配套,要自己找保母車,所以肯入讀的只有幾個,仲要係有d$,中港豪華七人房車接送!普遍誇境生最想在上水讀,真是苦了北區本地生!唉!住係上水真係同住係大陸無咩分別。

複式洋房

回覆:小一派位家長,加油!

如果參加個返回去返間鳯二就慘囉,全間學校得三班,得幾名敎師,妳個B問妳幼稚園老師明明話小學是一個大家庭,比幼稚園多好多人,但點解得我地三班,又無哥哥姐姐,妳話點答?間學校夠特殊呱?

大宅

mrs.so 發表於 13-6-6 09:44

誤解了派位制度...
雖然係咁講啫, 但對大埔都好唔公平喎, 咁咪分分鐘住大埔填黃建常第一入唔到, 住北區填第二入到?

公爵府

回覆:little_yolky 的帖子

隨機編號,教局手段,無人可以知道!

極無奈!

大宅

Mrs So,

我又有事想請教!我見很多叩門表都要填派左去邊,其實呢個資料會影響他們選甚麽學生嗎?

問選邊間做第一志願就係for 誠意,但派左去邊其實有咩影響呢?

公爵府

回覆:Naxos 的帖子

派去邊間小學,會影響叩門小學

因為小學有協議唔可以原區搶學生,每年七月頭先正式係叩門通知,早過七月通知係違反教局指引,通常小學收叩門生都唔會係六月註冊,會安排七月過了限期後才註冊,七月某日才是正式完成小一入學程序。

如果有小學偷步收生,還來自係同一間原區小學,有機會被投訴調查。

大宅

mrs.so 發表於 13-6-7 17:44
派去邊間小學,會影響叩門小學

因為小學有協議唔可以原區搶學生,每年七月頭先正式係叩門通知,早過七月通 ...

mrs.so,而家我個小朋友派到84網,而又打算於這一區叩門。
會否機會細左?

另外,學校近遠有關係嗎?
例如,派左去浸小,去叩阮鄭 (都在廣福村,咁會否唔收?)

公爵府

回覆:julinata 的帖子

如果來自同一小學生去同一間小學叩門,真係有機會受影響

至於遠近係叩門唔會係學校考慮既因素。

大宅

mrs.so 發表於 13-6-8 10:05
如果來自同一小學生去同一間小學叩門,真係有機會受影響

至於遠近係叩門唔會係學校考慮既因素。
唔明白第一句。

大宅

回覆:07mama 的帖子

唔好以為有呢啲分歧政策係好事。今時今日既香港政府,長遠政策肯定係向國內同胞傾斜的。開左條數比佢地可以有唔同對策對港人同強人,分分鐘我地既小朋友係得到一個學位失去一個將來。香港而家最需要係堅持有公平既制度,有法可依。

首頁

尾頁

跳至