自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

舊同事剛剛問我借錢...>~>

我同佢以前幾fd, 下午要落班既話會一起食野訓陣教咁, 又會講下心事, 之後我結婚, 佢都好鄧我開心, 到我有bb辭工就生疏左, 但我囡囡滿月佢都有黎, 仲封$1000大利事, 之後就無聯絡, 後尾從其他人口中得知佢過大海輸左好多, 起碼20萬..........果時仲係同事佢都過開去賭, 佢次次都win幾千, 我都勸佢唔好成日去.....

佢打黎講大話, 話係大陸掉左銀包, 問我借$2000, 我拒絕左, 話我老公唔會比咁多錢我借比人............我怕我一借, 佢就會不斷煩我......但我內心好鄧佢擔心同內疚....我知佢以家係最最唔掂......我以家個腦唸佢會唔會自殺....比人打等....我有做錯嗎? :-( :-( :-( :-( :cry:

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 舊同事剛剛問我借錢...>~>

如果係因為賭就唔好借比佢, 雖然你同佢係好好朋友, 但係賭呢家嘢你越幫佢都係只會一路賭落去, 永無止境, 你咁只會害左佢架咋....

男爵府

如第一次 只是二仟元, 我會借, 但借了就唔好諗住人地會還比你, 第二次就免問, 因長貧難顧
有捨必有得 有得必有失

男爵府

您冇做錯.
冇讑您有借 or 冇借, 呢個朋友都已經係冇左.
您唔借, 冇左個朋友 jet.
您借左, 人財兩失. 損失多一重.

我的經驗係, 就算您借左比佢, 到最後佢都係唔會同您做返朋友.

我中秋當晚先為追人還錢, 激到扎扎跳.
話說我老公有個由細玩到大的死黨, 3年前我大住肚臨生得, 真金白銀借左2萬銀比佢應急. 呢兩年見佢環境好返(佢有$去歐洲旅行, 我自己去一轉台灣都計到盡骨都赤埋), 追佢還, 追到反晒面咁. 由應承舊年聖誕還拖到9月底. 9月30日 deadline 佢又話身在大6 (佢盤生意響大6)要搞到好夜返. ok 我同老公講, 比左咁多時間佢唔争在果幾日. 大6國慶黃金週, 佢人響香港啦, 夠膽死話約我地今個星期尾(即10月中食飯)先還$.
我教老公使軟功, 話屋企等 $ 過節, 您筆錢9月底預左響度啦, 中秋前無論如何要比到我. 佢話ok, 最遲星期五即中秋當日入您銀行. 當日4點幾, 上網 check 銀行未有數, 追佢, 佢話搞緊野行唔開, 總之今日實比到. 之後不停追住佢, 佢一時又話搵唔到您間銀行, 一時話乜一時話物.
我教老公同佢講, 您今日比唔到我, 我死都唔掂. 隻pk 居然 7 點幾叫我老公出旺角收 cash.
我叫老公飛的都要去, 唔係隻 pk 又拖您一年半載.
好彩都收到, 不過係人民幣, 1:1. 因隻 pk 話自己岩岩響大 6 返黎, 身上只有人仔.
我老公當場想打佢咁滯.
拿, 呢 d 就係心軟的下場了.

複式洋房

老實講真人真事唔係話d咩野! 我妹夫個細佬又係有個同學朋友由細玩到大都好好感情,佢有錢時又係對個個都好好.成日去玩去食都係由佢出錢, 有次果個人就係好似你朋友咁過大海欠人債.妹夫幫佢頂左1萬蚊街數, 佢今次搵佢細佬幫手因為佢比人跟住要返hk叫人幫佢還錢.佢搵左細佬幫手.仲話如果佢唔幫佢死緊..........(講左好多野因為佢同細佬最好朋友),點知細佬諗住關人咩事. 佢有但都唔肯借. 點知佢係跳樓前再次打比佢.
佢都唔借. 第二日有警察打佢手提問佢死者最後打比你大約講d咩.佢先知佢真係跳左落黎. 後悔都太遲了. :-( :-(
我都覺得如果數目唔多,借一次.當還人情又好點都好.心安理得.始終曾經都係好朋友. 其實真係要睇下交情先決定

禁止訪問

大宅

你冇做錯wor,佢之前贏$都唔會分D比你洗la,你唔洗擔心佢......過完大海輸左$,佢話欠人20萬其實實數就分分中10萬都冇,D人一定會夾佢返香港收錢,會上佢屋企問佢屋企人or朋友

男爵府

好媽媽勳章

WinChi 寫道:
如第一次 只是二仟元, 我會借, 但借了就唔好諗住人地會還比你, 第二次就免問, 因長貧難顧

agree

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

713050 寫道:
[quote]
WinChi 寫道:

agree[/quote]

agree too

複式洋房

咕怪媽媽 寫道:
您冇做錯.
冇讑您有借 or 冇借, 呢個朋友都已經係冇左.
您唔借, 冇左個朋友 jet.
您借左, 人財兩失. 損失多一重.

我的經驗係, 就算您借左比佢, 到最後佢都係唔會同您做返朋友.

我中秋當晚先為追人還錢, 激到扎扎跳.
話說我老公有個由細玩到大的死黨, 3年前我大住肚臨生得, 真金白銀借左2萬銀比佢應急. 呢兩年見佢環境好返(佢有$去歐洲旅行, 我自己去一轉台灣都計到盡骨都赤埋), 追佢還, 追到反晒面咁. 由應承舊年聖誕還拖到9月底. 9月30日 deadline 佢又話身在大6 (佢盤生意響大6)要搞到好夜返. ok 我同老公講, 比左咁多時間佢唔争在果幾日. 大6國慶黃金週, 佢人響香港啦, 夠膽死話約我地今個星期尾(即10月中食飯)先還$.
我教老公使軟功, 話屋企等 $ 過節, 您筆錢9月底預左響度啦, 中秋前無論如何要比到我. 佢話ok, 最遲星期五即中秋當日入您銀行. 當日4點幾, 上網 check 銀行未有數, 追佢, 佢話搞緊野行唔開, 總之今日實比到. 之後不停追住佢, 佢一時又話搵唔到您間銀行, 一時話乜一時話物.
我教老公同佢講, 您今日比唔到我, 我死都唔掂. 隻pk 居然 7 點幾叫我老公出旺角收 cash.
好彩都收到, 不過係人民幣, 1:1. 因隻 pk 話自己岩岩響大 6 返黎, 身上只有人仔.
我老公當場想打佢咁滯.
拿, 呢 d 就係心軟的下場了.
你都好啦. 點都起碼收到錢呀! 我都試過借$4000比個朋友佢話無錢交租,無錢開飯.隔左好耐打比佢, 點知連電話都改埋. 不過我信個天既.呢D人一定會得到報應架. 我咁咪當做善事囉. 之後借錢比人都要睇交情如何先借囉.

大宅

借錢比人預拿唔返
唔借比佢預無呢個朋友

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

借同唔借都預左無左個朋友•
借就唔好預佢還,唔還之餘重要唔好追佢,一追反面電話改埋真係搵都唔使搵•
唔借就俾人話你見死不救,都係預左無朋友做•
所以結論係我唔會借•

以前我係預左人地唔還之下借錢俾朋友o既,有個借黎去溝女,有一個真係屋企有急事,慶幸呢位隔左好多年見返竟然還錢俾我,我其實都將條數 write-off 左,有得收返咪當 bonus 囉•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

好媽媽勳章

係第1次, 又只係2000, 我會借, 當睇住咁多年友情, 不過會預左無回頭; 老公既老死借完又借, 至今都未還; 我既老死好奇怪, 月中借月尾還, 總算上等人, 呵呵呵.

大宅

我都試過借錢俾人, 咪又係一去冇回頭, 佢係我舊同事~又係我幾好既朋友....
借過一次俾佢, 佢冇還, 我又冇追......咁就緊係不了了之

之後, 佢又同我借一次錢, 話要落仔~~~我冇借呀.... 因為借錢俾人做依啲野真係好折墮....同埋, 佢試過借錢唔還.....
Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會借,但唔借得咁多!但只此一次!!
但我最睇唔起就係一d唔順佢意,就用死黎要脅對方,一個係借錢,一個係求愛不逐.
佢要係咁,走呢條路,我幫唔到佢,因為,你可以幫到佢幾多次呢!

子爵府

多謝各位回應~~

我打番比另外一位知情多d既舊同事, 得知佢連呀妹既錢都呃曬....仲有以前公司一個經理, 佢認做"啟"媽既, 都用佢個名去借8萬.........搞到d大耳x成日去公司so擾個經理, 最後要報警.......
唉..我知情呢位舊同事話最多做"雞"還錢, 幫得一次, 幫唔到第2次, 佢連親人都出賣, 叫我唔好再理佢 :cry:

大宅

開得口問你借錢的人,借與不借都多數連朋友都做不成...最重要自己覺得心安理得...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咕怪媽媽 寫道:
隻 pk 居然 7 點幾叫我老公出旺角收 cash.
[size=medium]La 咕

[size=large]妳收得番筆數 .... 已經好好彩 gar la
路遙知馬力,日久見人心!

複式洋房

jennyleung 寫道:
多謝各位回應~~

我打番比另外一位知情多d既舊同事, 得知佢連呀妹既錢都呃曬....仲有以前公司一個經理, 佢認做"啟"媽既, 都用佢個名去借8萬.........搞到d大耳x成日去公司so擾個經理, 最後要報警.......
唉..我知情呢位舊同事話最多做"雞"還錢, 幫得一次, 幫唔到第2次, 佢連親人都出賣, 叫我唔好再理佢 :cry:
佢咁都得呀,仲係人黎
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至
熱門主題