自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真正急問!pls pls help!!((有關發燒))

請問兩歲bb發燒到幾多度(F/C), 你地會帶佢入醫院??
我BB旁晚開始發燒, 食過醫生開的藥水後, 一直KEEP住38度, 冇乜點退燒,到頭先10:45pm都係差唔多。

老公話38度唔算好高, 同埋話阿仔可能"標高"所以發燒,
請問大家, 我應該點呀?
旁晚到而家十點幾,...算唔算燒得好耐??

pls help !!

大宅

Re: 真正急問!pls pls help!!((有關發燒))

唔係好高38,我問過E生佢地話102以上唔退先至帶佢入院

大宅

Re: 真正急問!pls pls help!!((有關發燒))

38度都重OK,吾駛入院住。不過如果39-40就小心D,驚佢會抽筋。
你試下用同佢衝個暖水涼,可以降溫同會舒服D。
:wink:
:-P  :-P  :-P

大宅

my doctor told me 39度至叫高燒,但我覺得38度都唔可以掉以輕心,如果係我,我會先同bb浸溫水涼,要浸at least 15 分鐘,水位要高過心口,係我醫生教既,可以幫佢降温,但記住keep住d水温(暖水),唔好俾d水凍左.浸完跟住再俾佢食退燒水佢食,一個鐘後會同佢再探熱,如果d燒冇退,又有上升的話,我就會同佢去hospital!

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

大宅

如果喉嚨發炎,夜晚可能會高燒d,無咁快退燒,要小心照顧。 用退熱貼,用暖毛巾抹身,浸暖水浴幫助散熱,多喝水,多休息。 僅記準時服藥。 如明天仍是無好轉,最好call 去診所問下。 祝早日康復 !

男爵府

我女八個月果時...試過上午38.5..個e生都話唔駛入院
直至傍晚升到39.5唔退燒, e生先安排佢入院
吊咗二日鹽水先至好番:cry: :cry:

e+四歲, 有時半夜都會發吓燒(發骨節)有時會燒到(39-39.5)
我會每隔十分鐘到, 同佢用温水抺(手腳關節)去降溫,
好有效 :wink: (但千其唔好用火酒, 因為降得太快,
會好容2抽筋) 如燒過40c 就要同佢塞肛來降温.....
如果再唔退, 就真係要入院檢驗吓, 可能係細菌感染

大宅

首先謝謝各位...剛才趁佢訓咗就用"退熱貼", 點知佢又扭計。可能本來熱辣辣, 又突然有舊凍冰冰既野貼住, 佢覺得唔舒服。
諗住由得佢訓, 訓到一陣2:00AM先再睇下佢。

cheerio, 請問咩野係"發骨節"呀?

cheerio 寫道:
我女八個月果時...試過上午38.5..個e生都話唔駛入院
直至傍晚升到39.5唔退燒, e生先安排佢入院
吊咗二日鹽水先至好番:cry: :cry:

e+四歲, 有時半夜都會發吓燒(發骨節)有時會燒到(39-39.5)
我會每隔十分鐘到, 同佢用温水抺(手腳關節)去降溫,
好有效 :wink: (但千其唔好用火酒, 因為降得太快,
會好容2抽筋) 如燒過40c 就要同佢塞肛來降温.....
如果再唔退, 就真係要入院檢驗吓, 可能係細菌感染

男爵府

"退熱貼"唔駛冰o架, 唔係突然急凍, 小朋友會好唔舒服 ?-(

發骨節....(d老人家講即係長高時骨骼增長) :mrgreen:
都會有發燒現象, 曾經有個同學發高燒, 一個星期後返學
佢高咗7吋 [quote]
lui_ho 寫道:

子爵府

lui_ho,

你試下明天煲白粥比佢食, 要比熱凍d, 又比暖熱d 既粥, 只要佢出到汗就會容易退燒架啦. 除咗沖暖水涼之外, 再每隔幾個字比d 暖水佢飲, 開多d window, 空氣流通d, 都係容易d退燒的方法. 我囝成日都發高燒的, 最利害果次燒到105.5, 嚇到我死....
發骨節係個人會標高的.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

好媽媽勳章

你真係須要攞條毛巾幫佢抺吓個身好喎~~~
我唔係想嚇你,有d小朋友即使低燒都會抽筋(我個仔就係例子)so有d醫院會4個鍾頭量一次體溫,我會建議你兩個鍾好量一次,我地個家庭醫生都係咁同我講~~~~

希望你個小朋友好d好番啦,

大宅

cheerio,

塊"退熱貼"都唔係雪凍咗架喇...就咁拎出黎用佢都唔制呀。
另外我仲想問...佢燒成晚會唔會有問題?
(即使度數唔高)

"個同學發高燒, 一個星期後返學佢高咗7吋"
↑過兩日我會幫阿仔度高架喇...

cheerio 寫道:
"退熱貼"唔駛冰o架, 唔係突然急凍, 小朋友會好唔舒服 ?-(

發骨節....(d老人家講即係長高時骨骼增長) :mrgreen:
都會有發燒現象, 曾經有個同學發高燒, 一個星期後返學
佢高咗7吋 [quote]
lui_ho 寫道:

複式洋房

你記緊比多啲水佢飲even佢瞓咗 (叫一叫佢起身濕下口)...
驚佢唔夠水份散熱...

仲有用暖毛巾同佢抹身 (特別係腋下,頸同大脾內側)

男爵府

咁為有每隔十分鐘用和暖毛巾同佢敷住個頭(辛苦d都要)敷埋d關節位會快d降燒

通常會燒吓退吓咁 唔再升高就無問題
[quote]
lui_ho 寫道:
cheerio,

塊"退熱貼"都唔係雪凍咗架喇...就咁拎出黎用佢都唔制呀。
另外我仲想問...佢燒成晚會唔會有問題?
(即使度數唔高)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題