自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

邊到有 bb 腳仔檢查

我囡囡 1.5 ago,行路時好似有扁平足,請問去邊到check.

Thanks

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

Re: 邊到有 bb 腳仔檢查

1.5歲, 腳仔未定形, 一定似扁平足. 唔洗太擔心, 大大下個足弓d脂肪少d, 就會見番個足弓.

不過, 你可以帶佢去Dr. Kong度check下腳, 買番對岩既鞋仔比佢.

大宅

winniekung, 寶血醫院前一陣子在我囝囝的學校做了個足背檢查, 最後評我囝囝為有嚴重扁不足.

其實 1.5 yrs old 還小, 脚仔還有脂肪, 所以未能評為扁平足, 据矯形師所說, 最好是在 4 yrs old 後才作評論.

現在囝囝是在觀察階段直至來年的 5 月再覆診, 其間要多做脚部運動, 如: "tiu" 彈床, 尖脚企, 用脚去抓毛巾/筆, 在家赤脚, 出街要著密頭鞋, 盡可能不要著涼鞋. 如果來年還是未有好轉的話便要訂做鞋墊了.

不過矯形師曾說, 不要在街外亂買健康鞋給有脚有問題的小朋友, 一定要做了檢查才對正下藥. 因為我現在放假中, 有關的資料都放在公司, 所以未能在此告知你有關資料, 或許你試打去寶血醫院問一下.

winniekung 寫道:
我囡囡 1.5 ago,行路時好似有扁平足,請問去邊到check.

Thanks

大宅

那麼在寶血醫院檢查, $ 一次 ?

大宅

sarahChoi,

到校那一次是免費, 但在自行往寶血醫院做詳細檢查那一次就 $100.

此外也有些私人的, 你也可以試在 internet 上 search 一下.

大宅

thanks

別墅

小朋友係要到四歲以後腳拱先會發展成形,0-3歲既BB個個腳底都係扁既.

複式洋房

多謝各位媽媽 比我意見 ! 我都唔識,好多時比穿涼鞋,係未唔好架 ! 買d好少少鞋 e.g Dr. Kong, Combi, Nike, addias, New Balance, 邊隻牌子好d,有無comment.

首頁

尾頁

跳至