跳至

首頁
23456...14

尾頁

別墅

回覆:黎緊九月入讀寶湖小一

我大女今年先讀k班幼稚園,我都想入尼間小学,有分呀,好怕三年後有分都入唔到!剛剛驚完幼稚園,又想小学了

大宅

klcn 發表於 13-6-8 07:10
另外,我想問第一輪收左嘅人,係咪未收到信,關於開學嘅資料?
我亞女大抽獎入, 註冊嗰日已經通知咗 6/7 9:30-11:00 考編班試
點解睇唔到??

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 conly 的帖子

我個女都係抽獎入咗;見分班試要常鉛筆及顏色筆,有沒有媽咪可以講比我聽過去的考試內容及用顏色筆的考法呢?我個女比較內向,我怕佢考得會很差。唔該媽咪提點。

大宅

con表中 13-6-7凑後8:35
咁都好d, 你有保母車車話可唔可以pm我, 我都想知詳情
我不是坐校車,是行路返校,暑假後搬返大中果边,
有姐姐凑,時間許可的話可以大家幫手。

子爵府

candylai031986 發表於 13-6-10 00:02
我大女今年先讀k班幼稚園,我都想入尼間小学,有分呀,好怕三年後有分都入唔到!剛剛驚完幼稚園,又想小学 ...
香港0既教育制度就係咁
都係多得政府比咁多雙非落黎,
攪到乜都要爭爭爭

子爵府

conly 發表於 13-6-10 08:32
我亞女大抽獎入, 註冊嗰日已經通知咗 6/7 9:30-11:00 考編班試

編班試係咪個個都一樣時間架 ?
因為我地0個時註冊, 佢話5月中會有信
等到今日都未有消息 !

子爵府

wilsyl 發表於 13-6-10 08:56

我個女都係抽獎入咗;見分班試要常鉛筆及顏色筆,有沒有媽咪可以講比我聽過去的考試內 ...
我個仔都係好被動0個D黎架...
所以, 我估佢都會考得幾差下
同埋, 我盡量都唔同佢溫書,
想睇下佢自己0既能力去到邊

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

我反而希望她能夠與成績好的同學一齊學習,習慣學習也能受用一生。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 wilsyl 的帖子

我個女都係抽獎入咗;見分班試要常鉛筆及顏色筆,有沒有媽咪可以講比我聽過去的考試內容及用顏色筆的考法呢?我個女比較內向,我怕佢考得會很差。唔該媽咪提點。

複式洋房

回覆 klcn 的帖子

唔該晒!另外想問下寶湖有游泳堂上,你們有冇比小朋友課外再學游泳呢?

別墅

我囝囝讀緊小一。
其實大家唔使太擔心,
分班試係選擇題,而且小一至小三不會分精英班,
我們收到的分班試成績只有分數,沒有排名,
學校按成績排名後會平均分班,所以每班都有高分、中等及低分的學生。

八月尾小朋友分好班,大家會跟老師參觀校園同彼此認識,
老師會同小朋友講解上堂的規矩同注意事項等等。
家長就會到禮堂聽吓講座,之後班主任會在課室派通告回條同講解一下,
也會去電腦室學用學校的內聯網簽電子通告、收發電郵同繳費。
一年班全年都可以上網睇家課冊,方便跟進功課同默書日期等等。

視藝盒是放視藝堂(我們以前叫美術堂)用的美術用品,
一般文具店或家品店都有, 八月尾家長預備班時,老師都會講同埋展示俾大家睇咩叫視藝盒。

游泳課我覺得不要有期望,
因為班中有人完全不懂游泳,有人學到一半,有人已可游100米…
老師主要都係由基本功開始,我囝囝就係學到一半,
佢話次次游泳課都係練呼吸,好悶…
如果已懂游泳,老師就會叫小朋友游吓水等其他人練呼吸。

這一年比想像中輕鬆,囝囝都跟到課程,
功課唔算好多,多數一小時左右會完成。
每日(星期一至五)都要上網做中、英文功課,
中文是一篇閱讀理解,英文比較多元化,包括默寫、生字、聆聽同閱讀理解,
初初陪佢做到人都癲,因為程度比較深,幾乎逐句解釋俾佢聽!
但一個月左右就見到明顯的進步,三個月後囝囝就自己做,唔使我幫佢翻譯了!

中英默都唔算密,兩星期一次。
小測比較多,我囝囝那班不會事前通知有小測,
但他們習慣了老師的節奏,知道大約幾時會小測。

學校好注重閱讀,如小朋友不喜歡睇書就要趁暑假培養一下囉!

呢間學校有好多活動,小朋友會讀得開心的!一起加油!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 小歌莉 的帖子

Dear 小歌莉,
你的資料很有用;多謝你的回覆。

大宅

wiw825 發表於 13-6-10 09:38
我不是坐校車,是行路返校,暑假後搬返大中果边,
有姐姐凑,時間許可的話可以大家幫手。
...

wiw825 多謝你先
點解睇唔到??

大宅

多謝小歌莉, 我一直都好驚太深太多功課, 而我又係一個單親mami, 每日都要返工, 放工先同佢睇功課我又怕影響佢休息時間, 你有冇比佢上功課班or補習班?
點解睇唔到??

複式洋房

回覆 小歌莉 的帖子

多謝小歌莉,你分亨的資料好有用.

別墅

學校本身有功課輔導班,老師開學之後會按成績揀小朋友參加,
放學後留校做功課,有導師幫忙小朋友解決功課難題。

我囝囝本身冇返補習班或功課班,
我係全職媽媽,放學後接佢返屋企做功課,暫時我都跟到,
遲D跟唔掂先算…

小一上學期好多內容都係複習幼稚園的課程,
而且老師安排他們小組咁坐,同幼稚園相似,
所以小朋友會容易適應,亦冇咁抗拒上學!

上學期中文科用廣東話教授,另外有普通話課,
下學期開始中文科全國語教授,
我囝囝語言能力不太好,但目前都適應到。

而且學校每週都有一天定為普通話日, 一天為英語日,
早會、午飯等課外時間老師都會講普通話或英語,
又會有主題小活動鼓勵小朋友參加及融入。
至少我囝囝現在對普通話及英語都唔會抗拒,
間中放學仲見佢同外藉老師玩呢!

我覺得小一,小朋友上學開心,令他鍾意上學比較重要呢!

大宅

小歌莉 發表於 13-6-12 01:41

學校本身有功課輔導班,老師開學之後會按成績揀小朋友參加,

小歌莉, 你囝囝讀邊間幼稚園?
點解睇唔到??

別墅

囝囝讀 救主堂幼稚園 (廣褔)

去年佢間學校計埋佢只有3人入呢間小學!

大宅

小歌莉 發表於 13-6-13 22:16

囝囝讀 救主堂幼稚園 (廣褔)

咁啱嘅, 我囡囡都係呢間幼稚園, 今年佢學校大部份入廣褔阮鄭, 大抽獎好似得亞女一個入咗咋

點解睇唔到??

別墅

小朋友好快會跟同學玩埋一堆,小朋友適應力好好的!

首頁
23456...14

尾頁

跳至