跳至

首頁

尾頁

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:借一借位,當年我係梁省德畢業,是一間不錯

原帖由 suiyung112 於 13-06-05 發表
借一借位,當年我係梁省德畢業,是一間不錯的學校,咩而家甘差咩?

...
我都係梁省德畢業(90年,第十屆),除左多左新移民之外,仲有咩原因會令到大家咁呢?

大宅

引用:記得當年教落入得間學校,就要尊重間學校如

原帖由 liukwanyuen 於 13-06-05 發表
記得當年教落
入得間學校,
就要尊重間學校
有制度比你爭取更多更好時。何不一試?點解就要比個所謂隋機no限制左自己小朋友向上游既機會?又唔係作奸犯科。你有你逆來順受人地有人地力爭上游。與你何干?

男爵府

我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:記得當年教落入得間學校,就要尊重間學校如

原帖由 liukwanyuen 於 13-06-05 發表
記得當年教落
入得間學校,
就要尊重間學校
你有你嘅道理....
只不過有人會選擇盡力而為姐
盡左力去叩門...唔得嘅咪逆來順受囉...
上一輩人同呢一代嘅人根本冇得比較...
成個社會經已唔同左...

男爵府

回覆:liukwanyuen 的帖子

阿仔參觀後同我講佢想喺邊度返學,而家入唔到佢問我點解,我就咁解釋比佢聽囉。小朋友對心儀理解為鍾意

男爵府

引用:Quote:原帖由+liukwanyuen+於+13-06-05+發

原帖由 lazymama 於 13-06-06 發表
有制度比你爭取更多更好時。何不一試?點解就要比個所謂隋機no限制左自己小朋友向上游既機會?又唔係作奸犯 ...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+liukwanyuen+於+13-06-05+發

原帖由 lazymama 於 13-06-06 發表
有制度比你爭取更多更好時。何不一試?點解就要比個所謂隋機no限制左自己小朋友向上游既機會?又唔係作奸犯 ...

人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

大宅

yanyan_1111 發表於 13-6-6 03:20
你有你嘅道理....
只不過有人會選擇盡力而為姐
盡左力去叩門...唔得嘅咪逆來順受囉...
上一輩人同呢一代嘅人根本冇得比較...
成個社會經已唔同左...

由得佢繼續逆來順受,咁我地便繼續爭取。
最好唔好同我地搶。

大宅

回覆 julinata 的帖子

我仔舊年好好彩派到第一志願, 如果我派到十幾志願, 我都會哭......

支持你地為自己個小朋友爭取/叩門, 祝你們成功, 加油!!!!

大宅

5, 6年前visit 過梁省德, 精英班的學生還算ok. 非精英班就真係唔係幾好.
而家呢間學校仲有無精英班?
如果有d學校無精英班, 我會更擔心.....

派彩的原意大概是想小朋友搵到間近近地的學校讀.... 想淡化評估小朋友能力的壓力.....
可惜不知何時, 政策迫小朋友要裝備自己, 為左整profolio要收集各種certificates.... 入到好小學=好中學=上到大學....
大人細路真的好辛苦.... 大概教局真的不夠強勢, 我寧香港像Singapore一樣, 嚴格管制學校的policy, 令學校及老師的做法有如倒模... 學校差異無咁大, 大家自然不用擔心入到邊間學校. 大家才能更公平地在升中一時以實力為自己增取學位.

今日有個阿婆同孫女等開門返學, 大大聲同人講: 派得唔好, 要扣門, 無辦法, 家族裡個個都入大學.....
我愈聽愈火..... 見到個小朋友無哂心機......
面對不完美的制度, 留係香港的話, 路還是要硬住頭皮走...... 希望作為家長的都可以有智慧去保護小朋友的心靈, 同時也教小朋友勇敢地盡最大努力去闖過人生大大小小的關口.

phoebe129    發表於 13-7-9 22:08

伯爵府

畀面勳章

引用:所以我一月時講過當大家將以為保險線小學放

原帖由 mrs.so 於 13-06-01 發表
所以我一月時講過當大家將以為保險線小學放第二,已經唔再係保險線小學!
請問D分點計傢?點為之保險線?我乜都唔識,真係好擔心呀!

日本の平安を祈ります

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:catmummum 的帖子

教局網頁小一派位有詳細

幾線小學係家長自己定位,無一定既標準。

大宅

梁省德唔差架!唔好灰心啦!佢地D學校好乖,校風好,叩門唔係唔好,不過入梁都唔好灰心!

伯爵府

回覆:zanezane 的帖子

簡直係洗腦la,我女間學校d 大6佢仔讀k2,佢聽到同校k3小朋友,派左去佢地所謂唔好學校,其實佢都唔知咩叫唔好,佢見到唔係派到個兩間就叫唔好

其實我地港人所謂唔好,係唔鍾意一間太大6人學校

大宅

我只係希望間學校唔好太多單非,雙非小朋友, (跨境生), 文化差異太大,亦會擔心小朋友在校的衛生和品格學習,不竟兩地家長要求可能唔同, 唯有盡最大能力教導小朋友.

大宅

引用:我只係希望間學校唔好太多單非,雙非小朋友,

原帖由 rabrabming 於 13-06-06 發表
我只係希望間學校唔好太多單非,雙非小朋友, (跨境生), 文化差異太大,亦會擔心小朋友在校的衛生和品格學習, ...
十分認同

別墅

引用:我只係希望間學校唔好太多單非,雙非小朋友,

原帖由 rabrabming 於 13-06-06 發表
我只係希望間學校唔好太多單非,雙非小朋友, (跨境生), 文化差異太大,亦會擔心小朋友在校的衛生和品格學習, ...
同事你的講法

大宅

回覆 rabrabming 的帖子

雙非或者可避到... 但單非其實避不了.
單是睇而家阿囡讀緊的熱門幼稚園, 單非也多.
見到熱門學校放學時, 都有不少單非家長. 因為佢地都認為入到果2間小學就係好. 入果2間小學都係避不了單非.

洋房

如果三水同梁省德,你們會揀那一間?有意見提供及比較嗎?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 cherie222 的帖子

梁小情況較三水好, 三水大埔首間專營跨境接送國內

洋房

回覆 mrs.so 的帖子

Thanks!我明天去梁小面試,請問大家有意見提供嗎?

首頁

尾頁

跳至