親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子未喎,+乜原來要俾個detai

原帖由 nattoise 於 13-06-06 發表
回覆 12312 的帖子

未喎, 乜原來要俾個detail version 佢gar?
你比你心水行程佢,如果有問題,佢會同你說

大宅

都係gar, 初時我諗第一天淨係去一個地方, 之後返日月潭留宿. 本打算去近機場的梧棲漁港食下海鮮咁囉, 經集集返日月潭. 如果時間唔OK, 連集集都可以skip.

到第二天係上午遊湖, 中午時可以出發去天空之橋, 但後來先發現天空之橋隔離星月天空只開夜晚, ....

依家諗緊好唔好第一天先去天空之橋, 咁咪可以去埋星月天空食晚飯, 再返日月潭訓覺囉~

但就要第四日係清境返落黎經埔里, 繞轉去梧棲先回台中巿.

咁好唔好呢?
問得咁詳細, 鍾司機會唔會嫌我煩?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子都係gar,+初時我諗第一天

原帖由 nattoise 於 13-06-07 發表

都係gar, 初時我諗第一天淨係去一個地方, 之後返日月潭留宿. 本打算去近機場的梧棲漁港 ...
呢個行程會順些

珊瑚宮

都係gar, 初時我諗第一天淨係去一個地方, 之後返日月潭留宿. 本打算去近機場的梧棲漁港 ...
佢日間是開車時間,吾會有咁多時間諗行程表。

珊瑚宮

只有小小時間說幾句

珊瑚宮

看真些行程,第四日中午到機場,應該去吾到棲梧(未開呀)

大宅

咁即係我夜晚搵佢會好d 囉?!
同埋你係咪用過鍾司機, 你知唔知佢會唔會特定車你去d 觀光工廠,買下手信, 但佢會有"俑"金?因為我怕到時我乜都唔去, 佢會唔高興?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子咁即係我夜晚搵佢會好d+

吾覺有侑收。

珊瑚宮

通常觀光工廠,農場是我叫佢帶我去多些。(我要買野)(衰到是我想吃果些)

珊瑚宮

我用過佢2次車。平時佢會比相我看下,引發我再去台中既興趣。

大宅

唔係第四日就要去機場

行程應該係咁:

Day 1 - 2pm 落機 --> 天空之橋 / 微熱之丘 / 麻糬主題館 --> 星月天空(Dinner) --> 日月潭 伊達邵留宿
(包鍾司機 半日)

Day 2 - 食完早餐先Check-out --> 上午自己遊湖 --> 或者係伊達邵(Lunch) --> 紙教堂 --> 經埔里 --> 歐荷莉葉城堡 / 元首館 --> 經霧社風景區 --> 塔洛灣甕缸雞(Dinner) --> 清境 雲的故鄉留宿
(包鍾司機 唔知計 半日 定全日?!)

Day 3 - Option #A
上合歡山睇日出 --> 回民宿食早餐+ 小休 --> 清境旅遊中心 --> 紙箱王餐廳(Lunch) --> 青青草原(羊咩show) --> 小瑞士花園 --> 雲舞樓段家菜 --> 回民宿

Day 3 - Option #A
民宿食早餐 --> 清境旅遊中心 --> 紙箱王餐廳(Lunch) --> 小瑞士花園 --> 青青草原(羊咩show) --> 合歡山 --> 雲舞樓段家菜 --> 回民宿
(唔包鍾司機)

Day 4 - 民宿食完早餐 --> 奧萬大 --> 經埔里 --> 清水梧棲漁港(Lunch) --> 高美濕地 --> 買海味 --> 返台中巿火車站飯店 --> 逢甲夜巿 / 一中夜巿 (自己用優悠卡搭車) --> 返飯店
(包鍾司機 唔知計 半日 定全日?!)

Day 5 - 台中巿自己逛 --> 宮原眼科 --> 包車去機場
(包鍾司機 單程火NT$500)

大宅

幾好喎, 我一家都超鍾意食生果, 都想買定D 上清境夜晚慢慢食? 有冇好介紹?

大宅

係囉, 我個朋友話佢果次個司機有咁做喎~

大宅

佢收你幾錢到呀? 會唔會有折扣? 你有冇俾tips 佢呀?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子佢收你幾錢到呀?+會唔會

佢收你幾錢到呀? 會唔會有折扣? 你有冇俾tips 佢呀?
無貼士

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子唔係第四日就要去機場行

唔係第四日就要去機場
4)要一天時間至夠。棲梧和濕地最好傍晚到(看日落),順手買咸蛋糕。

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子幾好喎,+我一家都超鍾意

幾好喎, 我一家都超鍾意食生果, 都想買定D 上清境夜晚慢慢食? 有冇好介紹?
你和司機說要食水果,佢沿路會看下/辦法。

我上次吃黄玉西瓜,楊桃,蜜瓜,桃,香蕉,芭樂)一大喼。哈哈,"重到請民宿人食",因吾想帶去阿里山(坐客運,自己拿上落)

大宅

大宅

如果第一日已經去, 買手信會唔會變臭....蛋糕喎...

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子如果第一日已經去,+買手

如果第一日已經去, 買手信會唔會變臭....蛋糕喎...
我就是怕"你的咸蛋糕變溴"。。通常都是幾日期。而且大多要放雪糕。

首頁

尾頁

跳至