自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

請問五歲小朋友去完大陸應該用咩証件回港,如果用之前去完外國旅行回港用的臨時身份証可以嗎?洗唔洗申請回港証呢?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

咁你出香港境用咩証?

伯爵府

畀面勳章

jerymama 發表於 13-6-2 20:41
咁你出香港境用咩証?
回鄉咭

瑪瑙宮

引用:Quote:jerymama+發表於+13-6-2+20:41+咁你

原帖由 zone 於 13-06-02 發表
回鄉咭
出境用到回鄉証嗎

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 zone 的帖子

出境係用回港証, 唔係回鄉卡喎

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

回覆:zone 的帖子

咁神奇!回鄉咭又係点攞到?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

你點出香港境,就點入香港境。

回鄉卡係入大陸境。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆:zone 的帖子

我個女係用特區護照,加她既身份証。7歲

珊瑚宮

引用:Quote:jerymama+發表於+13-6-2+20:41+咁你

回鄉咭
用回鄉咭返中國,即係個小朋友係香港出世,取得特區護照+兒童身份証,咁用返呢d返回香港囉

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你同佢出香港境時用什麼証件... 就用返果個証件就得

一般得2個方式係 回港証 或 特區護照+ID CARD

你申請回鄉証時, 都要提供 回港証 或 特區護照+ID CARD

伯爵府

畀面勳章

魔怪媽媽 發表於 13-6-2 21:09
回覆 zone 的帖子

出境係用回港証, 唔係回鄉卡喎
我未申請,只係預約左所以我都唔係好清楚係回鄉証還是回鄉咭,咁....其實有咩分別,我重點係回港喎!!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

zone 發表於 13-6-2 21:54
我未申請,只係預約左所以我都唔係好清楚係回鄉証還是回鄉咭,咁....其實有咩分別,我重點係回港喎!! ...
出境/回境都有2個關口, 1個係中國關 (出/入 中國關要出示回鄉卡), 1個係香港關 (出/入香港關要出示回港証 或 特區護照 + ID CARD)

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我未申請,只係預約左所以我都唔係好清楚係回鄉証還是回鄉咭,咁....其實有咩分別,我重點係回港喎!! ...

依家冇回鄉証, 只有回鄉咭 , 2樣都係同一樣野來的.
你係用咩出香港境呢?

水晶宮

仲有呀!! 申請回鄉卡, 小朋友一定要有 回港証 或 特區護照 + ID CARD, 否則不接受辦理

急住用, 就即去申請 回港証, 因為即時可發生, 唔急用, 就申特區護照 + ID CARD (因為可以海外旅行用埋)

禁止訪問

畀面勳章

回覆:五歲小朋友回港

侯爵府

引用:請問五歲小朋友去完大陸應該用咩証件回港,

請問五歲小朋友去完大陸應該用咩証件回港,如果用之前去完外國旅行回港用的臨時身份証可以嗎?洗唔洗申請回 ...
樓主,請問你用咩証件出香港境返大陸?又去邊到外國呢?

有特區護照就唔使申請回港証

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

翡翠宮

回覆 zone 的帖子

仲有, 你冇回港証嗎? 如果冇回港証或護照係申請唔到回鄉卡的

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

你唸到點出香港境,就知點返香港。

回鄉證係回歸前既名稱,回鄉卡係回歸後既名稱;無分別,都係廣東省公安廳簽發。
不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

小朋友唔係曾經出過境, 才再由中國入香港境咩? 去中國 與 在中國回港都係大同小異, 只係次序不同

由香港去中國就:
先用回港証 或 特區護照+ID CARD 出左香港境, 才去到中國關再出示回鄉卡入中國

中國回港就倒轉次序:
先去到中國關出示左回鄉卡; 之後就到香港關口出示 回港証 或 特區護照+ID CARD 入境

伯爵府

畀面勳章

明白晒,唔該各位.

首頁

尾頁

跳至