意見反饋
義工

自由講場 今日: 453|主題: 1016748

做父母壓力不少

男爵府

國民生產總值:9829

細個果陣唔知
嫁左之後上bk 培養做父母ge 心理準備
先發覺做人父母壓力好大
由有左bb 到小學 中學 大學 將來面對社會
特別係最近小學放榜

令我回想起自己讀書ge 年代
學位好多人爭 報幼稚園果陣
爸爸排左好耐隊 先幫我搶到面試機會
小學我好彩面試收左
但報中學 頭兩個呈分試考得唔好
媽媽去某直資英中攞表都比人串個女成績唔好
我記得佢返黎對住我哭左出黎
後來我發奮考好第三個呈分
好彩派到band1中中(本來應該考唔到)
放榜前真係驚左成晚

媽媽仲陪伴我度過CE同AL
回想起都覺得好刺激

真係要感謝學業路途陪伴我不少ge 爸爸媽媽
都鼓勵下bk 咁多位父母 總有一曰會苦盡甘來

男爵府

國民生產總值:8544

2019勳章

回覆:做父母壓力不少

同意同意!

象牙宮

國民生產總值:239419

2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章

翡翠宮

國民生產總值:98938

2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

特別是現在環境, 做父母很不容易, 過完一關又一關

水晶宮

國民生產總值:65887

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

happystich 發表於 13-6-2 20:51
細個果陣唔知
先發覺做人父母壓力好大

未完既,仲要生女怕佢嫁錯老公,生仔娶個新抱唔like自己,上網開post鬧99係“賤”(岩先睇到婆媳有個咁既貼)。。。。。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

引用:特別是現在環境,+做父母很不容易,+過完一關

原帖由 kitbebe 於 13-06-02 發表
特別是現在環境, 做父母很不容易, 過完一關又一關
加油 會係人生寶貴ge 經驗
小朋友壓力都大ga
我自己細個考試都麻麻 考過最尾
又試過考第一 跌過先識爬起身
最後都大學畢業

諗起我媽就慘咯
我都數唔清佢對住我份成績哭過幾多次
將來我做媽媽實受返哂

男爵府

引用:Quote:happystich+發表於+13-6-2+20:51+細

原帖由 chowqv 於 13-06-02 發表
未完既,仲要生女怕佢嫁錯老公,生仔娶個新抱唔like自己,上網開post鬧99係“賤”(岩先睇到婆媳有個咁既 ...
咁真係養兒一百歲長憂九十九mouth:

水晶宮

國民生產總值:51939

如果小朋友肯配合聽話溫書,我幾辛苦都肯陪阿女讀書,最慘父母肯付出,子女未必配合。

男爵府

引用:如果小朋友肯配合聽話溫書,我幾辛苦都肯陪

原帖由 whywhite22 於 13-06-02 發表
如果小朋友肯配合聽話溫書,我幾辛苦都肯陪阿女讀書,最慘父母肯付出,子女未必配合。 ...
小朋友細可能未明白
讀書興趣需要慢慢培養
加油

水晶宮

國民生產總值:57035

現今做父母唔易

子爵府

國民生產總值:10558

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我大女成日同我呻, 話六年嘅小學生活好痛苦, 無玩過剩係一味讀書, 我話唔辛苦啲, 你現在點入到大學? 佢中學我無理過佢, 不過小學就迫得比較厲害, 因為小學個底好重要, 小學個底打得好, 上到中學就會輕鬆好多, 嗰時我嘅壓力好大, 每次考試前都唔係幾瞓得, 每次臨到派卷前一日, 一定擔心得要命, 那個階段真的不好過, 有希望自然唔想失望...

男爵府

引用:我大女成日同我呻,+話六年嘅小學生活好痛苦

原帖由 MANFUN2010 於 13-06-02 發表
我大女成日同我呻, 話六年嘅小學生活好痛苦, 無玩過剩係一味讀書, 我話唔辛苦啲, 你現在點入到大學? 佢中學 ...
咁佢依家讀書ok?
我都覺得小學係我人生最辛苦ge 時期
放學補習直到返屋企食晚飯
溫書時間又朝到晚
暑假塞滿活動 不過其實都開心ga
但小學時間的確比中學充實

子爵府

國民生產總值:10558

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 happystich 的帖子

我個囡小學係好辛苦, 因為係傳統學校催谷型, 一上到中學已經舒服好多, 依家大學直情係HEA到暈, 一星期返幾日學, 5月頭考完試現在已經放緊暑假...

男爵府

引用:回覆+happystich+的帖子我個囡小學係好辛苦

原帖由 MANFUN2010 於 13-06-02 發表
回覆 happystich 的帖子

我個囡小學係好辛苦, 因為係傳統學校催谷型, 一上到中學已經舒服好多, 依家大學直 ...
先苦後甜

男爵府

國民生產總值:9665

回覆:happystich 的帖子

為人父母,養兒100歲長憂99我做左媽咪好明白!

禁止訪問

國民生產總值:20364

翡翠宮

國民生產總值:86100

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:細個果陣唔知嫁左之後上bk+培養做父母ge+心

原帖由 happystich 於 13-06-02 發表
細個果陣唔知
先發覺做人父母壓力好大
考細路時,也考家長

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.