意見反饋
義工

自由講場 今日: 1729|主題: 1017167

有關磁力共振的幾個問題

別墅

國民生產總值:908

小女因一些問題需要做磁力共振,現在問題如下:
1. 因政府排期需時,醫生說可可寫信轉介我們到私院做,費用約 4k-6k,請問一般轉介信有沒有指定 / 規限在那些醫院做,還是可以在任何地方做?

2. 朋友說政府醫生可以寫轉介信到私院做 MRI,有折扣,請問上述所說的 4k-6k 是否已是折後的收費?因那醫生說時,沒有提及有折扣這回事,所以我也不知那醫生所說的轉介信與朋友所說的轉介信是否同一東西。

3. 若經轉介信做了 mri,report 當然會 send 回給政府醫生看,但若我在之後想找多一位私家醫生看報告作參考時,請問那位私家醫生能否由政府醫生處取得那份 mri report 呢?

謝謝

翡翠宮

國民生產總值:91607

笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:有關磁力共振的幾個問題

應該係未折

大宅

國民生產總值:3715

引用:小女因一些問題需要做磁力共振,現在問題如

原帖由 jjkk221 於 13-06-02 發表
1. 因政府排期需時,醫生說可可寫信轉介我們到私院做,費用 ...
1)我爸爸當時經政府出去照,政府同我地推介最近醫院果間照
3)張片屬於病人自己

大宅

國民生產總值:3971

1。無特定,你睇完價錢中意去邊度都得
2。間間唔同,我見d人通常去香港體檢(平d?)
3。report係你手,你可以copy多份都得

翡翠宮

國民生產總值:92716

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:小女因一些問題需要做磁力共振,現在問題如

原帖由 jjkk221 於 13-06-02 發表
1. 因政府排期需時,醫生說可可寫信轉介我們到私院做,費用 ...
報告及片通常係病人自攜於覆診時交醫生

珍珠宮

國民生產總值:44873

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

阿爸果時
1) 政府約埋私家,折埋!
3) 片係自己拎走!

珊瑚宮

國民生產總值:118070

2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

在外面做係快好多,如果真係有問题,會好快安排治療~

1. 前幾年我外父都係政府醫院寫纸介绍到私院照,(伛係在公院照但要比費用),第2天就照到,當然越快越好!

2. 是同一樣,因醫生會淮確寫出照那個位~

3. 因為係自费,當然可要求醫生比副本给你,但可能要收点費用~

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

國民生產總值:2103

2019勳章

咁貴?我男朋友刚在大陸医院照完,人仔才七百六

別墅

國民生產總值:908

大玫也明白了,謝謝各位。

子爵府

國民生產總值:14372

我老公前兩年照過 醫生介紹出去照 大約46xx咁上下 已經係平左

民房

國民生產總值:13326

3年前在磁力共振中心照頸部$4600,之後在浸會照腦部住一晚$8700!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

子爵府

國民生產總值:11102

2019勳章 畀面勳章

我幾年前hk體檢照腳3k左右,不過個個部位唔同價,照頭應該貴好多
政府寫信轉介,第二日即有得照
片 n 檢查結果係會比返你自己keep,另外佢地會send 一份電子版比你個醫生

大宅

國民生產總值:2570

回覆 jjkk221 的帖子

按我個人經驗,政府醫生講的價錢已折了,他會比封信你,並附有一化驗所及醫院的名單,收到後可以逐間致電問收費及化驗時間。因為政府只是同某一些簽了協議有折扣,而每間收費也不同,有部份更每日只可以有很少名額及指定非繁忙時間才可以做。做完幾天後取報告,覆診時交醫生copy就可以,醫生不收正本的。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.