意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 18|主題: 133496

[麵包糕點] 無油無蛋黃 - 蛋白天使蛋糕[電飯煲]

男爵府

國民生產總值:9008

2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

白雪雪天使蛋糕, 無油無蛋黃, 仍可算是健康點的選擇
唯可惜蛋白隔得唔夠好, 打唔成硬性發泡.....

如果唔係可以更鬆軟

步驟跟以下食譜制作
http://www.leisure-cat.com/frm_1251.htm
材料改了點份量

蛋白 6 個
低筋麵粉 85 g
砂糖 45 g + 45 g
鹽 1/8 荼匙
豆奶 15 g
檸檬汁 1 湯匙

用電飯煲中的蛋糕程式焗30分鐘攪掂!

王國熱話
國泰洩940萬客私隱
豪宅女何文田寓所遭夫打傷額,挽GUCCI手袋...
扶手電梯影裙底春 鹹濕青年斷到正
呢排好似特別多嚴重車禍

男爵府

國民生產總值:8225

畀面勳章

回覆:無油無蛋黃 - 蛋白天使蛋糕[電飯煲]

翡翠宮

國民生產總值:99256

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

國民生產總值:3914

回覆:karee 的帖子

點解糖係45g+45g

大宅

國民生產總值:2222

回覆 karee 的帖子

大宅

國民生產總值:1492

男爵府

國民生產總值:9594

咁個6個蛋黃點算好 ?

珍珠宮

國民生產總值:31341

大廚勳章

karee 發表於 13-6-2 23:29
白雪雪天使蛋糕, 無油無蛋黃, 仍可算是健康點的選擇
唯可惜蛋白隔得唔夠好, 打唔成硬性發泡.....
...
leisure-cat 個食譜都冇要求 打成 "硬性發泡" , 點解妳想要打到 "硬性發泡" 呢 ??
invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= [email protected]>光速度@<-273℃

男爵府

回覆:pooh_eva 的帖子

按原本的食譜應是55g+55g的
有55g 用來打蛋白
另55g 與麵粉同加進拌入

但我再減了點甜度變成45g+45g

侯爵府

國民生產總值:20629

嘩好似棉花糖咁

男爵府

rentssp 發表於 13-6-3 02:40
咁個6個蛋黃點算好 ?

餘下的蛋黃做了蜂蜜蛋糕..罪過罪過
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7715046&extra=page%3D1

男爵府

khman 發表於 13-6-3 09:06
leisure-cat 個食譜都冇要求 打成 "硬性發泡" , 點解妳想要打到 "硬性發泡" 呢 ?? ...

噢...可能係我誤會左...因佢當中寫要打至8成企身
8成企身應仍屬濕性發泡是嗎?

不過我d蛋白好似8成企身都打唔起, 我懷疑是因為隔蛋白時有一個蛋黃穿左, 就算'不'返出黎都仍有'污染', 所以打唔起~

男爵府

國民生產總值:6000

畀面勳章

回覆:無油無蛋黃 - 蛋白天使蛋糕[電飯煲]

珍珠宮

國民生產總值:31341

大廚勳章

karee 發表於 13-6-3 13:14
噢...可能係我誤會左...因佢當中寫要打至8成企身
8成企身應仍屬濕性發泡是嗎?

leisure-cat 所講嘅 "企身" 唔等於 "硬性發泡" 啊 ~
例如 : http://www.leisure-cat.com/frm_1373.htm
....
4. 蛋白打成粗發泡後,加入塔塔粉打勻,糖分三次加入打至企身,提起攪拌頭,蛋白的尖峰會下垂
....

"蛋白的尖峰會下垂" 這是 "濕性發泡" 的特徵 :

http://tw.myblog.yahoo.com/burberry01230325/article?mid=3460&prev=-2&next=2439&page=1&sc=1

....
溼性發泡(Wet Peak;Soft Peak):
蛋白經攪伴後漸漸凝固起來,表面上不規則的氣泡消失,而變為許多均勻的細小氣泡,
蛋白呈奶油光澤,
提起打蛋器蛋白會有一個約兩三公分尖峰會下垂,
天使蛋糕 打至此 即可
....

其實 , 妳已經好成功 !

karee  原來係咁~~ 唔該哂   發表於 13-6-4 00:58
invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= [email protected]>光速度@<-273℃

大宅

國民生產總值:3914

回覆 karee 的帖子

明白了, 謝

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.