親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:carriewong2012+發表於+13-6-6+00:13

原帖由 Baobaoface 於 13-06-06 發表
人哋教我要帶定啲水過去溝當地水,另外我買了肉蓉菜蓉糊仔,到時再溝米糊比BB食,早晚飲奶,下午食包
...
我都係會拎水同糊仔,仲有意粉撈babyfood

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Baobaoface+於+13-06-06+發表

原帖由 Pikman 於 13-06-06 發表
我都係會拎水同糊仔,仲有意粉撈babyfood
點整意粉?

男爵府

仔仔而家13個月,我都想一家三口去台灣行下。

大宅

各位,我返嚟喇,雖然我編排的行程好求其,但也想分亨一下:
Day 1
一落機便包車(其實是計程車,2500五小時),去大溪老街,慈湖及大溪花田農場.不過去到老街乜都關門休息,無乜好食,求其見有間食店仍然營業,食咗排骨麵,台腸和貢丸湯,便去遊慈糊和花田,之前仲擔心會落雨,好彩風和日麗,同女女影咗唔少靚相,跟住便跟車回西門民宿休息。晚上去咗居酒食串燒,我己經攰到無咗半條人命,但因心情興奮自覺幸運天氣好,所以身體尚算ok!是日女女早上飲咗奶便出門,上到飛機吃了罐頭食物蓉加白飯,坐包車其間吃了麵包和果蓉,回民宿就整咗啲糊仔佢食。
另外,我把民宿的大梳化拍咗埋大人床,女女瞓係梳化,四面重重包圍,唔怕跌落床!帶咗阿女最鍾意的攬枕去,瞓覺不成問題!

大宅

BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+Baobaoface+於+13-6-14+09:24+

原帖由 Baobaoface 於 13-06-14 發表

各位,我返嚟喇,雖然我編排的行程好求其,但也想分亨一 ...
哈哈!感謝分享!原來你最早去!台灣熱嗎?我去有咩要注意呀?應該帶咩俾bb去食好?thx!

珍珠宮

我女一歲時再佢去台北, 之後到2歲時已去左4次~ (台北3次, 高雄1次)

BB食物果度, 我當時係帶一個保暖壺(象印果D呢), 每朝早食早餐果陣裝D粥, 到12點左右就加一包日本即食調味送包, 有時就加一罐罐果D~
晚餐就睇下果陣有D咩食, 例如烏冬, 或者麵包, 亨氏一罐罐有埋意粉果D~
(不過囡囡通常都想食我地既野食, 我地會搵碗熱水過一過先比囡囡食)

至於飲用水, 我自己買左一個旅行水煲, 因為唔知酒店果D乾唔乾淨架麻, 自己帶去最安心, 我會係7仔果D買蒸餾水(如果酒店送既係蒸餾水, 我會打電話叫佢送多幾支上黎, 咁就唔洗去買), 通常都係NT39一大支~

洗奶樽呢, 我用PLAYTEX, 所以只需要消毒奶咀就可以, 咁我會係廁所洗乾淨D奶樽奶咀之後, 可以直接熱水加熱既部份, 就放入自己既旅行水煲度, 加蒸餾水, 然後按制, 等佢煲滾後, 就可以倒D熱水出黎, 浸一浸D不能直接加熱既PARTS, 就已完成消毒~

另外, 如果BB可以食白烚蛋, 你可以係當地超市度買一PACK蛋, 放入旅行水煲煲滾, 滾左之後唔好開蓋, 等20-30分鐘, 蛋黃會全熟, 正確時間忘記了, 上次去新加玻囡囡病左, 咩都唔想食, 附近D野又唔係好岩佢食, 於是去超市買左PACK蛋, 自己試下整, 估唔到又OK, 囡囡仲好鐘意食~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

回覆:懇求14月大bb台北五日四夜行程

繼續Day 2
早上用保溫壼焗粥仔,再加即食肉蓉和果菜蓉,女女就有粥食了,跟住出發去食肥前屋鰻魚,但原來周一公休,只好惠顧附近另一間,價錢較貴!
今日去動物園,留意星期一企鵝館休館,但我見無落雨,所以都係去戶外節目,另外貓空都係逢周一保養維修,大家要留意啊!
動物園地方超大,記得帶bb車,每天也要做好防蚊措施,我哋用蚊貼加香茅油。
女女年紀還小,對動物並非太感興趣,我哋都係抱起佢讓她看看和拍照,她最開心的反而是在地上自由活動。
本以為是為了女身才會安排此行程,想不到看到那麼多的動物我也樂在其中。
為了拍下女兒可愛模樣,爸爸跑來跑去逗她笑,又要追住四圍走的女女,我們雖只逗留了兩個多三小時,但離開時感覺到雙腿攰到唔屬於自己一樣。
今日全程都係搭捷運,台灣人大多非常有禮關愛有需要人事,很感謝和欣賞!
回民宿休息,再餵女女食糊仔,晚上用揹帶帶女女去士林夜市,其實如果車子不太大部,還是可以推車的,搬遷後的士林夜市離捷運頗遠呢!
回民宿後身體上下沒有一處是不痛的,建議大家多用bb車

大宅

認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:原帖由+Baobaoface+於+13-06-14+發表

原帖由 happycat1118 於 13-06-14 發表
哈哈!感謝分享!原來你最早去!台灣熱嗎?我去有咩要注意呀?應該帶咩俾bb去食好?thx!

...
係喎,原來你最早去,之後就到我地幾個啦。
希望唔好落雨啦

男爵府

BK Milk勳章

我7月頭去,阿仔15個月大,阿女4歲半, 仲同埋媽咪去,唔知去邊好,行程唔可以太趕,又唔可以行得多
我只係諗到一定會去動物園同美麗華摩天輪

大宅

Day 3
今日的節目係為大人而始,由於我兩夫婦好鍾意食壽司,所以一早起床便出發去上引水產,搭捷運後可乘的士前往,大約二十多元港幣,我們今天用揹帶,頗累!
十點多到達後立刻到立吞區拿飛,等咗好一陣子才可進入,女女的耐性慢慢消退,我也因為感冒而體力胃口欠佳,不能盡情享用美食,可惜!
下午回民宿後開始下大雨至晚上也不停,本來想去美麗華摩天輪也被迫取消,我因為生病唔想再食熱氣嘢,亦取消了食胡筒燒肉,晚上用雨擋推b車去西門叮吃牛肉麵。
請留意受歡迎的食店要先打去訂位,另外,除夜市或部份食店外,大多食店九點後也關門。
這幾天喝了很多杯我喜愛的蜂蜜白苦瓜汁,白苦瓜係台灣特產啊,大家一定要試試!

大宅

Day 4
今日係端午節,幸運地天色良好,趁未下雨立刻出發去市立兒童育樂中心(類似香港荔園),早餐只係麵包店買咗飯團吃。路程一樣係用bb車再搭捷運,下車後走一段小路便到了。

這裡要先購票入場,入場費好平,但忘了確實金額,bb不用買入場票,入面有免費的公園設施和收費的機動遊戲,每個遊戲按人頭買遊戲票,大約是20台幣一張,玩遊戲時手抱bb也要購票啊!
另外,育樂中心也是週一公休的。
我哋玩咗旋轉木馬,摩天輪,咖啡杯,龍鳳船,本來未瞓醒的女女之後極為開心,笑到格格聲,一切辛苦都係值得既!這裡的設施雖然古舊,但確實是小朋友的天堂,我見每一個小朋友都好開心!
玩到累了便坐下吃小食,這個小食非常好吃,大家要試下啊(因不知名字,所以附上相片一張)
接近中午,太陽開始猛烈,我們便離開了。
到國父紀念館附近的陶板屋吃西餐,一向不愛吃西餐的我大為改觀,套餐是台幣499一位(忘了有冇加一),食物的賣相精緻美味,服務也十分好,我非常欣賞啊!
由於沒有預先訂位,我們等了45分鐘,有興趣的朋友記住先訂位。
接著便到ice monster吃馳名芒果冰,天也開始下大雨,等了差不多半小時呢,幸好有瓦遮頭。冰份量十分多,每人有最低消費,我們四人點了三冰share,最後都食唔哂。
接著回民宿休息,晚上到西門吃我喜歡的“水龍王”和“謝謝”的貢丸米粉,魷魚羹米粉和魯肉飯,仲有西門的街頭小吃燒麻糬也十分美味,有多款口味,朱古力,綠茶,芝士....

大宅

Day 5
台北最後一天,一早起來不停收拾,然後到西門町想再多吃一次魷魚羹米粉,由於時間太早,水龍王同謝謝都未開,唯有食唯一一間早開的,但極之失望,因為這間的魷魚羹十分難吃,原來不是每一間也好吃啊,飽肚後再喝一杯蜂蜜苦瓜原汁,便到附近買點手信離開民宿了。

今次旅程bb的行李十分多,而且幾乎帶去的每一樣東西都用得著。以下bb的用品清單看看對大家有冇幫助:
奶粉,奶樽,洗奶樽液,飲水杯,飲管刷,糊仔,罐頭食物,牙膏牙刷,保嬰丹,退燒水,針筒,退熱貼,濕紙巾,砂巾,餵食匙和杯,小吃,新玩具,shampoo, lotion,皮膚用藥膏, 防曬膏,防蚊液,蚊貼,凡士林,尿片,換片墊,bb衣物(有帽風褸十分有用),bb車及雨檔,沖涼巾,小暖壼(如果想焗粥)

台北很多地方也有育嬰間,十分方便,大部份台北人也很有教養,絕少人濫用關愛座或升降機等設施,令我們的旅程十分愉快,也十分欣賞他們。
旅途中遇見不守禮的乘客係講廣東話的,另外,在動物園也遇到打尖的人,講國語,我不懂分辨是哪國家人
但只佔少數。
我一定會做好自己,從我們開始改變香港的下一代!

最後,希望各位媽媽台北回來後也跟大家分享一下自己的旅程啊!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

引用:Day+5台北最後一天,一早起來不停收拾,然

原帖由 Baobaoface 於 13-06-15 發表
Day 5
台北最後一天,一早起來不停收拾,然後到西門町想再多吃一次魷魚羹米粉,由於時間太早,水龍王同謝謝 ...
我執左大部份行李,bb 用品超多,我老公話要拎兩個大喼去,人地唔知,可能以為我移民過去

大宅

引用:Quote:原帖由+Baobaoface+於+13-06-14+發表

原帖由 happycat1118 於 13-06-14 發表

...
台灣都熱啊,但好像比香港舒服一點,無咁濕同悶,食物方面,小寶貝兒的分享十分詳細啊

大宅

引用:Quote:原帖由+Baobaoface+於+13-06-15+發表

原帖由 Pikman 於 13-06-15 發表
我執左大部份行李,bb 用品超多,我老公話要拎兩個大喼去,人地唔知,可能以為我移民過去

...
我拖一大喼,兩背包,一bb車,加一個吉的手提袋,回程放手信用。

珍珠宮

Baobaoface 發表於 13-6-15 14:49
台灣都熱啊,但好像比香港舒服一點,無咁濕同悶,食物方面,小寶貝兒的分享十分詳細啊

...
THANK YOU~
台灣D野食都岩BB既, 而且多數都好NICE~ 記得去一間樓上小店食日本野, 本身係SET黎既, 見到我地個女, 都送多個茶碗蒸比囡囡食~ (我本來話叫一個, 佢話送比我地啦~)
去食店好多都會預備多份小朋友用既碗筷, 水杯等等, 真係好CHILD FRIENDLY~

珍珠宮

Baobaoface 發表於 13-6-15 14:57
我拖一大喼,兩背包,一bb車,加一個吉的手提袋,回程放手信用。
我果陣都帶左2大喼, 2背包, 1BB車, 加2個吉袋~ 因為我帶埋囡囡用開既被同床單, 又要留位置放書呢~ 次次去到都搬一疊書返黎~

珍珠宮

如果你們的小朋友可以食生果, 唔洗特登去搵生果鋪, 7仔好多時都有切開既生果SET, 例如木瓜, 西瓜, 蜜瓜, 品蜜瓜, 車里茄, 等等~ 亦都有茶碗蒸, 可以係7仔叮返熱比BB食~

仲有, 如果你地小朋友已可以食中式包, 如行經一間叫"葡吉小鋪"既店, 一定一定要去買個黎試下, 銀絲卷係一絕, 既軟又有彈性, 又有中式包既香味, 好好食, 我女通常食包點都食唔晒一個, 但呢個銀絲卷, 比佢玩下食下就食晒啦~ (玩係指佢鐘意一條條咁MEET出黎食)
到而家回想起都流口水~ (因為我偷食左少少, 之後再見到亦都有再買一個比自己~ )

首頁

尾頁

跳至