意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 78|主題: 127562

令我如夢初醒的工人

子爵府

國民生產總值:12084

我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

佢係大話精!黎咗廿幾年話唔識聽和講廣東話!

去年8月同佢續約(我想慳$所以比晒文件叫佢搞,搞到一半就話跌咗passport,累到我担心一場,老公信以為真幫佢比補領費。後尾先知原來passport比介紹加拿大工比佢嘅agent扣押住!但搵工失敗了,因介紹費$14000比agent食埋!

手續完成後,工作態度180度,smartphone 機不離手,蔽露電視不見踪影,什麼時候永遠都係囡囡自已一個人係到食飯,睇電視,玩,做功課,同個公仔講嘢,變成孤獨精!

5月20日同我講佢那個食咗四年軟飯的老公搵到去日本的工作,佢要抬$50000比當地agent,及見他最后一面,所以話要6月1日至6月7日放假,但佢去年12月尾已預支了11日大假回鄉餵夫,但我心軟再批准了她。她買了6月2日飛的機票。跟著她就瘋狂pack嘢。d蝨和曱甴仔係佢間房走晒出黎。

5月31日我趁她沖涼時去她的房打開衣櫃,內裡空空如也!

我好震驚地問她:你今次是否一去不回?

她才幽幽跟我說:好大可能唔返,因我老公現在搵到工,佢話想我回鄉生BB,如生唔出我哋就領養,他說係時候輪到我清褔,但如果我改變主意,我可能會返來同你繼續打工,你一家三口咁好人…!

我欲哭無淚說:咁我個女點呀?我哋對妳咁好,你竟然一走了之,不給我一個月通知!我今次唔會再信你回返來!

跟住我即刻call我那個她平時很敬畏的細佬來我家,迫佢簽form 407和計數紙, 寫辭職信,拍埋view cam! 最后我細佬仲叫佢將佢d一箱二箱嘢搬出走廊,話知你執天光!

做完大龍鳳,但事實她有可能係搵到第二份工囉!

在5月31日前,我還覺得我工人係心地好的女人!

唔好請 Angelita Gxxxxxxxo Maxxxxa, 45歲,長髮,雙眼皮,身材適中。

王國熱話
開心傾~~Part 131
近排真係好難揾工
有無媽咪係可以帶仔返工
全職媽媽group

大宅

國民生產總值:3615

BK Milk勳章

大宅

國民生產總值:2496

回覆:令我如夢初醒的工人

你見到你個女變咗孤獨精嗰陣,你就開始要搵定個工人。

子爵府

引用:你見到你個女變咗孤獨精嗰陣,你就開始要搵

原帖由 諾諾BABY 於 13-06-03 發表
我有做功課:搵託管所!

所以明天開始我囡囡放學後去託管所,我放工才去接她。

男爵府

國民生產總值:6405

陪月勳章 BK Milk勳章

有蝨

男爵府

國民生產總值:7639

醒目開學勳章

引用:你見到你個女變咗孤獨精嗰陣,你就開始要搵

原帖由 諾諾BABY 於 13-06-03 發表
可憐

大宅

國民生產總值:2236

引用:Quote:原帖由+諾諾BABY+於+13-06-03+發表你

原帖由 lily233242 於 13-06-03 發表
我有做功課:搵託管所!

所以明天開始我囡囡放學後去託管所,我放工才去接她。
你個女儿大? 用左幾耐時間去找?

大宅

國民生產總值:3547

四十五歲,仲話走去生bb,信不過。

大宅

國民生產總值:1586

有無叫工人補番一個月通知你 ?

男爵府

國民生產總值:8846

醒目開學勳章

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

子爵府

回覆:Iceman00852 的帖子

女兒4.5歲,兩歲已經由此工人湊,工人走佬搞到囡囡半夜哭了幾晚,係好傷心果隻,收唔到聲,我倆好心痛!

工人對囡囡不差,因小朋友不知什麼是真情月什麼是假意!

託管所其實一直都開在囡囡學校附近,我做的功課只是由去年年尾,開始四周問問口碑,報讀它的興趣班從而看看教職員有冇愛心等等!

大宅

國民生產總值:4570

2019勳章 陪月勳章

菲不能信,全國人識做戲

大宅

國民生產總值:4570

2019勳章 陪月勳章

菲不能信,全國人識做戲

珍珠宮

國民生產總值:34832

2019勳章 狗年勳章 畀面勳章 DHA勳章 我的育兒心得勳章

去唔到加拿大,續約後180度變質,cam見唔到佢,個女變孤獨精……以上幾宗罪,換轉係我已經炒爆佢,你當時就要防備了!細路女好善忘,新工人一到就唔記得舊嗰件!重有,佢話返去生仔?45歲都收經,叫佢咪玩啦:;pppp:

主 賜 平 安

子爵府

回覆:ecling 的帖子

45歲係佢身份証個年齡,其實佢只得41.5歲我希望和祝福佢生一竇,等佢可以享清福ah la!?

珍珠宮

國民生產總值:41120

希望你早日搵到工人頂替!

我暫時都遇到好工人,不過佢哋講的嘢,我都只會信表面個層。

總之公事公辦,到時佢呃你都無咁傷。

大宅

國民生產總值:4268

男爵府

國民生產總值:6680

真係好假呀...對佢咁好...不過有時有些人你對佢好..佢未必會對番你好...所以都係唔好放咁多感情對佢...諗住佢來打工就算..打完工都會走

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.