自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

peppep2012 發表於 13-6-3 17:00
我同老公都澳洲藉,生大仔時特登陀住七個月肚番香港生,為的就係回乡卡,而且係HK生完,幫仔仔拎澳藉都好易 ...

我就係為左個home return permit係香港生b
同意澳洲護照係香港申請係好容易,但如果呀b係澳洲出生我害怕將來佢mug都申請唔到

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 13-6-3 16:48
有呀,我表弟唔識中文,佢老婆係b6人,所以搵中介攪,間野係香港架!不過詳情我唔清楚啦。

...

Thx. 原來係咁~ 我地都可以回流開番間中介...

男爵府

BK Milk勳章

回覆:外國出細系咪無回鄉整?

但特區護照都會寫出生地系邊,如果系外國出世一睇就知,咁仲會令到回鄉證

公爵府

引用:Quote:原帖由+kmcatbb+於+13-06-03+發表我

原帖由 我愛Corina 於 13-06-03 發表
其實有灰色地帶ga ,好似我女咁,佢一出世就已經係外藉,但我生佢時我未入藉,按指引佢有權跟我係中國藉,而 ...
我情況同你百樣!所以我大女都有權拎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kmcatbb 發表於 13-6-3 14:29
無錯,我嘅經歷同理解都係咁!因為中國係唔容許有雙重國籍,但以前有太多人有外國護照而又申請到特區護照, ...

入境處個有中國籍既條件, 中國國籍法第5條已經block 左好多海外出世既bb 有中國籍. 如果合資格既話, 果d bb 可以有中國籍.

中國容許港人有雙重國籍, 但唔會承認雙重國籍. 即係有人有2個國籍既話, 佢一用特區護照入中國境內, 咁中國政府就只會當佢係中國籍人士, 其他護照只係旅遊證件而唔係國籍文件, 同埋唔會受到外國領事保護. 如果佢犯事或者匿到麻煩, 完全係跟中國法律去做.

我個人理解 "容許" 同"承認" 係唔同, 我以前睇基本法考試模疑試題, 就係錯左呢一條.

要有回鄉咭, 最關鍵係申請人要有中國籍至得, 特區護照同回港證係中國籍證明文件之一, 冇佢就申請唔到回鄉咭. 你朋友個case, 可能因為佢 (佢個bb?) 係外國出世, 所以要show 佢有外國護照? 我響 #9 都quote 左申請條件, 要show 申請人首次抵港既旅遊證件等等...

我個細仔都拎到中國籍同埋居港權, 不過我下次至返香港時至幫佢拎特區護照同回鄉咭.

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kmcatbb+於+13-06-03+發表我

其實有灰色地帶ga ,好似我女咁,佢一出世就已經係外藉,但我生佢時我未入藉,按指引佢有權跟我係中國藉,而 ...
因為你係香港或中國出世,所以特區護照一定係中國籍。我父母都係中國籍,我一出世就係外國,但我無權跟父母係中國籍,總之我個case同你個囡一樣,係出生年份唔同啫,我亦跟足指引申請回鄉證,但係被拒絕!

伯爵府

畀面勳章

特區護照咪寫住chinese中國藉囉,我唔洗再証明。

如果自己攪唔到可考慮搵中間公司,不過我都係自己攪掂。
我無特區護照,但我父母有。照我之前所講,入境處話我要放棄原本國籍先可以申請特區護照(因為我唔係入籍其他國家,我係出生於其他國家),然後先可以申請回鄉證

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kmcatbb+於+13-06-03+發表外

原帖由 scyu88 於 13-06-03 發表
阿仔三樣都有,特區、id. 回鄉証都有
我就係唔明點解有人得,但我就唔得?

伯爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+bosch+於+13-6-3+19:06+編輯+\\

原帖由 bosch 於 13-06-03 發表
我朋友係香港出世

瑪瑙宮

kmcatbb 發表於 13-6-3 19:08
我無特區護照,但我父母有。照我之前所講,入境處話我要放棄原本國籍先可以申請特區護照(因為我唔係入籍其 ...

你既意思係咪: 你一向冇中國籍 (at least 響入境處/大陸政府既record 度)? 如果係咁, 你拎唔到回鄉咭.

如果你想有中國籍又唔想放棄外國國籍, 咁要check 番你父母生你果陣時響外國既居留狀況. 我知有d 港人二代大個左, 返香港發展時都係咁申請居港權, 幾廿年前既阿爸阿媽舊護照都要摷番出黎俾入境處睇, 好多detail 我都唔清楚, 你可以去geoexpat 個forum 度睇...... 講到尾你要有中國籍至可以申請到回鄉咭.

你朋友響香港出世, 但佢有冇入過外國籍?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+13-06-03+發表

原帖由 kmcatbb 於 13-06-03 發表
因為你係香港或中國出世,所以特區護照一定係中國籍。我父母都係中國籍,我一出世就係外國,但我無權跟父母 ...
咁我唔係專業人士,所以細則我唔太清楚,但我兩個小朋友我都幫佢地攪掂。

但我老公當年唔知奶奶點攪,佢整唔到

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+scyu88+於+13-06-03+發表阿仔

原帖由 kmcatbb 於 13-06-03 發表
我就係唔明點解有人得,但我就唔得?
同埋我又唔清楚你及家人的status,所以不如問下中介公司啦

子爵府

引用:Quote:我愛Corina+發表於+13-6-3+05:19+拎

原帖由 Jess_L 於 13-06-03 發表
我想知如果係香港永久居民,但唔會拎HKSAR PASSPORT,只會拎外國PASSPORT,咁可唔可以拎到回鄉咭? ...
揸外國護照糸拎不到回鄉証的

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:kmcatbb+發表於+13-6-3+19:08+我無特

原帖由 bosch 於 13-06-03 發表
你既意思係咪: 你一向冇中國籍 (at least 響入境處/大陸政府既record 度)? 如果係咁, 你拎唔到回鄉咭. ...
我係一向無中國籍呢個record,但我父母一直都係中國籍,到而家都係!所以我好唔明有啲人同我一樣situation但就申請到特區護照及回鄉證,但我就唔得 Btw,我都無諗住放棄原本國籍而入中國籍,所以算數了。至於我朋友,佢係香港出生,但早年移居外地、入咗其他國籍,今年返香港特登申請回鄉證,不過無帶出世紙同特區護照,所以到最後都搞唔成!

子爵府

畀面勳章

97後實例: BB在加國出生,父母是經常居住香港人,回港後到入境處申請入藉中國,批核後,BB可申請香港身份證,回港証,特區謢照和回鄉咭,同時亦可擁有加藉不受影響!

瑪瑙宮

kmcatbb 發表於 13-6-3 20:40
我係一向無中國籍呢個record,但我父母一直都係中國籍,到而家都係!所以我好唔明有啲人同我一樣situation ...

人地唔批總會有原因, 正如有jm 講, 申請呢d 文件要跟足指引. 你都未有跟足晒d 指引... 你同你朋友一直都證明唔到你地有中國籍, 又點可以叫跟足指引?

你都知一定要clarify 你有中國籍至可以有回鄉咭, 但實際上你一向冇中國籍呢個record, 人地梗係唔受理. 你要正式有中國籍 (向入境處申請), 之後拎到特區護照/回港證作為國籍證明, 之後至可以申請回鄉咭.
你父母一直係中國籍, 但你出世時係咪可以有中國籍仲會涉及好多因素, 加多咁多年黎d 例改唔少, 所以唔係齋話父係中國籍, 仔女一定都有中國籍. 你可以向入境處正式申請香港永久居留權/居留權證明書先. 如果入境處正式reject 過, 咁你要放棄外國國籍同加入中國籍至得.

你朋友冇帶出世紙同特區護照, 淨係得外國passport,中旅社咪當佢係外籍人士, 又點可以process 佢個申請? 佢下次要做足功課帶齊文件至去申請.

伯爵府

畀面勳章

bosch 發表於 13-6-4 00:17
人地唔批總會有原因, 正如有jm 講, 申請呢d 文件要跟足指引. 你都未有跟足晒d 指引... 你同你朋友一直都 ...

你講嘅嘢我完全明白,只不過樓上有JM啲小朋友嘅case同我好類似,母親係中國籍、小朋友喺外國出生、持外國出世紙及護照,但就申請到回鄉證!嗰位JM跟指引申請係帶小朋友外國出世紙及護照,而佢自己係中國籍,仲話因為呢個原因佢嘅小朋友有權入中國籍,而事實上佢嘅小朋友係雙重國籍。我舊年申請回鄉證時帶嘅文件同呢位JM一樣,唔同嘅係我無帶阿媽一齊去啫 我估因為當初我問入境處時嘅政策唔同(???),入境處好明確指示如果我要入中國籍就要放棄原本國籍,我所收到嘅訊息同呢位JM好唔同,因此我係非常confused!!!! Btw,我一向擁有香港永久居留權,不過咁唔代表我係中國籍。

至於我朋友個case,我只係話中旅社只要input申請者HKID no就會知道佢前半生嘅所有record,我無質疑過點解中旅社唔process佢個申請喎,我梗係知佢要帶整文件先可以申請啦,我唔係傻嘅。

我覺得有回鄉證係比較方便同慳錢,唔使下下申請visa入中國境,不過人哋都唔批,學你話齋,一定有原因,可能以為我係「滋事份子」啩!

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:bosch+發表於+13-6-4+00:17+人地唔批

原帖由 kmcatbb 於 13-06-04 發表
你講嘅嘢我完全明白,只不過樓上有JM啲小朋友嘅case同我好類似,母親係中國籍、小朋友喺外國出生、持外國 ...
Oh, sorry!!! 唔知點解喺ipad睇會變成咁大隻字,我唔係特登架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一句講哂,有外國國藉係冇得拎

伯爵府

+3金熱血

引用:Quote:原帖由+kmcatbb+於+13-06-04+發表你

原帖由 kmcatbb 於 13-06-04 發表
Oh, sorry!!! 唔知點解喺ipad睇會變成咁大隻字,我唔係特登架!
因為美英澳不承認雙重國藉,加國承認雙重國藉。你b是澳藉,澳和中皆不承認雙重身份,你只可選一個

首頁

尾頁

跳至