烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

tp168 發表於 13-6-3 09:25
好開心大家又重聚呀

首領,不見一日如隔三秋,過咗唔知幾多十個秋,我地終於再見嘞
好感動呀

珍珠宮

引用:昨天做的腸仔包!第一次!+ +

原帖由 nico_tam 於 13-06-03 發表
昨天做的腸仔包!第一次!
我都認為麵團太少包唔哂,我通常用45~55g麵團整造型包!

男爵府

good to hv this post for "new hand" to learn here ...

i'm trying to make tong zhong lately but only successuful for the first time ... cos i always afraid it will "stick pan" ... so, i think i didn't make it "thick" enough ...

- 行貨冇輕攪,有好大機會攪碎材料如芝士,即做時可手動等mix call music完後8分鐘到手動放材料,但預約唔得
unquote

this is useful as i always making the "pineapple" mode cos i want to "roll-in" the ingredients myself w/o let the machine 攪碎材料 !! great info ...

伯爵府

tensi819 發表於 13-6-3 10:19
但豆漿分享應由你開喎,我覺得,你之前果個帖轆到我手軟呀
我初初係咨詢JM買邊款豆漿機好。。。多謝JM熱心分享,所以改為交流區 

似乎過左某一POST數目就要開新PART,不如早點重組一下都好呀!!

男爵府

引用:Quote:原帖由+kiukiu1010+於+13-06-03+發表

原帖由 bobosweet 於 13-06-03 發表
係用卡通曲奇模印㗎!入爐前用公仔模印在cocoa 上粉,再印落個包上面就OK! 我係 網上見人咁整好得意所以試 ...
Thx

大宅

Hi, Hi, 報到先!

首領,好掛住你!

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

tensi819 發表於 13-6-3 10:26
咁前後都叫做用咗四粒鐘多少少吖你近期有無開冷氣俾p仔嘆同用凍水呀?我上一機廚房p仔攪麵時已熱到佢 ...

我個P仔喺放餐枱, 但廳部冷氣機剛死左, 我用冰水同埋開風扇吹住佢囉, 重有減水, 噚日下午三十幾度整出來的包包都好滿意!

男爵府

引用:Quote:babyjean+發表於+13-6-3+08:16+好嘢!

原帖由 tp168 於 13-06-03 發表
我地應該多謝你一言驚醒夢中人先啱
最近整咩包?
言重了。 首領,有你在真好
就搬屋,目標係清晒屋企嘅嘢。今日整左之麻包,可能落多左之麻粉,好dry。

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

tp168 發表於 13-6-3 09:24
係呀,佢陪咗我整包成年幾咁耐,呢幾日周圍遊,愈遊愈癢

別墅

回覆:Panasonic 麵包機 - 為食包友分享樂園

我都交下功課先,用餃子mode搓粉,放入鑊發酵,然後蒸,成品是黑糖饅頭。食譜是參與另一個帖講中式包/饅頭的。

男爵府

畀面勳章

報到!

+ 求救.
尋日終於試整左烏冬, 跟足書仔整, 但好失敗, 驚嚇親大家,所以無影相.

打完麵一開四, 第一團摺好切條時已發覺好濕, 切口痴埋根本分唔開變一返一條條.
第二團, 再加多D手粉先摺, 試過摺埋再灘開係OK的. 但一切又痴埋.
結果, 第首兩團變左上海年糕咁款. C6話唔好浪費照食.

第三團, 我開始喪落手粉, 逐條切完再整D粉係切口, 用左好多時間. 但煮既時侯仍然唔係條條揚得開.

第四團, 意志消沉, C6 叫我不如唔好摺, 唔摺真係切到死死下, 不過終於似返碗烏冬

我想問究竟點解會咁. 係咪一開始就係我團麵太濕?

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

波仔 發表於 13-6-3 08:12
早晨,報到

波仔,
Hello! 我是波子, 新手P仔用家!

珍珠宮

回覆:Panasonic 麵包機 - 為食包友分享樂園

想問左好幾日,天氣咁熱,大家呢排整包減幾多水? 有無用冰水? 有無減酵母?

男爵府

bobosweet 發表於 13-6-3 11:32
想問左好幾日,天氣咁熱,大家呢排整包減幾多水? 有無用冰水? 有無減酵母?

...

水量同之前都係差唔多,175-180ML水蛋奶,無用冰水,蛋同奶就係冰既,我用燕山鮮酵,2.5倍就OK

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kwokbao 發表於 13-6-3 11:24
報到!

+ 求救.
整烏冬麵, 唔需要落太多水架

呢個係我用開份量 :-
材料:意大利 00 中筋麵粉 220g, 木薯粉 (又名泰國生粉) 10g, 海鹽 8g, 水 120g

別墅

請問我是新手,老公會去日本我想P,應買那款 ?請指教

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:kwokbao+發表於+13-6-3+11:24+報到!+

原帖由 hallonatalie 於 13-06-03 發表
整烏冬麵, 唔需要落太多水架

呢個係我用開份量 :-
唉~ 唔怪之我咁失敗。c6同我媽都話算把啦唔好整。我唔甘心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

tp168 發表於 13-6-3 08:36
早晨,咁多位,心癢咗一個星期,有無好排住我地呀

...我都心癢咗好耐...周圍遊....唔知去邊好....
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

BK Milk勳章

大宅

引用:Quote:kiukiu1010+發表於+13-6-3+09:14+Me+

原帖由 tp168 於 13-06-03 發表
我呢幾日周圍遊,除咗M8 帖之外,其他P仔POST無乜歸屬感
首領,報到!我過埋去m8度搵你地,差d中毒!

首頁

尾頁

跳至