爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今朝揸車,俾架私家車夾硬係左線 cut 埋唻, 好彩 dup 一 dup, 唔係差啲炒
明明我同前車得一個車位嘅距離,明顯唔夠位啦,佢之前去咗快線,同佢平排嗰陣仲要啤我!
我想問,如果我有黑盒,可唔可以拎段片去交通部。
條友 P 牌都咁寸,真係好想俾啲懲罰佢。

子爵府

回覆:好差嘅駕駛態度!

小事一樁,係香港經常見,冇撞,差佬都唔會理

To be or not to be  that is the question~

男爵府

無得如果喇

男爵府

聽人講過,切線導致另一車要作出額外反應去遷就你的話,都有機會被控不小心駕駛。

別墅

if you had to hard brake because of the lane change, you can report to the police. but the police is very lazy that they don't take the lead to do the investigation. they will ask you to call them to give more info and you may need to go to the court if the police decides to sue that driver.

大宅

呢d事根本每日都會發生唔止一次。。。

公爵府

many pk driver in hk

子爵府

P牌不可糸高速行快線

大宅

I have tried to report one similar case (with video) to the police years ago. I only cost a half day leave for giving evidence. After about 2-3 months, I received a letter tell me that the driver has been convicted for careless driving and fined for about $1000.

maypig    發表於 13-6-4 11:26

別墅

引用:今朝揸車,俾架私家車夾硬係左線+cut+埋唻

原帖由 bebeyi 於 13-06-03 發表
今朝揸車,俾架私家車夾硬係左線 cut 埋唻, 好彩 dup 一 dup, 唔係差啲炒
明明我同前車得一個 ...
不如放片上黎睇睇!

公爵府

support to report to police

複式洋房

係好平常,不過係告得入,有朋友試過離3個車位斜落cut線,比警察見到,屈佢令後車重dup比人告

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

無品既司機實在太多,我既宗旨係你千其唔好hi到我架車,你趕時間我可以讓你,你唔要命我唔會同你陪葬

禁止訪問

複式洋房

回覆:bebeyi 的帖子

有錄影,時間,地點,你會做証人,係可以告佢不小心駕駛

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

佢應該唔係p牌司機.
p牌唔可以行快線喎.

大宅

kat0318 發表於 13-6-5 08:16
佢應該唔係p牌司機.
p牌唔可以行快線喎.

正確D嚟講,應該係P牌唔可以在快速公路的最右邊線,時速亦只可以限於70(就算路牌寫多過70).

kat0318  明白了, 謝謝.  發表於 13-6-6 08:03

首頁

尾頁

跳至