自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:13歲已經好大個,獨留在家我覺得冇問題囉+ +

原帖由 李豆豆 於 13-06-03 發表
13歲已經好大個,獨留在家我覺得冇問題囉
個小朋友如果無事靜靜在家,鄰居多數唔會知道佢被獨留在家,所以報得警好大機會怕有事發生!有時做人多事d係可以救人一命!

男爵府

引用:其實幾多歲先唔叫獨留兒童

原帖由 kenmay 於 13-06-03 發表
其實幾多歲先唔叫獨留兒童
好似+六歲呀!

侯爵府

引用:8,9歲獨自上學,落公園,去街唔會比人告,

原帖由 梓軒媽咪 於 13-06-03 發表
8,9歲獨自上學,落公園,去街唔會比人告,獨留家中即拉人,依個係咩道理

...
16歲可以返工,可以生仔,但唔可以自己喺屋企

男爵府

引用:Quote:macylin+發表於+13-6-3+16:19+回覆+

原帖由 tintinlam 於 13-06-03 發表
所以太多港孩都唔止係父母既責任. 係唔係16歲以下我地要24小時有人睇住?
...
咁通街中學生自己返、放 學,D父母都拉得啦!
唔怪得之開始多咗中學安排校車、保姆車俾D中學生!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

mouth:

男爵府

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+13-06-03+發表13歲

原帖由 木土土 於 13-06-03 發表
個小朋友如果無事靜靜在家,鄰居多數唔會知道佢被獨留在家,所以報得警好大機會怕有事發生!有時做人多事d ...
啱!講真我吾覺得多事,我個女+八歲,我都吾放心佢一個人晚上在家訓,意外係意料之外,發生事就遲啦

男爵府

原來是周啟生的兒子
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20130603/51452220

子爵府

尼條例其實應該要改, 因為中一生係自由往返學的, 中一生約12歲. 咁點解無法例要求中一生要有成年人陪同往返學?

其條例應由16歲降至12歲.

子爵府

之前同律師朋友傾計, 先知16歳以下都叫獨留"兒童"! 我話: 吓, 12歳都自己返學, 放學自己去打波啦!

咁啱想起, 自己細個, 好似10歳, 阿媽出去打麻雀, 仲要係夜晚, 比阿媽"獨留在家", 我仲要照顧阿妹, 記憶中當年個個都係咁。我同阿妹玩緊, 熄晒燈褸住D被扮鬼, 扮鬼叫. 玩玩下樓下個鄰居上來襟鐘投訴, 其實我地唔係好嘈, 亦不是深夜, 但呢個鄰居一向好鐘意投訴. 嚇到我同阿妹唔敢開門, 當然都冇再玩. 而家想返好好笑.

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 李豆豆 的帖子

都13歲啦…唔通下下要佢跟出跟入咩!痴線

大宅

引用:8,9歲獨自上學,落公園,去街唔會比人告,

原帖由 梓軒媽咪 於 13-06-03 發表
8,9歲獨自上學,落公園,去街唔會比人告,獨留家中即拉人,依個係咩道理

...
原來係屋企危險過係街其實12,13歳都應該可以獨立啦!我12歳時,已識幫阿媽去買餸煲湯。嘩!如果發生係宜家,阿媽比人拉去坐監都似

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+13-06-03+發表13歲

原帖由 mercy_mama 於 13-06-03 發表
原來個爸爸係周啟生!
13歲自己留係屋企都唔俾!
下,一個13歲細路凌晨喺屋企門外徘徊,我係鄰居都擔心佢發生咩事啦!但我會出去問下發生咩事,有事咪幫佢聯絡屋企人先,聯絡唔到先會考慮報警

大宅

其實法例唔係想表達要家長跟出跟入,當然10歲以下小朋友係另計啦,法例係要提醒家長,仔女在外面發生事,家長都要負返責任囉,到時點判係由個官決定,而警察只係按法例去執法啫

子爵府

如果係我係鄰居會叫佢入我屋企坐住先,
我呢邊有個B6媽又係成日唔接個仔放學,
有次見佢個仔喺大廈門口行黎行去,
原來無帶鎖匙,
咁叫佢跟埋我返屋企,
打電話俾佢啊媽叫佢黎接佢,
如果大家鄰居關係OK,
有時幫下手我又覺得無問題,

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:我覺得呢位鄰居好多事

ToBy GiNNy VinCent

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

😄原來係周啓生
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+梓軒媽咪+的帖子唔係架,獨留兒童在家

原帖由 macylin 於 13-06-03 發表
回覆 梓軒媽咪 的帖子

唔係架,獨留兒童在家只係籠統講法,正確法例係"對所看管兒童或少年人虐待或忽略",唔 ...
戶外出事先會拉人,室內一經發現即拉!

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

侯爵府

引用:超低能,十六歲先可以獨留兒童在家 +

原帖由 wcandtt 於 13-06-03 發表
超低能,十六歲先可以獨留兒童在家
低能社會養低能人,唔怪得之有阿媽跟住仔女去見工啦,如果十六歲先有獨立留喺自己日日住嘅家嘅能力,確實要三十歲先有獨立見工嘅能力,五十歲就有獨立工作能力囉:;pppp:

首頁

尾頁

跳至