論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上週日,中環海X雇傭中心,看中個工人,有湊newborn BB经验,但断约(做佐一年),话前雇主移民外国。

我对她都很满意,都想找个人照顾我9个月大的女……

本地完约都不想凑newborn BB……

別墅

回覆:请不请呢個工人?

係我就要啦,真係好難搵。佢都唔一定撿你,如果有第度。我都有個7個月bb,對姐姐嘅期望越來越降低,最後簽嗰個只係覺得順眼,同醒目,打算自己train啦。我in佢時要打電話,佢立刻識得接過bb幫我抱,所以我就決定要佢啦。我係咪要求好低?哈哈,希望我好彩,搵到個好姐姐

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

最好問下前任僱主意見先,如果断约原因係前任僱主移民的話,前僱主應該肯做referee,只怕係佢比人炒講大話,因為請断约好冒險,人棄我取,諗清楚,好多人中招,見工時咩到話得,一上工就露出本來真面目

公爵府

上得bk,一定冇人叫你請断約。除非你錢多時間多。

大宅

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

你係咪請左佢姐姐丫 ?
佢姐姐做了几個月就走佬喎! 自己小心d 啦

子爵府

引用:上週日,中環海X雇傭中心,看中個工人,有

原帖由 xulanfeng 於 13-06-03 發表
上週日,中環海X雇傭中心,看中個工人,有湊newborn BB经验,但断约(做佐一年),话前雇主移民外国。

我 ...
海X

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

複式洋房

谢谢大家热心……
我实在是找不到本地完约,in时每一个完约的都不愿意照顾newborn.已经面了2月,完约的都不愿意凑NB……
现在要求越来越低……唉……
找海外的,要等三个月……,家里都需要人帮手……

我验了这个工人的Passport,她来港三年,头两年在一家人,完约,第三年在一家人做了一年……现在断约,她话雇主移民……

她话呢嗰雇主屋企有兩個工人,薄扶林,3000尺屋,一個湊5歲大仔,佢湊細仔,另外仲有個本地ee煮飯……

前雇主给了一个辞职信,但没有referee,也没写离职原因……,上面只有雇主的HK ID和名字……

好矛盾……

大宅

你都知道e家d工人好煩, 佢地唔做一個月通知, 浪費大家時間, 又要小朋友再適應, 所以如果係湊小朋友仲要咁細, 找斷約真的小心.

雖然oversea要等幾個月, 但係oversea俾agency fee貴d, 所以佢地要還錢, 起瑪頭一年應該捱到, 總好過你請斷約, 佢為咗可以留港找僱主容易d, 簽咗後佢一個月resign, 你就仲死, 我都怕怕啦!!11

禁止訪問

複式洋房

回覆 chanyeehang 的帖子

我3月签返一个海外工人,结果等到宜家,同我话,她的Passport被之前个中介扣住……,所以依家都来唔到……

複式洋房

回覆 tabbysan 的帖子

她是一年前去前雇主家做的,做佐一年(2012-2013),凑5个月大BB到一岁多……,依家前雇主移民……,所以和她解约……
她话她中意凑BB,想再找个有BB人家……,不中意照顾老人家,她自己话她煮野都一般……

刚才中介又催我要不要签……

禁止訪問

引用:回覆+tabbysan+的帖子她是一年前去前雇主家

公爵府

你搵多幾間agent啦。我2個小朋友,1歲同4歲,夠話唔會有本地完約做,結果我都搵到,工人已上工3星期了。加油。同断約say no呀。。。

禁止訪問

大宅

回覆:xulanfeng 的帖子

咁系慘D既不過唔好期望咁高可能有驚喜good luck la

禁止訪問

引用:谢谢大家热心……我实在是找不到本地完约,

公爵府

引用:回覆+tabbysan+的帖子她是一年前去前雇主家

原帖由 xulanfeng 於 13-06-03 發表
回覆 tabbysan 的帖子

她是一年前去前雇主家做的,做佐一年(2012-2013),凑5个月大BB到一岁多……,依家 ...
又吹你即係唔慌係好工人啦。係好既都有人要左,重邊洗吹你要。咪上當。有好多公司只為收到錢,到有時乜都唔理。

禁止訪問

複式洋房

我住中環,星期六啱啱趕走咗個菲律賓公主叫Zxxna, 如果係佢, 千其唔好請!

禁止訪問

引用:我住中環,星期六啱啱趕走咗個菲律賓公主叫

首頁

尾頁

跳至