自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

回覆:IceCream12 的帖子

我明白你,我細個阿媽經常都要返工,我經常都俾人當人球交黎交去結果阿媽同老豆離婚仲放棄我,我而家做人阿媽點都堅持要湊。

男爵府

大廚勳章

引用:我明白你,我細個阿媽經常都要返工,我經常

原帖由 mrs雨過天晴 於 13-06-03 發表
我明白你,我細個阿媽經常都要返工,我經常都俾人當人球交黎交去結果阿媽同老豆離婚仲放棄我,我而家做人阿 ...
我細個果時見到同學有媽咪接食中午飯同放學,我會好羨慕他地

公爵府

引用:我個c6一向同我有共識,如果我生bb我一定想

原帖由 IceCream12 於 13-06-03 發表
我個c6一向同我有共識,如果我生bb我一定想親手湊大,管接管送,我c6亦ok。但他男家啲人見親我就話我唔出去 ...
如果經濟冇問題,你C6或你不會因為你做FTM 而不俾家用屋企就冇問題!

但係如果你做FTM 而四大長老要節衣縮食,要其他兄弟姊妹補貼,我就覺得不太好囉

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

最緊要自己兩公婆有共識, 其他人唔洗理,
有得揀我都想做FTM .

大宅

回覆:全職媽媽有錯?

咁多管閒事,叫佢地搞定自己先啦,ps我剛轉做ftm半個月,感覺幾好,阿仔愈來愈中意跟我,又可以自己接女放學

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

根本唔駛理人講乜,生活係自己嘅!

我讀書少,但仔女成長過程,全部可以親身體

驗,經歷,係無價之寶,冇其他可代替!

過咗就冇,追唔番!

男爵府

大廚勳章

引用:我情況同你好似,不過「有意見」的反而係我

原帖由 Winnie31Chan 於 13-06-03 發表
我情況同你好似,不過「有意見」的反而係我d朋友囉佢地覺得今時今日仲有人肯做ftm係不可思義:nothin ...
好多人都唔抵得ftm架!我都唔知有咩咁好妒忌,辛苦到嘔

男爵府

自己生當然自己湊 從古到今都係噤 jm我撐你!做媽咪可以咩都唔叻 但EQ 我地一定好過其他人^^

伯爵府

醒目開學勳章

IceCream12 發表於 13-6-3 09:36
我個c6一向同我有共識,如果我生bb我一定想親手湊大,管接管送,我c6亦ok。但他男家啲人見親我就話我唔出去 ...

我都係ftm,說話一定有,仲要有排聽
社會係現實.一講到$就會變質
可以親自照顧、教導小朋友係一件幸福事情
別人唔理解、加插意見、幻想休閒既話,
我只會做好本份.無言勝有言
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

男爵府

支持你……返工會錯過很多珍貴片段……bb第一反身,叫mama.識企識行…………而且每個天真的笑容都想親身感受!如能力許可,建議自己照顧bb!!自己教bb同工人教此終有分别!到bb返學,你可以返工了……part time or full time都ok!不要理閒言閒語,局外人不會明白!

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

您話佢地知:
做全職MAMA辛苦過番工呀......我唔想失去照顧個女, 睇住個女每一天成長既機會....仔大女大..到時佢都唔使個阿媽照顧啦....佢夠18歲咪做囉!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Winnie31Chan+於+13-06-03+發

大宅

全職媽媽是我佷敬佩的。
.
佢可能係世界上最靚嘅貓

別墅

我就調返轉,好多人覺得我辛苦叫我出去做嘢好過係屋企喎,我好有同感,全職媽媽比起返工嘅媽媽辛苦10倍,我把頭髮都係年幾無剪過,不過我唔會理人咁睇,只要自己同老公有共識就ok, 加油吖

侯爵府

JM, You're not alone!

我碩士畢業, 99, 姑仔, 舅父舅母, 全部都話我好去做FTM. 好彩父母同老公都支持我.

唔好理人講乜嘢, 佢話你係佢自由, 同樣地做FTM係你自由, 你又唔係問佢賒問佢借. 你自己知自己做乜就得.

侯爵府

引用:經濟ok寬鬆既話唔應該怪你

原帖由 namnamnamlolo 於 13-06-03 發表
經濟ok寬鬆既話唔應該怪你
我都係諗到呢一點

伯爵府

佢地都湊過bb認為易做咩,你同佢地講呀,再講就反感啦,心唸最多咪斷六親係碼自己c6同女家家人支持洗理佢,我成日都係呢個心態所以我6299都唔理我做咩家

子爵府

每人有唔同選擇!老人家會有担心是正常的。我朋友是ftm, c6揾5、6萬養一家四囗加工人父母。儲吾到多錢。我朋友有時都呻,c6係家庭支柱,佢有咩事都唔知点算!同埋c6有時話份工好難頂,佢都唔畀佢轉工!所以多咗吵架。。。

男爵府

引用:Quote:原帖由+hellomag+於+13-06-03+發表乜

原帖由 IceCream12 於 13-06-03 發表
我個太奶奶係我有左果陣話一定要護工人湊,千其唔好比個cc嗅習慣我陣味!我當時覺得她咁講好過份

...
我會同佢講:我冇臭狐架

首頁
23456...13

尾頁

跳至