意見反饋
義工

香港18區媽媽會 今日: 48|主題: 153932

[黃大仙區] 路德會救恩蒙特梭利教法好嗎?

男爵府

國民生產總值:5357

救恩的蒙特梭利教得好嗎?其實係如何效果的和如何教的?比出面學校傳統一套有唔同嗎?我囡2歲半仲唔講野。。會適合佢嗎?定唔好理咁多相信老師?唔係都唔會收我個囡呢!???老師好好。仲安慰我說。依個歲數語言係其次。讚我囡好有自己思維。自己有一套玩的方式。但我又擔心又一樣野。係救恩的老師係咪多大陸同胞定多學生。老師管不住控制不到情緒不同的小朋友?因為我睇教育局的評估說到的。。。有冇有心家長討論下或比意見。。。。我好驚揀錯比囡囡。未講野好擔心。。。

王國熱話
濕疹問題今年嚴重左,入左冬仲係又痕又...
囡囡中性白血球低
有冇BB用長效嘅保濕cream?
割包皮

男爵府

請問有冇媽媽比D意見...我最想知我個囡.未講野.蒙特梭利定香港傳統一套適合??我怕揀錯反而害佢唔適合佢

複式洋房

國民生產總值:425

回覆:SENLY 的帖子

我果陣諗過報恩苗,又係䝉特梳利教學,Djm講話書枱好似唔多,同一般晤多,教學方面好似著重創意多D,會唔會適合一D好動活潑形多D,果陣我冇報到,我怕上小學會吃力

複式洋房

國民生產總值:425

咁既然教育評估咁講,你仲有冇其它offer晌手?你小朋友係唔講句子浄係講單字?

男爵府

多謝你的回應!!有家長話個評估幾年前.不作準..都唔知依家點.開放日D家長都話厠所唔掂.我IN果時只入會客室又唔經厠所..本身有OFFER.鍚安.交埋大數買埋校服.錢不是問題.前題為小朋友著想..(我都係新搬來3月底先搵學校.)

複式洋房

國民生產總值:153

救恩出咗2013年教育評估啦!

男爵府

回覆 MaggieQQ 的帖子

唔該晒你的情報!好有用!

男爵府

睇到評估說救恩已經改善了課室管理。課程適合囡囡多d。延展佢的能力。派位都好好咁。另也睇了錫安。同上次份評估都說到老師有對於小朋友各種特殊情況都觸覺敏銳。對於囡囡未講野。係絕對需要。佢語言的情況係識講後就唔講了之後講同一樣野都只係ar ar聲。用了各種方法都係咁。。就係in錫安時。老師竟然忍到佢出聲有回應。家人個個都說神奇來形容。課程平均全面。派位都唔錯。
唔知我有冇誤解錯或補充指教指教。

複式洋房

國民生產總值:376

回覆 SENLY 的帖子

我想問呢位媽媽最後選左邊間呢?

男爵府

amyleung0116 發表於 13-10-18 15:23
回覆 SENLY 的帖子

我想問呢位媽媽最後選左邊間呢?
錫安。因為轉到全日班。方便湊細囝。

大宅

國民生產總值:3174

我覺得呢套教學方法嘅概念很好;
按照每個孩子的特性, 去培養他們的主動性及自律.

其實救恩同錫安都係好學校,
我觀察咗大半年, 見到佢哋啲學生都比較乖巧及肯自己背書包 (compare with 博康, YMCA, 聖心就... )
兩間都畢業生有1X~20% 都係入咗嘉諾撒 (黃+新)
而救恩有約10% 入咗何壽南 (呢啲數據可以睇番佢哋網址)

如果呢兩間學校都收我個囡全日的話, 真係唔知點揀好囉~

複式洋房

國民生產總值:376

回覆 soupsoup 的帖子

兩間學校都好架!錫安就兩文三語全面,有好多活外活動,救恩就根據小朋友性格去教,真係好難選擇。何壽南就快搬,基本上得番錦泰同嘉諾撒可以選擇,所以心大心細中…………

soupsoup  真可惜, 43區又少咗一間好學校  發表於 13-10-23 10:51

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.