自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我女(五歲半)呢半年開始有:休褲、戚眼,(最近)咬尾指
每個動作持續兩個月就轉下一個

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

r頭

伯爵府

冷知識:小動作TICS
台灣大學醫院幼兒部)

擠眉弄眼,到底是那根筋不對勁?當您看到自己的小孩有一些習慣性擠眉弄眼,搖頭晃腦的動 作時,也許會認為只是他淘氣頑皮的表現而已,不過這種習慣性的動作也有可能是一種叫做「TICS」的症狀。有些字典將「TICS」翻譯作習慣性抽動並不正確,「TICS」不是壞習慣,也不是常被誤認的心理疾病或精神病,更不是故意要引人注目的動作;有人翻譯作抽搐,又易和癲癇發作混淆。

所謂「TICS」指的是一種間歇性出現的小動作,通常出現得很突然而短暫。 以「動作型」的來說,最常見的就是眨眼睛、皺眉、蹙鼻、噘嘴、裝鬼臉、聳肩膀、搖頭晃腦、晃手這些快速而短促的簡單動作;比較複雜就有像摸鼻子、碰別人、亂踢腿、作鬼臉等等的表現,甚至也有的小孩會模仿別人或作出看似猥褻的動作。

另外也有一種「出聲型」的,這些小孩會發出短暫的聲音來,像是清喉嚨、咳嗽、出怪聲。50%「出聲型」的小孩會突然迸出一些話來。這種突然迸出來的話也有許多不同的型態,有的人會發出類似罵人的”幹”音,有的人會發出一長串詛咒的聲音,或是重複別人或自己的語句。

伯爵府

畀面勳章

休褲.

公爵府

撫腳趾
2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

R身R勢

伯爵府

三月時亞女左眼同眉不自覺地戚,愈叫佢停愈戚得勢利,直頭好似人哋有交差神經感染(我姨媽半邊面歪咗)。話0西女仔嚟,都係帶亞女去醫生度check check。醫生話係小動作TICS,通常會遺傳,原來我0地兩公婆細個都有,c6 fing手,我就戚鼻。醫生話唔好話佢,小動作自然消失,或每兩、三個月轉第二種

伯爵府

之前亞女就休褲(wee wee嗰度),c6話係咪自己洗得唔乾淨,媽咪就話我唔好買啲緊身褲俾亞女著,查實邊關我事,兩個月之後就冇再休啦

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:大家嘅小朋友有咩小動作?

兩個仔都曾經試過。大仔fing 手。擰頭。我過佢冇用。比公公話過佢做乜甘做。成個低能仔甘。跟住就冇啦。

細仔就唔唔聲。我有日忍唔住話佢。佢都係甘慣左。我就跟住佢唔唔聲係佢面前。仲要大大聲。之後就冇啦

男爵府

我個女10歲,成日大力眨左邊眼,唔知係咪眨得多,變左小小大細眼,這動作維持左幾年,打又唔得,勸又唔得,改唔到。

伯爵府

kit2004 發表於 13-6-3 12:01
兩個仔都曾經試過。大仔fing 手。擰頭。我過佢冇用。比公公話過佢做乜甘做。成個低能仔甘。跟住就冇啦。:wa ...
咁佢地之後有冇轉第二種小動作?

伯爵府

wingeman2011 發表於 13-6-3 12:06
我個女10歲,成日大力眨左邊眼,唔知係咪眨得多,變左小小大細眼,這動作維持左幾年,打又唔得,勸又唔得, ...
我細個就戚鼻,啲鼻哥嚨確實幾大mouth:

wingeman2011  夾返細佢  發表於 13-6-4 22:48

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我個女成日搣手指,搣到爛晒...

公爵府

畀面勳章

大女訓覺一定要摸公仔,不停來回掃! 細女就不停用拇指加食指'卒'張被!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:amakvt 的帖子

大仔米初初fing 手。跟住檸頭。依家冇啦。佢都18歲啦。細仔就唔唔聲。依家都有,不過少左同細聲左。

男爵府

BK Milk勳章

回覆:silly_shan 的帖子

我女都係,唔知點算好!

:verycold:

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

咬頭髮, 捽腳指 (尤其食緊野個陣)

禁止訪問

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

小wingwing 發表於 13-6-3 14:59
我女都係,唔知點算好!

我個女搣到,老師覺得佢有焦慮症... 叫我密切留意下... 我留意左一排,佢係開心,唔開心,緊張都會搣... 唔知點算... 而家一見到就提佢,但無大改善...

首頁

尾頁

跳至