母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

生完四十幾日,阿囡一直全埋身。因為還有兩個星期就要返工,所以買了Ameda電泵準備儲冰奶。買泵之前有試用,十分鐘左右兩邊共泵到30ml,覺得ok。但電泵買返來之後就有問題了,次次都泵不到太多,泵30-60分鐘,有時兩邊共30ml,有時一邊甚至只有幾滴。到現在存貨還不夠阿囡吃兩餐,想起來就頭痛。我check過奶泵,完全正常。用Ameda或其他電奶泵的jm,麻煩幫我想想到底是哪裡出了問題。THX!

大宅

我個個用左5個月, 依家仲用緊(阿b就來5個月了), 你check下漏斗係唔係列左少少,如果有都已經影響個吸量..

我5個月玩完左3隻,仲有一隻work,一隻就用住個壞壞地嘅先,冇辦法,只可以用用下同另一邊調轉來吸

你個量有d少,會唔會係唔關個pump事,食多d增奶食品啦,

我依家朝月返工前個餐可以去到200(兩邊)

你係唔係比阿b吃完就pump清?咁少d都有可能,因為阿b飲左呀麻

大宅

引用:我個個用左5個月,+依家仲用緊(阿b就來5個月

原帖由 luvtaku 於 13-06-03 發表
我個個用左5個月, 依家仲用緊(阿b就來5個月了), 你check下漏斗係唔係列左少少,如果有都已經影響個吸量..

...
漏斗係白色漏咀,定係吸住乳房的杯位?

大宅

回覆:Minibaobao 的帖子

我都好迷茫,個ameda泵係接朋友二手的,但佢都係接人地的,所以唔知有冇壞。埋身後泵得好少,但轉用Avent手泵或者手擠就有野出;冇埋身就咁泵,最勁試過100ml, 最差得20mI,都唔知咩事。其實係我冇奶/唔識泵,定係同ameda唔夾要轉泵?就快返工,好想堅持餵,都唔知點算

大宅

Power 同 Cycle 兩個制都開至中間 (12點鐘方向), 唔好開到最大.

泵奶唔好望住, 最好閉目養神, 放鬆D.

檢查 valve 有無裂.

任何奶泵, 剛開始用的幾日都未必泵到好多, 要試多幾日, 俾身體慢慢適應。

大宅

viffy 發表於 13-6-3 19:55
漏斗係白色漏咀,定係吸住乳房的杯位?
漏斗係白色漏咀 -> YES

大宅

viffy 發表於 13-6-3 20:03
我都好迷茫,個ameda泵係接朋友二手的,但佢都係接人地的,所以唔知有冇壞。埋身後泵得好少,但轉用Avent手 ...
我個做法係咁的
1)PUMP同PUMP中間要飲多多水,湯,牛奶之類
2)PUMP前又飲多幾杯
3)先MASSAGE一下,可以用手擠下先,MASSAGE到鬆左D就可以上PUMP
4)我SPEED會係最大, 不過SUCTION就會一點鐘位置左右
5)乳頭應該要可以好順地吸出吸入,如果入得唔好,可能係個喇叭唔啱你SIZE
6)一邊PUMP都一邊飲水
7)PUMP完又飲水
8)要休息多D

睇下咁樣做好唔好D

不過真的,PUMP呢家嘢原來真係睇下夾唔夾。每個人都唔同FEEL
好多人都話MEDELA好用,我都有SWING係公司用,不過都係覺得AMEDA PUMP清D

應該如果個漏斗冇裂,你個喇叭位又冇問題,咁有可能係阿B食哂冇奶上囉
仲有我個時一日PUMP 6次,同真係食好多嘢(1碗飯,肉+菜+炒米茶)先可以有多奶 (炒米茶我差唔多飲到3個月)

別墅

多謝各位jm的建議,我覺得真係好好。
琴日下晝谷奶的時候,剛剛Ameda未steam,只好用Playtex手泵頂住一陣先。本來不報任何期望,因為之前泵過好多次都冇咩奶出。點知擠咗幾下d奶係咁噴出來,同時有幾條奶柱添,十幾分鐘一邊已經泵咗60 ml出來。
睇來身體真係需要時間適應個泵嘅,同埋我可能都係泵得太少,一日得一至兩次。水都飲得少咗d,次次泵的時候又校得唔好,我speed同suction都只開到一點鐘方向。
我會試下大家d辦法,之前已經好灰,以家又有信心開始奮鬥啦,大家一起努力啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊