意見反饋
義工

2013年媽媽會 今日: 0|主題: 26092

跳至
[9月] 九月媽,幾時開始清胎毒呀?

男爵府

國民生產總值:8845

24w+ 喇,我哋幾時可以開始清胎毒呀?

王國熱話
法國醫院2019年1月29號 開刀生BB.
開刀定順產好
坐月生痔瘡
懷孕初期飲咩湯好?

大宅

國民生產總值:3023

好似起碼踏入30W先開始, 太早食涼嘢會引發早產架~
我都好期待可以刨西瓜嘅日子

newmama427  呢幾日見到西瓜都流晒口水.......  發表於 13-6-3 15:29

男爵府

回覆:九月媽,幾時開始清胎毒呀?

好想快啲呀。。。。唔洗再就住就住

別墅

國民生產總值:988

我想問什麼是胎毒?

別墅

國民生產總值:912

mami 話32w 都可以食下白蓮鬚糖水
白蓮鬚 10元
雞蛋 2隻

紅冰糖 適量

水 6至7碗

製法.凍水放入白蓮鬚及雞蛋(連蛋殼),煲滾後以慢火煲45分鐘,以冰糖調味即成。

8個月二星期飲一次,9個月後一星期飲一次呀!

伯爵府

國民生產總值:18717

我打算一夠8個月就食下西瓜

複式洋房

國民生產總值:253

好似話就生一月飲椰青都可以

別墅

國民生產總值:582

faiyeelam 發表於 13-6-3 23:32
白蓮鬚 10元
雞蛋 2隻

Thanks for your share ^^

伯爵府

國民生產總值:17758

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我又聽講話6個月可以一個月飲一次白蓮鬚

大宅

國民生產總值:3023

faiyeelam 發表於 13-6-3 23:32
白蓮鬚 10元
雞蛋 2隻

喺產前產後版見到有 JM 話飲過白蓮鬚嘅媽媽好多時只係識宮縮, 但宮頸唔識開, D姑娘都怕咗呢D媽媽喎~ 不過我估係飲得過多先會咁啩? 如果一個星期飲一次, 最多都係飲5-6次啫.... 搞到我都唔係好敢飲白蓮鬚

大宅

國民生產總值:2037

我咩都唔知tim~~~點解食西瓜/涼野可以清胎毒o既?
我依家有濕疹呀...d人叫我8個月果陣睇下中醫點清胎毒...

男爵府

我哋大家都係知啲唔知啲 .... haha

我就係有朋友叫我夠六個月可以食冬瓜西瓜嗰啲,所以咪上嚟問下囉

大宅

國民生產總值:1875

清胎毒最好食綠豆,可以煮綠豆沙。

上一胎我無戒口,只係夠32W開始日日食綠豆沙,亞囝出世又白又滑,中醫師話綠豆清胎毒

男爵府

藤媽 發表於 13-6-4 13:52
清胎毒最好食綠豆,可以煮綠豆沙。

上一胎我無戒口,只係夠32W開始日日食綠豆沙,亞囝出世又白又滑,中醫 ...

really? 咁真係要試試,綠豆沙應該好味過白蓮鬚

大宅

tys 發表於 13-6-4 14:39
really? 咁真係要試試,綠豆沙應該好味過白蓮鬚
之前有聽過話白蓮鬚唔係個個岩食,所以我無食過。
上一胎我又係夏天生,我煲一大煲綠豆沙放雪櫃,晚晚拎出黎一邊睇電視一邊係咁"不",好爽

快D夠 32W啦唔該~~

大宅

仲有龜靈膏,一個星期食一次,不過記住所有清毒/涼既野,都係最好32W後先好食啦~

複式洋房

國民生產總值:398

我個中醫叫我8個月既時候返去開藥清胎毒

男爵府

國民生產總值:9229

引用:mami+話32w+都可以食下白蓮鬚糖水白蓮鬚+++

原帖由 faiyeelam 於 13-06-03 發表
白蓮鬚 10元
雞蛋 2隻
咁駛唔駛食埋d白蓮鬚架??

男爵府

國民生產總值:9229

我估我到七月尾都開始忍唔住食西瓜,飲椰汁,椰菁,食冰,雪糕等等…

伯爵府

國民生產總值:16575

春季勳章 好媽媽勳章

我26W 就食西瓜,1/4個美人瓜,有飲椰青添!因為天氣熱,我覺得少食無彷,當然自己睇住情況啦!!

今晚又OT!!!!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.