意見反饋
義工

產前產後 今日: 5|主題: 240967

跳至
有無準媽咪和我一樣,整個孕期都被便秘困擾?

別墅

國民生產總值:537

開始到現在22wks, 一直有便秘情況,雖然食好多高纖食物,但便秘情況仍有,連醫生開既維他命鐵鈣丸都要停下先敢再食。請問有無媽咪同我一樣,您地點解決呢?

大宅

國民生產總值:1199

回覆:有無準媽咪和我一樣,整個孕期都被便秘困擾?

食鐵丸好易便秘,一定要勁飲水。你有冇試西梅汁?好work!

別墅

回覆:lumixgh1g1 的帖子

西梅汁有啊,時work時唔work, 有時轉飲乳果糖,又係一樣。

珍珠宮

國民生產總值:38081

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

飲多啲水同飯後慢行散步

大宅

國民生產總值:1743

回覆:sylviawang 的帖子

我都係便秘勁嚴重,西梅和西梅汁都開始唔得了,火龍果加奇異果係完全冇反應,我都唔知可以點,已經勁飲水,但流汗都流走曬,有冇D新方法可以令我有便便

大宅

國民生產總值:1948

飲牛奶啦

別墅

回覆:bibi0121 的帖子

我最嚴重時,一日內食蕃薯、火龍果、奇異果、好多菜有時加半杯西梅汁,第二朝一早起身一大杯暖水,然後加熱牛奶就可以去到。醫生話唔食多d蛋白質bb無營養,但食完一大堆生果同菜我都飽曬

男爵府

國民生產總值:5303

乳酪邦倒我

男爵府

國民生產總值:5059

回覆 bibi0121 的帖子

同你一樣, TRY 過好多方法都唔得啊.

珍珠宮

國民生產總值:34937

試下每日一盒藍莓/一盒士多啤梨,同埋一星期飲2-3日魚湯,堅持食多幾日莓,我都係咁,便便暢通。

別墅

回覆:沙比仔 的帖子

咁有無繼續食醫生開既丸呢?

男爵府

國民生產總值:5059

有食啊.

大宅

國民生產總值:1005

回覆 sylviawang 的帖子

我反而全期肚痾同間唔中頭暈,現在29週幾, 尋晚又痾,今朝一起身天旋地轉, 搞到要成日請SICK LEAVE,唉。。。。。。。

複式洋房

國民生產總值:329

係呀,我已家開始兩三日都冇得去,跟住前兩日一飮咗杯鮮柞番茄平果汁之後,即刻柯.......但柯完之後又兩三日冇得去

點算!真困擾

大宅

國民生產總值:2066

sylviawang 發表於 13-6-3 14:07
開始到現在22wks, 一直有便秘情況,雖然食好多高纖食物,但便秘情況仍有,連醫生開既維他命鐵鈣丸都要停下 ...

慘...我現在才14w, 都一時時會便秘, 日日都好擔心無得去, 逼自己去好用力好辛苦先去到, 真擔心到後期唔知點算 >.<

別墅

回覆:沙比仔 的帖子

食左便秘會嚴重d,我有時會隔日食

侯爵府

國民生產總值:20629

我食MATERNA, 日日都有得去. 有時早晚各一次

複式洋房

國民生產總值:404

試下每早一杯和暖蜜糖水,書話有效的。

男爵府

國民生產總值:7274

我就生果檔零食,橙,蘋果,士多啤利!
有時三個橙放三大粒冰炸汁飲,夠晒纖維
實有得去

複式洋房

國民生產總值:148

我都有呢個問題,曾經試過好多日去唔到添, 睇過醫生,佢話大肚冇咩藥好開, 都唔suggest 瀉藥, 最後都開了lactulose 藥水, 不過都唔好work (其實我都唔敢飲, 懷孕食藥唔係咁好).
後來上網咩都睇過, 咩都試下,結果依家順左. 我自己咁樣食(咁食法好苦悶, 但為左通便冇計) :-

- 重點係每早起身唔好食嘢住,飲2大杯水清一清先. 可加d蜜糖<--有通便作用. 飲飽水後等去小便, 去完小便開始吃生果. 火龍果我唔work, 我覺得奇異果幾好(又高鈣), 我會食2個奇異果+1 香蕉/蘋果<--原來蘋果有通便作用, 上網睇過. 或1杯西梅汁再加個生果.

搞掂晒d 生果後消化一輪再吃一大碗麥皮加奶做早餐(唔好3合一果種, 要買original oats).

- 白米加d紅米去煲, 紅米一早浸定晚上煲就ok了. 夠高纖.

- 煲飯時順便擺埋一細舊蕃薯落去一齊煲, 食少d飯食埋舊蕃薯.

- 南瓜幾work. 你煮餸又得, 煲湯都得. 我就一個禮拜飲1,2次南瓜湯, 食多幾舊南瓜. 如果可以就整西式南瓜湯, 加水煮熟南瓜, blend左佢翻熱加d奶,容易飲. 幾好飲添

- 一個禮拜食幾次yogurt, 當下午茶

- 食飽記得唔好成日坐, 晚上飯後散步最少30分鐘. 要有運動d腸先會郁多d.

最後係食左咁多高纖食物但如果你飲唔夠水便秘情況會更差. 所以日日要狂飲水

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.