跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好本人住石離...有冇人都係丫~?讀緊咩幼稚園~?? 有冇人知荃浸石離幼稚園 好唔好架~~?

大宅

Wow. This thread down to page 5 already!

How's everybody? V. v. busy after Katie starts her P1 life. She adapts v. fast to her new life and everything so far so good.

Dear Elsamouse

Katie sleeps at about 9:00pm now and get up at 6:50am. Originally I plan to let her sleep at 8:30pm but can only do that at the first two weeks.

From Sept, I cut all the ECAs from Mon to Wed. So only has ECA on Thur(don't have other slot for this Eng class), Fri and Sat now. You may consider to trim some ECA or reschedule them to weekend. I'll let her skip the piano practice if she can't do it before 9:00pm. Add oil!

On

原文章由 Elsamouse 於 08-10-18 12:22 發表
HeiHeiMa
囝囝finally讀邊間呀?

各位, 我真係忙到想c呀, 我諗我要檢討遠孜的schedule, 佢好似仲辛苦過大人返工:http://hk.myblog.yahoo.com/leoelsa111/article?mid=1212&prev=1213&next=1209
唔好鬧我,我會檢討架 ...

男爵府

原文章由 On 於 08-12-11 21:28 發表
Wow. This thread down to page 5 already!

How's everybody? V. v. busy after Katie starts her P1 life. She adapts v. fast to her new life and everything so far so good.

Dear Elsamouse

Katie sleeps at ...

嘩, 上左小學真係好忙, 大碼仔都好快適應到小一生活, 可能因為佢係由幼稚園直上, 所以對學校環境十分熟悉. 功課上大碼都叫做應付到, 只係日日都好攰, 9.半前一定會自己走上床瞓.
而家平時只係夠時間 check 功課, 每個 weekend 都要花 d 時間溫書, 先攪得掂 d 嘢. 點解我以前讀小學明明輕鬆好多o架 而家......

大宅

I only go enough time to do the revision of dictation during weekend. No time to do extra exercise or review her books at all!!

On

原文章由 大碼BB媽媽 於 08-12-15 22:04 發表

嘩, 上左小學真係好忙, 大碼仔都好快適應到小一生活, 可能因為佢係由幼稚園直上, 所以對學校環境十分熟悉. 功課上大碼都叫做應付到, 只係日日都好攰, 9.半前一定會自己走上床瞓.
而家平時只係夠時間 che ...

男爵府

各位靚太:

雖然呢個假期, 大家都要努力溫書, 但都希望各位有個開開心心Christmas! 加油!

大宅

原文章由 HeiHeiMa 於 08-12-25 00:49 發表
各位靚太:

雖然呢個假期, 大家都要努力溫書, 但都希望各位有個開開心心Christmas! 加油!

咁岩一入黎見到hei媽,順便恭喜heihei獲得學校頒發"責任之星"~~~yeah!!!

咁都畀我8到,服未!

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 08-12-26 02:35 編輯 ]

男爵府

丸ma:
妳好犀利啊! 咁都比妳八到! 佩服! 佩服!
其實果個奬都係佢拉票拉返o黎o者! 叫做年尾執返個吉!
丸丸而家讀邊間? 讀成點呀?
呢樹好靜呀! 多d入o黎啦!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原文章由 HeiHeiMa 於 08-12-27 23:22 發表
丸ma:
妳好犀利啊! 咁都比妳八到! 佩服! 佩服!
其實果個奬都係佢拉票拉返o黎o者! 叫做年尾執返個吉!
丸丸而家讀邊間? 讀成點呀?
呢樹好靜呀! 多d入o黎啦! ...

學玩拉票,又幾得意喎你地"菜雞油"又確係寧舍多新思維教學,我以前煲冬瓜老師前兩年都去左"菜雞油"教高年級,有次去佢屋企,咁岩近學期尾,見到Y5堆畢業論文,簡直大開眼界

丸丸而家讀何傳耀小學,教法跟哥哥前兩間好唔同,簡單d講係課程編排好仔細,每日功課量數都算多,試過有次weekday都有12樣,但workload又唔算重,因為每樣功課要寫既野唔太多,個零鐘多數收得工,每次默書範圍寫好一句句叫學生溫,中/英每日都車輪轉有預默,但好輕keng,預默果d就正正係前一晚份vocab功課,預默3-4次就黎真正式默,但就係因為已經預默過n次,到正式時好似唔駛點溫都應付到,感覺就算學生無家長跟都應該攪得掂,所以丸丸升左小一之後算係好舒服(我)

男爵府

沖廁:
Hello! Welcome!

丸ma:
何傳耀聽講唔錯! 丸丸自理能力咁好, 學校又安排得咁妥當, 妳真係輕鬆得多!
"菜雞油"已經少功課, 但我仔都可以dum成粒鐘, 如果入o左間傳統, 我真係c得!
雖然呢個假期唔o使太催谷溫書, 但都要做project, 我又唔想幫佢做, 但又唔知點教佢做好, 所以仲頭痕緊!

男爵府

假期就快完喇! 大家溫書溫成點?
預祝各位
繼續努力!!!

男爵府

又過年喇!
預祝各位事事順利! 身體健康!
小朋友學業進步! 快高長大!

大宅

請問各位媽咪,

想幫囡囡報學普通話,有否好介紹呢)))))

男爵府

各位靚太:

大宅

wow~沉晒底喇! 靚c9返來出下力喇喂)))))))))

停緊課應該大家都可以鬆番少少氣,最緊要保重身體

侯爵府

Hello all,

終於停課, 大家可以考哂試嗎 ??
車厘只考左一日就停課, 還有 2 科冇考,
e+ 唔使考, 可以出動去開心下,
不知不覺又話升 2年級,
真係快.

首頁

尾頁

跳至