夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Meryl 的帖子

如果postpond,我bf就會極angry...因為佢好要面...佢仲會覺得係我港女現實
而家會分開住,如一齊live,會顛...佢要面唔比家人知,所以佢比好多家用,到而家,佢媽,細佬(30歲)既電話, ipod...headphone,家既所有開支,家電...都係我bf買

我都唔知...其實我搵到既...大不了自己搵自己洗,唔生BB,一世租樓...咩都aa...不過有時諗,咁我點解要結?
仲有佢搵得唔係少...但我做妻子既想生,想買間屋...口9PLAN都唔諗得...

複式洋房

如果postpond,我bf就會極angry...因為佢好要面...佢仲會覺得係我港女現實
而家會分開住,如一齊live,會顛...佢要面唔比家人知,所以佢比好多家用,到而家,佢媽,細佬(30歲)既電話, ipod...headphone,家既所有開支,家電...都係我bf買

我都唔知...其實我搵到既...大不了自己搵自己洗,唔生BB,一世租樓...咩都aa...不過有時諗,咁我點解要結?
仲有佢搵得唔係少...但我做妻子既想生,想買間屋...咩PLAN都唔諗得...

男爵府

回覆:無意中發現另一半欠咭數、借銀行$,你會點做?

所以唔好懵下懵下…得閒睇下自己身邊個個有無啲唔見得光既野…比人呃都唔知咩事

大宅

回覆:大細心 的帖子

點解你同我一樣,

大宅

Natalie86 發表於 13-6-3 23:07
唔。。。。個金額真係大到一世還唔清???如果係,真係早走早著!!你話我現實都係咁話,同埋我成日覺得, ...

好認同~ 佢自己都理唔好自己既野, 你仲點可以指意將自己既幸福交比佢呢 ???? 男人唔一定要係有錢先係好, 但係最低要求係佢要自己照顧到自己, 而家佢咁樣, 分分鐘你幚佢還埋都唔掂. 除非你真係愛佢愛到要生要死, 如果唔係, 早d離開啦~ 你自己都講還一世都還唔清呀!!!! 點會有將來 ????? 自己好好諗清楚~

大宅

我C6俾我發現佢欠銀行好多錢,就算唔駛唔用都要還2年。
我一個人揹住頭家唔可能有閒錢幫佢。
佢每個月只係還min. payment,仲要不停買嘢。果幾10萬就係買嘢買返嚟。
我係咪應該要離婚?

男爵府

你講到欠一世都還唔清, 介唔介意透露係掙幾多錢呢??

如係50萬以上甚至乎過百萬, 我覺得條數真係好大,
如果未結婚, 梗係早走早著啦,
如果係十幾廿萬, 而你又深愛對方,
願意同另一半一齊承擔起還債的責任,
咁咪開口問清楚囉, 否則真係三十六著走為上著

大細心  1X  萬...........  發表於 13-6-6 12:54

禁止訪問

公爵府

所謂的多, 咁佢欠多少同埋佢又係搵幾錢? 可以問下佢咩原因, 同埋有咩計劃, 會如何還, 點還咁.....我怕佢同您結左婚, 指意您幫手還, 佢仲要比好多家用您6299, 到時仲激死您.

問清楚, 沒有好的計劃就無謂結婚住啦......

男爵府

引用:Quote:ling6236+發表於+13-6-4+19:58+我問

原帖由 mimicat1970 於 13-06-05 發表
咁你C6知唔知?你係咪又係一世還唔清?你睇下你C6幫唔幫到你。
知!咁又唔會還唔清!此終係政府唔係銀行財務公司!計過分十年還都係每個月二千蚊!無計啦!唔讀書進修唔掂

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

princessDD 發表於 13-6-5 21:25
我C6俾我發現佢欠銀行好多錢,就算唔駛唔用都要還2年。
我一個人揹住頭家唔可能有閒錢幫佢。
佢每個月只係 ...
幾十萬仲只係還min pay...在咁既環境下仲不停買野,我一定走,一係叫佢申請破產重頭黎過,幾十萬點頂呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tsoi520 發表於 13-6-5 21:34
你講到欠一世都還唔清, 介唔介意透露係掙幾多錢呢??

如係50萬以上甚至乎過百萬, 我覺得條數真係好大,
Agree,十幾萬,如果感情係深既,都就黎係夫妻就大家傾下,搵下父母睇下幫唔幫到,最多婚禮唔好點搞大囉,講到尾要睇大家感情幾深

大宅

回覆 回覆:家家公主的帖子

可以教我點醒嗎 我個fd個老公 爛賭 成日背住佢問人借錢 跟著d人追我個fd

大宅

引用:回覆+Meryl+的帖子如果postpond,我bf就會極

原帖由 Majima 於 13-06-05 發表

現實?生活就是這麼現實!別因為怕被冠上港女之名就任人魚肉!不是他發脾氣妳就要賠上一生的幸福!
結婚前我對錢銀都係不計較的,但婚後知道左C6理財0分,仲有埋小朋友,我不得不變得現實!與其終要面對現實,不如在未結婚前傾清楚!
問清楚佢的理財計劃,欠債部份已成事實,但男家家用,奢侈品係咪可以減少,有無可能有小孩,幾時適合?有無可能置業(不置業你是否可接受因為佢要臉要給家人享受,自己就要同佢捱)。有好多人可以好偉大,貼人地全家都肯,但你要搞清楚自己係咪真係可以無寃無悔!記得不可能委曲求全,因為咁樣辛苦的係自己!
推遲結婚係減少支出的好辦法,如果佢唔肯,你就問下佢有無辦法改善財務狀況,來實現你期望擁有的家庭生活。
未結婚,同男友係談情說愛,但婚後,男友亦會成為妳的生活伙伴,如果對方太霸道,好難有幸福!自己諗清楚!

首頁

尾頁

跳至