意見反饋
義工

產前產後 今日: 10|主題: 240969

如果有左的話,想問問係咩時間做咩檢查架??

複式洋房

國民生產總值:479

我想問問各位, 如果一開始知道自己有左, 會有一連串既檢查, 想問問係咩時間做咩檢查架?? 因為我只係知道 5WEEK左右就照陰照, 7WEEK 就可以用陰照睇心跳, 11WEEK就可以照下Oscar度頸皮同抽血睇下有無唐氐綜合
症, 18-23week就照結構, 我想問我有無漏到呀??

複式洋房

國民生產總值:155

回覆 bebewedding12 的帖子

你去私家照左BB心跳先!其實頸皮同唐氏, 你係私家定公家照?如果你知道自己有咗後即去公家排, 咁佢會比期你照, 你唔洗擔心!
亞囝, 你出世令媽媽變得勇敢, 完成我人生最大成就!愛你

別墅

國民生產總值:791

係呀其實你乜都吾洗理,攞醫生紙去公立先登記,佢地之後就會比日子你去驗野,見doctor, nurse. 唯一你要私家驗, week 7 BB heart beat, week 18-22, 結構。公立總會比小冊子你睇,好清楚。

複式洋房

公立總會係邊度架?

kwmak117  Haha sorry! Yes yes! 我好多中文字都吾識打一時諗吾到,所以音同就打。  發表於 13-6-4 23:25
yankaka  不是"公立總會", 樓上jm係話公立醫院會派小冊子比你睇!  發表於 13-6-4 12:24

複式洋房

另外問問各位"陰照"同"超聲波"有咩分別架?? 邊個好d?

男爵府

國民生產總值:5169

新手一名, 我都想知

子爵府

國民生產總值:12620

bebewedding12 發表於 13-6-4 12:21
另外問問各位"陰照"同"超聲波"有咩分別架?? 邊個好d?

通常周數少時, 超聲波未必照到心跳, 就會用陰照去check心跳, 冇話邊個好d!

複式洋房

唔該哂你地呀^^

別墅

國民生產總值:866

回覆:bebewedding12 的帖子

公立即係去就近你家附近健康院同醫院登記!

大宅

國民生產總值:3573

回覆 kwmak117 的帖子

我想問, 咁如果我打電話去健康院登記o左 1st 產檢, 佢俾o左個期我, 咁係唔係唔駛再去公立醫院登記了? 同埋電話中佢都冇講過話幾時照 oscar o個o的, 係咪佢會安排 ga 喇?

別墅

lamlin 發表於 13-6-4 13:36
回覆 kwmak117 的帖子

我想問, 咁如果我打電話去健康院登記o左 1st 產檢, 佢俾o左個期我, 咁係唔係唔駛再 ...
我記得我睇母嬰院隻VCD係可以去佢地到登記無需再去醫院登記因為佢地係同D指定公立醫院合作的。好似我咁,係先去醫院登記,安排我係醫院check貧血等等,見doctor睇report。checked了唐士沒問題便refer我去母嬰院做普通check up like baby's heart beat, my blood pressure etc. 但之後check 糖尿又比咗期我番去hospital 做。佢地一定會安排的。

別墅

kwmak117 發表於 13-6-4 23:40
我記得我睇母嬰院隻VCD係可以去佢地到登記無需再去醫院登記因為佢地係同D指定公立醫院合作的。好似我咁,係 ...
政府有曬system會跟住嚟做, 放心!做完一樣一樣,吾會一次過比曬D期!

複式洋房

國民生產總值:129

回覆:如果有左的話,想問問係咩時間做咩檢查架

健康院同醫院唔同
醫院會安排做唐,結構
健康院就係飲糖水
(我而家week 12, 暫時知咁多。。。) :;pppp:

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.