意見反饋
義工

樓市動向 今日: 2|主題: 66904

跳至
[公屋] 一般成功申請公屋要等多久,新界區!

大宅

國民生產總值:1550

剛寄信遞表 ( 要新界區 ),3人家庭(夫婦2人+BB 26W)
[ 已經收到回信是接受申請 ]

另外,申請公屋流程係點? 幾時先收到通知?
我有朋友申請左 1年多 就已經可以揀樓。又有朋友係排2年已可揀樓。
但我見大家好似等左好多年都未有得上樓

想快點可以揀樓,想要屬於自己一家3口既屋企,有番自己既空間!
唔想寄人離下,唉!

其實之前居屋白表有我份(係兄妹2人申請),不過咁岩要結婚所以我放棄左

王國熱話
年尾結婚,老爺奶奶棒打鴛鴦唔比嫁
呻奶奶唔啱聽勿入-爆咪爆!新年又嚟發洩p...
比伯母搞散左
你地會點教仔囡去應對男家親戚問題(長文+...

珍珠宮

國民生產總值:31904

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 YAnnieBABe 的帖子

你資料齊預3個月有藍卡 !

比你參考下...

我都係新界3人~09年1月有藍卡~10年7月審查 !
10年9月派1次~10年12月第二次~第3次13年2月第三次

新界來緊2014/2015都有新樓希望會快D !

別墅

國民生產總值:533

joan0807 發表於 13-6-3 18:53

我同老公加埋快將出世既BB剛剛都申請公屋,
剛收到通知話我地係政府房屋資助下既家庭成員..所以拒絕申請

我想請教一下, 如我取消住娘家時個地址...但係睇過..取消家庭成員..
又話要有新地址證明..而家我同老公係奶奶住緊居屋....
咁咪好矛盾囉....應該點搞呢..?

子爵府

國民生產總值:10367

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+YAnnieBABe+的帖子你資料齊預3個月有

原帖由 joan0807 於 13-06-03 發表

請問新界邊度有新樓?我新界4人,今年3年未審查

子爵府

國民生產總值:11778

回覆:joan0807 的帖子

新界黎緊邊到有新樓呀? 我新界3人 09年9月單人申請 10年4月加埋老公同個仔變3人 到依家3年幾都未審查

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 HKL.3 的帖子

http://cyclub.happyhongkong.com/forumdisplay.php?fid=243

大宅

回覆 joan0807 的帖子

咁都係等左唔係好耐咋啵你都幾快喎..
不過唔係最多揀3次 , 超過3次就要重新再輪過架咩?

大宅

新界新公屋龍逸邨

2013年3月開始預派,預計2013年5月入伙

珍珠宮

我等左4年幾啦

珍珠宮

龍逸派左8成啦~我好彩今次派左 !
新界新樓係來緊洪水橋~ 希望你快D有自己安樂窩啦

大宅

你頭兩次唔要嘛,所以耐左。
但我見你汝第一次既時間都係等左一年幾。
我希望我第一次派就派到岩心水既樓啦!( 因為唔想等 )
我而家同老公&佢屋企人一齊住,係龍逸邨附近 ( 十分鐘路程 )
但我唔想同佢屋企人一齊住 : P 龍逸邨真係好近好方便。
不過可惜啦,,無我份=( 我上星期先寄信申請。
但元朗要2015年先落成,起碼等兩年 = ( 又唔知會唔會有我份!

珍珠宮

之前新界真係好快~但而家真係拍得住市區 !
3人都好d~4人G1224都派吾到龍逸

複式洋房

國民生產總值:404

joan0807 發表於 13-6-3 18:53

審查一次就得架啦? 之後派樓仲要再查嗎?

大宅

唔係愈多人就愈快派樓架咩? ( 因為愈多人愈高分數 )
但3人係咪得1房 ? 間屋大約幾尺 ?
因為仲會生小朋友,唔想裝修完間細屋,
到時又轉間大D既屋時又要比錢裝修。
咁舊果間屋既裝修$$$浪費曬

子爵府

國民生產總值:11778

洪水橋起公屋咩?幾時落成呀

珍珠宮

分數係單人申請先計 !

我3人派左龍逸一房30.15平方 !

P/S 一房係3-4人單位~

珍珠宮

回覆 HKL.3 的帖子

新公屋 - 元朗洪水橋第13區
第一及二期:四幢17至25層高住宅大廈
  第三期:五幢25層高住宅大廈
預計2015年落成

子爵府

國民生產總值:10970

好媽媽勳章

依家先申請,冇5年都唔審查

男爵府

國民生產總值:5467

等年幾審查,好快啊!

男爵府

國民生產總值:7452

回覆:一般成功申請公屋要等多久,新界區!

正常輪候最少都要三年、樓主先啱啱寄出申請書,2016年有機會到你審查mouth:

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.