自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

會, 帶水帶藥, 冇想像中咁辛苦架, 奶樽我都係用滾水沖乾淨就算

伯爵府

會架,最緊要帶水沖奶,有人會帶埋煲去煲粥

男爵府

回覆:你地會吾會帶bb去?

岩岩去完台灣,兩歲幾,帶左枝大水去都無用,只係酒店煲當地水比佢渣

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Mandy7799+於+13-06-03+發表

原帖由 LSHMWS 於 13-06-03 發表
因同我父母講起,佢地話會水土不服,到時點算
我次次帶成喼水,迷你煲水煲,即食/用熱水熱的糧食,所以我十分放心!

公爵府

細女一個月就過澳門

伯爵府

我仔 11.5 月去墾丁, 15 個月去廈門, 18 個月去上海, 23 個月去青島, 都冇水土不服的情況.

男爵府

5個月大開始去第一次日本,之後每半年都女行一次!你會發覺越泥越easy job

子爵府

6個月開始去,去了6-7次了,記住執齊嘢同帶幾樽水去飲以免水土不服

男爵府

LSHMWS 發表於 13-6-3 17:19
你有帶?消毒奶煲好大,而且我系用水煲

第一次去台灣,無帶奶煲,因為有JM提供有旅行奶袋,雖然奶係唔會掂到個樽,但每晚我都用滖水洗,問題就係....老公同個女返到酒店沖涼跟住大覺訓,我就企係廁所成粒鐘狂洗奶樽/飲水杯/餐具先有得抖,第2次死都帶埋奶煲,洗完一次過消毒!

Mandy7799    係呀 ~~ 洗野個MOMENT覺得好慘.........佢地就CC服服係大床~~~~  發表於 13-6-4 12:07

侯爵府

第一次出門係緊張D,之後會提少左野架喇
我第一次1歲帶孖B去日本,只係帶左2L水去,一去到就溝當地水,飲晒就開始只飲當地水,冇問題

不過記得帶平安藥,有咩事都有藥食下

個時我兩個食兩粥兩奶,我只係一人帶一個奶樽去,早餐飲完洗完(用滾水沖當消毒)就帶出街,我癲到直頭冇帶BABY FOOD過去,係街食野,初初唔食,可能去到又唔舒服(上機前都有少少傷風,過到去嚴重左),過左3日左右好返,就開始肯食野,同埋我又買左豆腐比佢地,用熱水浸熱加飯,再剪少少肉同菜就一餐

我同我朋友傾,BB出門好多時係唔肯食野,你宜家個有得15個月大都唔驚啦,唔食就由佢,買定麵包,帶定BB餅,當地有生果就買定D,佢想食就咩都比佢試下食,同埋個日真係食得太少訓前食多餐奶囉

黎緊7月去韓國,我兩個已經20個月,又轉左飲鮮奶,今次應該帶少好多野喇,我打算帶1L水去,溝一兩日就算LU

侯爵府

hackenleefans 發表於 13-6-4 10:22
5個月大開始去第一次日本,之後每半年都女行一次!你會發覺越泥越easy job

...

其實同出街一樣之嘛,你越帶得多,就越拎得少野,同埋覺得麻煩越少

大宅

我個女10個月去澳門,14個月去台灣。無問題,只要準備好所有野就得。

a pregnancy ticker[/url][url=http://www.pregnology.com]Make

洋房

回覆:hikki1201 的帖子

大枝水即係邊種水?

禁止訪問

侯爵府

引用:Quote:songsongyeah+發表於+13-6-4+10:34+

原帖由 dodofat 於 13-06-04 發表
我個女又係啊,第一次去台北,每朝係酒店早餐,死都唔肯食當地野,係hk會食白粥,香蕉,白飯,去到完全唔食 ...
好似去到14-15個月時,因為飲晒屋企2號存貨就轉3號,點之我兩個都唔鐘意飲,飲得好少,又唔想轉返飲2號,我就索性轉鮮奶,同轉奶粉一樣,都係轉一餐先,肯飲又慣左,就轉晒全鮮奶

仲有,佢地就鮮奶同時又唔鐘意用奶樽,我又同時轉用杯,所以宜家好方便,屋企就飲大盒鮮奶,助熱落杯飲,出街就飲細盒,唔駛奶樽,唔駛消毒

侯爵府

引用:Quote:songsongyeah+發表於+13-6-4+10:34+

原帖由 dodofat 於 13-06-04 發表
我個女又係啊,第一次去台北,每朝係酒店早餐,死都唔肯食當地野,係hk會食白粥,香蕉,白飯,去到完全唔食 ...
係架,去完日本(個時12個月),14個月去澳門,17個月去挪亞,佢地都肯係街食野,冇咁痴線,係第一次short左,又可能細個啦,大大下好好多

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

帶定晒出門既藥.....退燒. 咳, 傷風, 肚痛...

子爵府

引用:Quote:原帖由+dodofat+於+13-06-04+發表我

原帖由 songsongyeah 於 13-06-04 發表
好似去到14-15個月時,因為飲晒屋企2號存貨就轉3號,點之我兩個都唔鐘意飲,飲得好少,又唔想轉返飲2號,我 ...
鮮奶系幾大可以飲?

侯爵府

LSHMWS 發表於 13-6-4 11:47
鮮奶系幾大可以飲?

一歲以上全脂,3歲以上可以轉低脂

男爵府

2個月、去法國、去香港。

1歲半、去潮州。

2歲、去清遠。

3歲半、去俄羅斯、去塞爾維亞、去克羅地亞。

首頁

尾頁

跳至