跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

點解阿仔仲未識叫媽媽, 咩都唔識講

子爵府

2018復活節勳章

Re: 點解阿仔仲未識叫媽媽, 咩都唔識講

我個B而家14個半月大,識講baba,mama,麻麻,曳曳,打打,波波,BB,mum mum, 無ah! 我諗都OK架??

教BB講野真係要好有耐性架!!我地要無時無刻同佢教佢講,好以自言自語咁.

例如每次同佢做嘜野,都要講得清清楚楚
-媽媽餵bb食奶奶
-媽媽同bb換片片
-爸爸同bb去街街
-bb食mum mum 啦

我地講得多,佢地先識模仿!

我奶奶重叻,每次BB扭抱,佢就同BB講,"你叫麻麻先,唔係唔抱你",我個仔又真係會識叫"麻麻"!!

努力D啦!BB好快識叫媽媽,你肯定會開心到不得了!!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

khw,
我個女都係乜都未識講
可能佢講野o個邊腦仔發育得比較慢啩,
都唔知佢幾時先叫我

子爵府

KHW

我仔仔好似咩都比較遲 , 10個月先識爬, 14個半月先識行, 而家都無未識叫任何人 :cry: :cry:

男爵府

我女女動作方面就好好,例如翻身,坐,爬同埋行都相當快學識,令我鬼c咁開心,誰不料講野就....

我惟有努力學吓自言自語,希望佢俾我煩到學識啦

民房

唔好心急啦.... 同小朋友講多d, 慢慢講, 加埋誇張的咀型, 你唔會知道邊一日佢突然識講的...

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

希希都剩係識叫阿姐﹙即係家姐仔﹚,
唔識講其他野﹙阿媽都唔叫,不孝﹚.
:-( 不過迫唔來的,大D自然"媽"到你煩!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止發言

男爵府

我個仔宜家15個月乜都唔識講

男爵府

點解阿仔仲未識叫媽媽, 咩都唔識講

健康院姑娘話
如果BB係多過一個語言中學習語言,
對BB來講比較慢才會學識講野。
e.g. 我囝囝比婆婆湊
公公同婆婆講客家話,ee講廣東話,
姑娘見意:-
如果婆婆同公公講客家話就講客家話,唔好同佢講廣東話。
ee講廣東話,就唔好同佢講其它語言。
如果同一個人,同bb講多種語言,bb會分唔到。
學習語言進度係會慢d。
希望可以幫到妳。
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

男爵府

一歲去健康院時,一句說話都唔會講。
我BB現時15M.
懂說字是
(媽媽, 爸爸, 婆婆,公公,EE,痳痳,爺爺,謝謝,知,超超,迪迪,POO POO,電視)
(唔係呀---就講成---咪呀)
同埋跟人地講包尾個字。
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

複式洋房

me too ...

My 仔 仔宜家only 識講 'ar' & 'ba' 'ba'
[url=]

禁止訪問

大宅

My son is now 15 mths old and he is able to speak around 8 words....like ma ma (mother), dog, door, flower, mum mum (food), ng ng (pooh pooh), .....etc.

子爵府

我仔仔都同你仔仔差唔多, 只係識 "ee 哦哦"
macross 寫道:
me too ...

My 仔 仔宜家only 識講 'ar' & 'ba' 'ba'

大宅

我以為我個仔係食奶咀先至到而家都淨係叫mama,仲吾係好正,有時叫左bear bear,原來咁多同樣大既bb都係未識,我諗都關我地返工對住佢時間少

大宅

You may consider reading books with your baby....that will enrich his vocabulary. Expert said that baby will store in their mind and speak them out later. I myself read around 5 books to him everyday during weekday and my maid also read to him another 5-7 books each day.

大宅

我個囡識講好多野.但唔肯叫人.

首頁

尾頁

跳至