懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

多謝 Newbiemom 既發問,更要多謝咁多位順產經驗既媽咪,呢D正能量真係好鼓舞!(我38周2日,等待作動順產中,希望一切順利!)

伯爵府

回覆:有無姐妹一開始就選擇自然分娩

我來緊哩個月都會生得,雖然我係起私家生,但我都係選擇順產。因為我怕開刀多過怕痛

BB你來咗啦?

男爵府

知道有左之後就揀係政府順產,可能以前見過堂家姐係公院開刀生,生完佢痛到傻個樣,加上開刀後個傷口處理得唔好發炎或醫生手勢差,都唔知會捱痛捱幾耐,咁我寧願陣痛,起碼見到個終點,阿囝出嚟就唔痛,同埋順產生完第二日就可以行得走得。最後我係痛左15個鐘,但阿囝對我好好,係朝早開始痛,痛到夜晚就生左,俾返凌晨段時間我訓覺,唔駛捱眼訓,我朋友上兩個星期生完話凌晨段時間佢又眼訓又痛。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我一開始揀順產. 我唔覺得自己勇, 又唔覺緊張, 冇乜特別感受. 或者當時唔識咩叫十級痛, 所以唔識驚?!

子爵府

我反而從來冇唸過要開刀mouth:
因為上網睇過條開刀片,即時冇哂胃口,幻想5到自己訓係度比人湯

子爵府

回覆 newbiemom 的帖子

我覺得睇你想「先甜後苦」或 「先苦後甜」啦!
不過如果你係政府醫院生,根本唔到你選擇,如非醫療需要,醫院一定要你自然分娩。

去到十級痛的時候,我同自己講早知係私家開刀,因為好難頂,當然最終都捱過!當我返到去產後病房,隔離床個媽咪開完刀痛到轉一轉身都痛,我自己就行得走得,我就同自己講都係自然分娩好,可以自己照顧 BB,唔駛下下都要按鐘叫姑娘幫手!

大宅

引用:其實順產並非想像中的痛,對我來說,大概是

原帖由 CurryNgai 於 13-06-03 發表
其實順產並非想像中的痛,對我來說,大概是經痛的五倍。聞笑氣在陣痛時作用很大,到入產房生時,像急大便一 ...
哈哈,好大鼓舞呀!!

別墅

回覆:leeleechau 的帖子

其實不用害怕,我覺得坐月辛苦過生bb好多。
各位努力

大宅

我第一胎喺公立醫院順產,雖然真係痛到喊,但復原得好快。第二胎預產期八月中一樣希望順產,不過重擔心過第一次,因為知道嗰種痛苦法

禁止訪問

大宅

回覆 Sfleung0721 的帖子

我現在好像有點後悔同害怕順產!!!

大宅

回覆 ckp2008 的帖子

加油呀, 我就26周, 仲有排行呀......好緊張

大宅

我4月底順產生完,比想像之中無咁痛,我第一胎push左4下就生左阿B出黎,生完鬼打冇咁精神,即時玩Facebook,幾個鐘內已落到床去小便,如果有第二胎我依然會選擇順產,因為開刀真係好傷身

ckp2008  我都係高齡! =p  發表於 13-6-5 17:10
newbiemom  Dear , 你幾多歲呀? 我已經高齡喇  發表於 13-6-5 16:55

公爵府

我揀政府生﹐所以係順產。唔驚得咁多﹐到時先算。船到橋頭自然直。順產復原得快d

侯爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我選擇係公立醫院生, 所以一定係自然分娩, 見紅果刻唔驚有少少緊張, 但又好興奮, 因為知道好快就見到囡囡

大宅

回覆 雨嫣 的帖子

都係既 應該係興奮

大宅

雨嫣 發表於 13-6-5 17:02

我選擇係公立醫院生, 所以一定係自然分娩, 見紅果刻唔驚有少少緊張, 但又好興奮, ...
係呀, 見紅果刻都有d開心, 可以好快見到自己bb !!

newbiemom  勁呀, Positive thinking , I like !!  發表於 13-6-5 17:40

侯爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

pockybaby 發表於 13-6-5 17:13
係呀, 見紅果刻都有d開心, 可以好快見到自己bb !!

無錯, 我仲不斷同BB講叫佢唔好咁心急住忍下先, 等媽媽去到醫院先好出嚟

公爵府

我激痛咗兩個幾鐘就生咗,係咪算少?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有無d好勇既媽媽,+一黎就選擇自然分娩,+到

原帖由 newbiemom 於 13-06-03 發表
有無d好勇既媽媽, 一黎就選擇自然分娩, 到生個陣, 你緊張嗎?
我依家陀住第3個,由第一胎到呢胎都無想過開刀,因為個人認為要經歷過生仔嘅痛楚,先會感受到母親嘅偉大!!同埋感覺開刀應該會好痛仲辛苦,我生完見到d開刀嘅媽媽好多都話傷口好痛,又喊見到都覺得佢哋好辛苦好痛!!

首頁

尾頁

跳至