意見反饋
義工

親子旅遊 今日: 134|主題: 151273

[台灣] 第一次高雄墾丁自駕遊有咩要注意呢

男爵府

國民生產總值:6997

租車公司已包導航, 使唔使再出張電話咭作後備, 萬一個導航唔準都有個電話即時上網帶路呢?
同埋邊道買到電話咭可以上網同打電話?

王國熱話
support 玄彬 925 support
天空城堡原來好好睇(韓劇)
TVN 玄彬, 朴信惠 阿爾罕布拉宫的回憶
姜糖吹水區

子爵府

國民生產總值:11591

回覆:第一次高雄墾丁自駕遊有咩要注意呢

我覺得唔駛,我上次墾丁自駕基本上個gprs好易用,好準,而且主要景點一條路去,有指示牌,唔難啊

男爵府

回覆:bbmuimui 的帖子

你也是由高雄出發嗎?

男爵府

國民生產總值:8011

我地上次係x運租車,個gps都好準確,你可以download定 d map,mark好你想去的地點,有個大概,個心會定D。
沿路都好易找,我地係義大出市,再轉地方時有d亂,行錯一次,其他都ok。

除左check車花,check 油(我地係滿油的),另外保險要留意條款,例如:如車要整,唔可以做生意,損失點計。

高雄街道的泊車位有d幾特別,例如圍住個迴旋處泊,我地諗左好耐個度係唔係泊車位。
佢地唔係咪錶,你泊低後,岩時間有人會將將飛夾係車頭,你去seven或佢指定的地點交就可以。所以唔多日數,可以集齊一次過交。

另外,有車可以去唔同地方食野,我地試左好多間,香蕉灣的小酒館同本港活,旗津的金聖春都唔錯。仲有沿路上的水果同燒尢魚(有間x十年老字號)

男爵府

有時間看看,好好的經驗分享。http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=1

另外,可先在網上訂電話卡,到機場取。

子爵府

國民生產總值:10323

2019勳章

回覆 MandyLau13 的帖子

我是在高雄機場(departure 那層)的中華電信出上網+電話咭, 可以先在網上預訂, 我那天人少, 預唔預訂都冇所謂, 不過佢地啲效率幾慢, 我一行埋去就有人幫我做, 但都等左好耐。

男爵府

回覆 cottontree 的帖子

因我係上格租車, 唔知個GPS係咪一樣咁運作, 想問下係咪輪入地點就可以呢? 定好似日本咁用電話號碼SEARCH地點?

男爵府

回覆 guigui82 的帖子

點預訂呀? 同埋多少錢呢?

男爵府

THANKS, 要慢慢睇

子爵府

國民生產總值:10323

2019勳章

https://123.cht.com.tw/webecss/prepaidcard/

我在這裡預定, 大唔同日數選擇, 不過在櫃台辦手續時的價錢好像跟網上寫的不一樣。我買的是7日用的, 港幣百零蚊左右。

男爵府

輸入名稱就可以。如果搵唔到,先搵地點附近其他的大景點,入到個區再搵。例如:如果係高雄搵唔到墾丁xx旅館,可先搵墾丁大街,入到墾丁再找xx旅館就會搵到。仲可以就你現在的位置找附近的飯店、餐廳、油站、醫院...等。
我諗gps間間公司都差唔多,我有帶自己個gps去,都係差唔多,佢俾個gps,畫面仲可愛d。

我諗最可能行錯係高雄入墾丁時,係高架入邊個路口去墾丁。行錯會dou遠左。我俾你個網址,有幾頁講高雄入墾丁,係邊個口入最快(好似2x頁之後),你可找找。

男爵府

回覆 guigui82 的帖子

男爵府

THANKS!

大宅

國民生產總值:2189

我上年去租車時, 加了好似約400元台幣的保險, 是保撞車, 弄花車等的..........你可以問問呀.

這樣好似再保險一點

男爵府

國民生產總值:8227

請問去墾丁自駕遊, 係咪要攞左國際車牌先?

男爵府

回覆 boise 的帖子

yes! 好簡單,本身有車牌去運輸署,俾好似90元,即日有得攞。不過如果未揸過左軑,去d左軑地方,要慎重考慮下。

男爵府

國民生產總值:8227

cottontree 發表於 13-6-5 13:07

yes! 好簡單,本身有車牌去運輸署,俾好似90元,即日有得攞。不過如果未揸過左軑,去d ...

多謝你回覆.

你覺得二個大人去, 自駕遊好, 定包車好呢??

仲未諗掂....

男爵府

真係好難講!如果我係純HEA,去RESORT, VILLA住幾日,我唔會揸。如果會週圍去下,我地多數自駕。自由,慳時間,靈活。
好似上次高雄墾丁,落機就去攞車,D大行李放車,玩到4-5點至CHECK IN,即刻又去食飯,落雨又可隨時改行程。車路上見到想食的又可試下。可選擇遠少少的民宿,餐廳。買完手信擺上車就得,晚機,又係將d行李放車,玩到夠鐘至去機場交車。以我兩大兩小,一定話自駕好。
有時為左俾佢地體驗下,都會搭車,不過成日都"出事",一係司機獅子開大口,一係搵唔到車返酒店。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.