意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 7|主題: 127564

工人機票1800合理嗎?

侯爵府

國民生產總值:21331

2019勳章

印姐來左我度1年,之前佢係本地完約,就即刻過黎我度,冇返印尼,咁果時sign contract agent 講明我要俾返佢來程機票佢(即係當佢由印尼飛來港開始我的合約,咁果時agent 話1500左右。而家我俾夠1800佢,唔知仲算唔算少呢?

王國熱話
薏仁水凝霜而家用夠唔夠補濕?
膠原蛋白定透明質酸 緊要d?
RF / Hifu
針清到底好唔好?
愛是恆久忍耐......

禁止訪問

國民生產總值:3532

引用:印姐來左我度1年,之前佢係本地完約,就即

侯爵府

2019勳章

引用:Quote:原帖由+新紮媽媽+於+13-06-03+發表印

原帖由 傻氣媽媽 於 13-06-03 發表
你俾錢工人呀?
係呀!

禁止訪問

國民生產總值:3532

引用:Quote:原帖由+傻氣媽媽+於+13-06-03+發表你

男爵府

國民生產總值:5385

2019勳章

easy, 你同工人講我買返張由印尼來hk的機票你. 如果你唔想要機票, 就1500 cash,你想要咩?

侯爵府

2019勳章

引用:Quote:原帖由+新紮媽媽+於+13-06-03+發表係

原帖由 傻氣媽媽 於 13-06-03 發表
但點解唔買機票要俾錢呢?
咁又何苦,佢同我仲有一年約,而佢又想要錢,咁不如乾脆一點,我係諗緊1800合唔合理咋?!

大宅

國民生產總值:2615

回覆:新紮媽媽 的帖子

$1800合理,前排我朋友付機票錢,agent計話$1800

公爵府

國民生產總值:26172

2019勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人機票1800合理嗎?

我買左張香港-->泗水 單程$1497 但唔明點解agent要咁叫工人收你印尼->香港呢程 通常請工人嘅agent 費已經計左 除非佢收得你超級平

侯爵府

2019勳章

引用:我買左張香港-->泗水+單程$1497+但唔明點解

原帖由 小荻媽咪 於 13-06-04 發表
我買左張香港-->泗水 單程$1497 但唔明點解agent要咁叫工人收你印尼->香港呢程 通常請工人嘅agent 費已經計 ...
佢而家要果程機票係佢一年前同我簽合約時,當佢係由印尼飛來hk 的來程機票呢。
一年前agent fee 確係好平,4380 only

公爵府

2019勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+小荻媽咪+於+13-06-04+發表我

原帖由 新紮媽媽 於 13-06-04 發表
佢而家要果程機票係佢一年前同我簽合約時,當佢係由印尼飛來hk 的來程機票呢。
一年前agent fee 確係好平, ...
但唔係咁計 舊年我妹請海外都係3500連機票 本地完約我都請過 冇話要計番呢一程 就算簽左約 佢要返家鄉等visa都冇

男爵府

國民生產總值:7639

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+新紮媽媽+於+13-06-04+發表佢

但唔係咁計 舊年我妹請海外都係3500連機票 本地完約我都請過 冇話要計番呢一程 就算簽左約 佢要返家鄉等vis ...
請本地完约係要比一程机票架,因上一個僱主工人走時只比单程,

侯爵府

2019勳章

引用:Quote:原帖由+新紮媽媽+於+13-06-04+發表佢

但唔係咁計 舊年我妹請海外都係3500連機票 本地完約我都請過 冇話要計番呢一程 就算簽左約 佢要返家鄉等vis ...
agent 話,佢唔返印尼,就係想賺呢程機票錢

公爵府

引用:Quote:原帖由+小荻媽咪+於+13-06-04+發表但

原帖由 sandwichmum 於 13-06-04 發表
請本地完约係要比一程机票架,因上一個僱主工人走時只比单程,
但正常agent費已計埋回程呢張機票

公爵府

引用:Quote:原帖由+小荻媽咪+於+13-06-04+發表但

agent 話,佢唔返印尼,就係想賺呢程機票錢
佢賺左前僱主果程 係agent賺多你一程再叫你俾工人一程

侯爵府

2019勳章

引用:Quote:原帖由+sandwichmum+於+13-06-04+發

但正常agent費已計埋回程呢張機票
咁即係話佢agent fee 唔包機票了,我諗本地完約和oversea過黎係唔同的

公爵府

咁即係話佢agent fee 唔包機票了,我諗本地完約和oversea過黎係唔同的
呢十幾年兩樣我都請過 從未有呢個情況出現

大宅

國民生產總值:4447

小荻媽咪 發表於 13-6-4 18:49
呢十幾年兩樣我都請過 從未有呢個情況出現
甘我想問下你,我岩岩請左個本地完約,不過由頭到尾都冇話要俾黎既機票錢,甘係正常嗎?
係合約里面會唔會有提呢??

子爵府

國民生產總值:12351

畀面勳章

我屋企個case係, 佢幫上手僱主做咗10個月, 因為僱主要移民, 所以過咗黎我呢個新僱主, 因為僱主係移民關係, 當佢完約辦理. 咁上手僱主離港之前已經比咗佢千幾蚊算做單程機票(即佢回程機票錢), 咁呢個阿姐黎到我屋企後做咗幾個月就搵日去澳門"過冷河"然後返黎, 就當"出咗國"了. 我而家同佢續約先要再買來回機票, 如果我唔續, 完約時就只需買單程機票比佢就做妥. 明唔明?

公爵府

引用:Quote:小荻媽咪+發表於+13-6-4+18:49+呢十

原帖由 claudette 於 13-06-05 發表
甘我想問下你,我岩岩請左個本地完約,不過由頭到尾都冇話要俾黎既機票錢,甘係正常嗎?
係合約里面會唔會有提 ...
基本上agent嘅費用係包括埋架喇 仲有普通驗身,身份証,接機唔會額外再收 你下次再請時問佢費用包d咩先

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.