意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84963

上奶

複式洋房

國民生產總值:250

生完b大約六日奶量仍很少,每次只可泵約1安士。阿b又唔肯埋身,點樣可以快的上奶?thx

王國熱話
生唔生第二個? (發現小三)
ivf Q & A
聯合免疫報告
仲有咩可以check

複式洋房

國民生產總值:311

回覆:上奶

多飲水,平時煲點豆腐魚湯,木瓜湯。最主要多休息自然就上奶

複式洋房

引用:多飲水,平時煲點豆腐魚湯,木瓜湯。最主要

原帖由 esther.ttang 於 13-06-03 發表
多飲水,平時煲點豆腐魚湯,木瓜湯。最主要多休息自然就上奶
醫院姑娘又話魚湯唔飲得,會谷奶?其實可以嗎?thx

大宅

國民生產總值:1786

回覆 aswyshek 的帖子

我同你一樣,呀b唔肯埋身,泵又得1oz多d, 驚呀b唔夠食

別墅

國民生產總值:948

引用:Quote:原帖由+esther.ttang+於+13-06-03+發

原帖由 aswyshek 於 13-06-03 發表
你係開刀生??

別墅

引用:回覆+aswyshek+的帖子我同你一樣,呀b唔肯

原帖由 mizcaren 於 13-06-04 發表
回覆 aswyshek 的帖子

我同你一樣,呀b唔肯埋身,泵又得1oz多d, 驚呀b唔夠食 ...
"聽講"埋身bb食到既奶量係比泵出黎既多少少!!

別墅

國民生產總值:957

引用:Quote:原帖由+esther.ttang+於+13-06-03+發

原帖由 aswyshek 於 13-06-03 發表
黃豆排骨湯都勁上奶,唔一定要魚先得。
黃豆要先用白鑊炒香,如果開刀就落陳皮替代生薑。

BB唔啜就要泵密D,泵奶前要多D按摩乳房。多飲湯水,多休息。

大宅

國民生產總值:1786

funfanchung 發表於 13-6-4 03:21
係咩?最慘係佢啜兩啖就唔啜,跟住又開始狂喊,點都唔肯再啜,之後我俾泵左既奶佢,又食得好地地喎,搞到越黎越埋唔到身

別墅

國民生產總值:957

引用:Quote:原帖由+mizcaren+於+13-06-04+發表回

原帖由 funfanchung 於 13-06-04 發表
系阿,BB埋身啜系會比奶泵好好多架,上奶又快D,奶量又多D,仲可以洗少好多野(奶泵,奶樽...)。

禁止訪問

國民生產總值:1147

回覆:aswyshek 的帖子

禁止訪問

國民生產總值:5250

回覆:aswyshek 的帖子

子爵府

國民生產總值:10889

引用:啱啱生完,食more+milk+plus+加goats+rue好

原帖由 ccbaby2012 於 13-06-04 發表
啱啱生完,食more milk plus 加goats rue好快多奶。我第二胎上左奶都係泵得一兩安,食左出多左奶柱同快左, ...
系咪坐緊月都食得?邊度有得買?

別墅

引用:Quote:funfanchung+發表於+13-6-4+03:21+"

原帖由 mizcaren 於 13-06-04 發表
係咩?最慘係佢啜兩啖就唔啜,跟住又開始狂喊,點都唔肯再啜,之後我俾泵左既奶佢,又食得好地地喎,搞到越 ...
会5会bb 唔識埋身?個位岩5岩?
奶多bb 含5奶頭都会!!
以前阿b 细5識埋身,一埋身就發脾氣,之後姑娘叫我用一個星期 nipple protect 既膠,再除!work 左~
我都5知点解~因為果舊膠既用途5係甘!!
但姑娘話如果带佢bb 食到奶。可以令媽媽同bb 有信心同5抗拒埋身!!以後就可以慢慢5用!!

对我,埋身上奶最work,泵就-般!!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+mizcaren+於+13-06-04+發表係

原帖由 funfanchung 於 13-06-04 發表
会5会bb 唔識埋身?個位岩5岩?
奶多bb 含5奶頭都会!!
以前阿b 细5識埋身,一埋身就發脾氣,之後姑娘叫我 ...
在那裡有得買?

大宅

國民生產總值:3906

回覆:上奶

係上奶唔夠多定係有奶泵唔出?處理方法唔同喎!如果上到奶而泵唔出,再飲上奶湯會谷同埋塞架!如果係前者,食多啲飯,飲多啲湯水/米茶,多啜/泵,多休息就最有幫助,如果係後者,就要通下啲乳線,按摩或者熱敷,或者食通乳食物

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.