意見反饋
義工

單親天地 今日: 14|主題: 17184

想申請公屋。個人有難題。唔知申請得否……

男爵府

國民生產總值:5357

講一下我的狀況……我有一囡讀幼稚園。養家人。萬五人工(日日兩份工的辛苦錢)……雖然係咁。。但已經係三個幾月前的事。。依家冇野做了三個幾月了。差不多兩份工同期被炒…………。所以有都仲可以不用為錢煩。。也份份等消息。。我冇野做可以申請公屋嗎?之前超額申請唔到。冇諗了。依家我冇超額了。。但可以申請嗎?之前我超額。咁我依家申請要幾多個月糧單?其實依家失業中可以申請嗎??租都比兩份實在頂唔住

王國熱話
平售: 利是封
美雪餐具套裝
stride rite閃燈波鞋 $120
toystory 兩用音樂木馬/車仔

男爵府

國民生產總值:7665

月餅勳章

回覆 SENLY 的帖子

1. 可以,只要你資產唔過額就ok。(二人家庭$286,000)
2. 收入部份,如果屬於固定底薪工作,報申請前一個月既數,否則就要計過去六個月既平均數。
3. 單親唔會優先,都係跟大隊,你預最少三年。

房署網頁解釋得幾清楚,你可以睇睇。

http://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/application-guide/index.html

希望你早日搵到合適工作。

(申請資格有錯的話請指正)

男爵府

回覆 christinetin 的帖子

感謝你的指教!!咁我要六個月失業先可以申請到?!(基本上餐搵餐食餐餐清。冇咩積蓄)……因為要搵萬五先養到兩邊。隨緣邊搵工等消息睇下會否六個月後申請到先搵到工吧。。。咁諗好d。

男爵府

月餅勳章

回覆:SENLY 的帖子

因為公屋申請表要填平均收入,如果你既情况,照計除番六個月唔會過額,你照申請先啦,因交表後都係核實資格等藍咭(輪候號碼),距離見主任仲有好長時間.填表時唔明建議打去房署問清楚.

男爵府

請問平均數的意思。6個月裏面共賺工資平均不超過每月限額嗎($8880定$9347)?例如6個月裏面有3個月$15000薪金。另3個月失業0收入。即$15000x3÷6個月=$7500。唔過每月限額。即是我依家都可申請(0收入3個月幾)??

男爵府

月餅勳章

回覆 SENLY 的帖子

$8880係扣左mpf之後既數,$9347係未扣mpf之前。如果照你咁講,應該可以,但你交申請表時要提交入息及其他證明文件。

男爵府

謝謝妳的指教!!趁合資格試試申請了。

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.