母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為奶泵實在太多牌子,花多眼亂,身邊又冇人有經驗,泵媽們可以分享下嗎?
1)用咩牌子奶泵?
2)每次泵到幾多?
3)每次用幾耐時間?
4)好處/壞處
5)幾錢?

thanks

男爵府

回覆:泵媽請進

有冇jm可以分享下

大宅

我用緊avent電雙泵,so far so good. 我買23xx.

每次泵20-30mins, 就黎滿月,2邊加埋每次90-140ml.

Ps我無埋身餵。

別墅

引用:因為奶泵實在太多牌子,花多眼亂,身邊又冇

原帖由 pandat 於 13-06-03 發表
因為奶泵實在太多牌子,花多眼亂,身邊又冇人有經驗,泵媽們可以分享下嗎?
1)用咩牌子奶泵?
2)每次泵到幾 ...
我用swing好鐘意唔痛好舒服不過每次要泵30分鐘~~我係全泵媽~~每次6-8安用咗4個月

大宅

1)用咩牌子奶泵?
medela 單電泵

2)每次泵到幾多?
15-20mins 每邊120-140ml (而家b仔3個半月)

3)每次用幾耐時間?
由開始到完around1個鐘

4)好處/壞處
電 出街方便 細舊
單邊 take time 同要拎住黎泵 - 累

5)幾錢?
千七左右

大宅

1)用咩牌子奶泵?
Medela Mini Electric (2個, 用的時候兩邊一齊開機泵)

2)每次泵到幾多?
8-10 OZ 一日泵三次

3)每次用幾耐時間?
15-20分鐘

4)好處/壞處
好處係少PARTS, 方便帶返工,洗少D野,壞處係個摩打好嘈, 有D媽咪覺得好且好痛,不過我唔覺,所以已經用左6個多月了

5)幾錢? 約HKD$900 (一個) 行貨

大宅

Medela Pump in Advanced System
3 months

30 mins each time

Advantages: strength, comfortable
Disadvantages: heavy and bulky

男爵府

引用:1)用咩牌子奶泵?Medela+Mini+Electric+(2

原帖由 cwmswho 於 13-06-04 發表
1)用咩牌子奶泵?
Medela Mini Electric (2個, 用的時候兩邊一齊開機泵)
可吾可以形容下有幾嘈?

大宅

回覆:pandat 的帖子

有d難形容,我諗兩部mini加埋都有開攪拌機or風筒的聲浪。如果我個b訓左,我一定要關門pump,試過同阿b同房pump奶,開一部已經噪醒佢!

大宅

回覆:pandat 的帖子

不過真係吾同泵 夾 唔同媽媽,我用到mini,但係有d媽媽真係覺得好痛好吾舒服的。我見bk的媽媽大多都話Medela freestyle 好舒服,不過我無試過。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊