意見反饋
義工

自由講場 今日: 1962|主題: 1017896

有欠咭數、財務公司係咪唔可以有物業

別墅

國民生產總值:887

朋友有欠咭數、財務公司錢,一直無比老公知,依家佢老公打算再置業,
唔洗佢供,但會加佢名。
佢驚要簽文件時就要查佢財政狀況,比老公知佢借錢又欠咭數,
又驚影響老公要向銀行借錢唔批。
我都唔識答,因為已前佢地有物業已買咗都冇朋友名,
佢都估唔到老公會想再置業加佢名,因為佢真係冇出過錢供樓。

RayEE  小心還唔到時比人釘契.  發表於 13-6-4 01:24

禁止訪問

國民生產總值:205825

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:cookingma 的帖子

公爵府

國民生產總值:29967

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:有欠咭數、財務公司係咪唔可以有物業

佢㩒下自己份TU睇下咩grade 先啦

請勿打招呼~

男爵府

國民生產總值:9542

只要有佢個名就一定查!即使佢老公自己供都要,但一申請按揭就會查

別墅

咁即係唔按揭就唔會查,一筆過比錢,係咪唔經銀行,
佢老公上次買咗層樓,手頭上好似有一大舊錢
不過有錢都唔過佢老婆手,可能都知佢老婆大洗

侯爵府

國民生產總值:21772

引用:朋友有欠咭數、財務公司錢,一直無比老公知

原帖由 cookingma 於 13-06-03 發表
朋友有欠咭數、財務公司錢,一直無比老公知,依家佢老公打算再置業,
唔洗佢供,但會加佢名。
佢驚要簽文 ...
一定查,而且佢既欠款會計落c6供款能力內扣除

大宅

國民生產總值:2301

叫佢盡快坦白啦,落佢名買樓的話一定上唔到會架

咪到時老公簽左臨約加左名先知因為佢啲債而做唔到按揭搞到要撻訂,損失重大

大宅

引用:咁即係唔按揭就唔會查,一筆過比錢,係咪唔

原帖由 cookingma 於 13-06-04 發表
咁即係唔按揭就唔會查,一筆過比錢,係咪唔經銀行,
佢老公上次買咗層樓,手頭上好似有一大舊錢
...
係,唔做按揭就唔會查,但萬一你朋友欠債欠到要破產的話可能會影響層樓業權喎

水晶宮

國民生產總值:70793

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

咁就唔好加名,因為會 難批啲

別墅

我又唔明,假如佢老公係向銀行借貸,而佢係向財務公司借錢,
咁係咪同一機構?銀行有權向財務公司攞資料,
而財務公司係咪都可以向第三者透露借貸資料,
乜財務公司唔咪私營公司黎,恕我無知

不過我朋友話都係借咗5、6萬到,唔知佢有冇講大話,
佢話好想快d還晒,但仲有2年,我諗果幾萬蚊會唔會影響到
佢老公買樓果幾百萬借貸

男爵府

國民生產總值:9730

依家佢老公係咪想買層樓,做樓按,會加埋佢名同計埋佢份人工借錢?
如果係咁,你朋友又係有借有還上等人,個筆借貸只係會當係財務負擔一種,比例我唔識計,大概係咁,家下樓按壓力測試係好似5里既人工一半,你朋友當搵兩萬,最盡只可以供一萬蚊,佢每個月要還2千,佢地會扣番起。但私人借貸都係一兩年還晒,樓就閒閒地供十零廿年,只要你朋友記錄良好,唔係借到盡都無問題既。

不過借錢時銀行職員會問你朋友有無私人借貸,無得呃架 以上都係我買樓時多口問,未必岩晒,你朋友不要咁老定呀,問下銀行職員意見啦

If you don't like me and still watch everything I do.

Bitch you're a fan!!!!

大宅

引用:我又唔明,假如佢老公係向銀行借貸,而佢係

原帖由 cookingma 於 13-06-04 發表
我又唔明,假如佢老公係向銀行借貸,而佢係向財務公司借錢,
咁係咪同一機構?銀行有權向財務公司攞資料,
...
因為有環聯信貸資料庫,冇得呃,借過咩錢每個月還緊幾多有冇遲還錢一眼睇哂,銀行收到按揭申請一定會check

如果你朋友試過/經常遲還錢的話,銀行見到個人信貸評級低,係有可能拒絕做按揭而唔需要比任何理由的

伯爵府

國民生產總值:15434

一次過比晒,當然唔會查啦,如果老公供加老婆名,一定會查埋老婆。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.