意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 6|主題: 127545

跳至
急問:工人自己辭職,佢地有冇著數?

伯爵府

國民生產總值:15320

如果我地炒就要比番一個月人工佢,所以我知有d工人會搏炒。

咁如果佢自己話唔做,其實佢有冇著數?
例如,如果佢辭職後我地唔想佢留多一個月,咁係咪我地要比番一個月人工佢?
機票係咪又係我地包?

如果係既話,咁無論係我地炒佢定佢唔做,我地都係蝕架喎!

王國熱話
阿女有脊柱側彎
請問有無人報過兒童心理學課程?
教仔教到好累!希望得到開解.
細仔確診焦慮症

別墅

國民生產總值:557

回覆:急問:工人自己辭職,佢地有冇著數?

如果佢正式辭職,佢一係比一個月通知,一係補一個月糧比你,不過你敢唔敢留佢多個月呀?可以唔駛補錢,接受佢即時走,計埋大假同比機票送佢走!

禁止訪問

國民生產總值:3532

引用:+本帖最後由+irene_the_pooh+於+13-6-3+23:

伯爵府

而家有個朋友,佢介紹一個工人比我地,個工人話而家個僱主唔比佢食、同埋放假日好早要返屋企,所以佢想唔做。
我地未見過,約左會見一見,但如果係你地,你地會點?

ka1874  工人講既野信得過嗎?  發表於 13-6-5 17:31
333s  错永遠是雇主.  外傭會說自己有错嗎?  發表於 13-6-4 20:13

大宅

國民生產總值:1029

引用:而家有個朋友,佢介紹一個工人比我地,個工

原帖由 irene_the_pooh 於 13-06-03 發表
而家有個朋友,佢介紹一個工人比我地,個工人話而家個僱主唔比佢食、同埋放假日好早要返屋企,所以佢想唔做 ...
你個朋友知道個工人幾多嘢先,同埋是否可信呢,雇主無嘢比佢食,咩為之無,我工人都話我無嘢比佢食嫁,蛋,火腿,雞翼,雞扒,粥,麵,佢都唔中意食,

ka1874  佢只可以食鮑魚海參, 其他野食左會死, 咁滿足唔倒佢, 就係冇比野佢食  發表於 13-6-5 17:33
pinguxx    發表於 13-6-4 20:00

大宅

國民生產總值:1029

引用:Quote:原帖由+irene_the_pooh+於+13-06-03+

原帖由 FIFIT 於 13-06-04 發表
你個朋友知道個工人幾多嘢先,同埋是否可信呢,雇主無嘢比佢食,咩為之無,我工人都話我無嘢比佢食嫁,蛋, ...
中午一歺食三塊豬扒同菜就食得過囉,依家啲工人差到不得了,請佢哋返嚟炭世界好唔好,叫佢哋返屋企啦。

大宅

國民生產總值:2134

隨非佢炒你 咪要補錢比你囉

咁你咪賺囉

但有幾多工人會炒僱主

子爵府

國民生產總值:12133

2019勳章

我覺得個理由不大可信,我諗你要睇吓個朋友有幾可信,同埋佢點會無端端有工人介紹俾你!

問個工人想僱主俾咩佢食,同放假日想幾點回家?問清楚先!

伯爵府

個朋友就好可信,因佢知我地而家冇工人,所以幫我地留意。
唔該曬樓上媽媽們嘅提醒,我地呢幾日會見佢,有咩應該問呢?

ka1874  問佢: "乜野O岩你呢位大小姐食?"  發表於 13-6-5 17:36

公爵府

國民生產總值:27217

2019勳章 分享愛

引用:而家有個朋友,佢介紹一個工人比我地,個工

原帖由 irene_the_pooh 於 13-06-03 發表
而家有個朋友,佢介紹一個工人比我地,個工人話而家個僱主唔比佢食、同埋放假日好早要返屋企,所以佢想唔做 ...
香港既屋點會冇野食,除非佢想日日食魚翅包魚。放假要早返,幾點? 9點好合理,如果工人要求11,12點你又會點? 都係果句,斷約唔好博,屋企人
用開先會考慮。

大宅

國民生產總值:2405

回覆 irene_the_pooh 的帖子

個個工人斷約都話僱主唔比佢食嘢,我早前的工人是斷約的,都是講前僱主唔比佢食嘢,但我請了她後她來我家,一日吃三個水果,我唔太信她,大部份都應有問題才斷約的。

伯爵府

佢話而家放假要五點返屋企。
同埋佢而家仲做緊嗰家!
至於食方面,真係要問!
但我知香港真係有人唔比工人食,因我有個好熟嘅親戚,佢自己食好大份早餐當lunch,佢晏晝唔食又唔比工人食,因佢覺得我都唔食佢駛乜食,工人唯有食公仔面,但都要自己買。我地勸過個親戚,怕佢比人告,但佢話唔會。終於個工人頂足一個約就唔做,佢想加人工留工人但工人唔肯。

伯爵府

請問仲有冇野要留意?

大宅

國民生產總值:2269

回覆:急問:工人自己辭職,佢地有冇著數?

我之前個工人都話唔夠嘢食,佢食哂全屋嘅嘢呀,日日煮九大鬼,炸兩大塊雞扒,一星期食哂兩包腸仔,好多雞蛋,公仔面多多都食哂,仲要下午茶時間,食兩個面包,夜晚食一大碗飯,再加好多好食嘅餸。佢話冇嘢食你千期唔好信!

琥珀宮

國民生產總值:156477

2019勳章

irene_the_pooh 發表於 13-6-3 23:08
如果我地炒就要比番一個月人工佢,所以我知有d工人會搏炒。
咁如果佢自己話唔做,其實佢有冇著數?

當初 政府 定政策時 單為了保障外傭. 送她回安全原居地. 照顧周到.
單一方 : 假設 雇主 炒 外傭, 並沒有作 外傭 炒 雇主 假設性

凡是二面睇.任何野需平衡雙方利益..
政府如果 好似 你0甘識想問題. 堵塞不必要的問題了.

凡是"寵愛" 過了 = 怪獸.
包括市面上所指的 什么 怪獸兒童, 怪獸 父母. 怪獸 政府.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

公爵府

國民生產總值:28006

irene_the_pooh 發表於 13-6-3 23:58
似乎你對呢個工人好有興趣。但俾我,我唔會考慮。無得食真係唔可信,特別係佢而家係專責湊細路o既話。我個 agent 話齋,香港地,請佢返來湊 b,佢唔食太太/個 b 媽仲驚過佢,唔通唔驚佢同 bb 單獨o係屋企時餓暈?!點會唔俾飽飯佢食!樓上講得o岩,佢地 ’無得食’ o既定義,極有可能係無得 ’任食’ or 無得 ’食貴o野’
佢今日可以咁對而家呢個僱主,做做下自己走去搵工,他日都一樣可以咁對你

男爵府

國民生產總值:8765

開心吸收勳章 畀面勳章

唔俾食真係有啲唔可信,但有機會少野食
我工人又係咁,我雪櫃有大堆野食,但佢懶得煮,
就煮麵食
有啲就因為唔食隔夜餸,
但我媽媽話佢聽過有個工人話早午都只係得麵包食

男爵府

國民生產總值:8765

開心吸收勳章 畀面勳章

題外話,
我大伯個工人都自己唔續約,
仲同大伯話,覺得大伯對佢唔好,
大家知佢講的係咩唔好嗎????
我聽完。。。。。。。呆左
工人話:佢朋友的顧主會帶工人去食自助餐,去迪士尼,但你無

ka1874   帶埋你上床丫, 好唔好? 哇哈哈  發表於 13-6-5 17:40

伯爵府

其實自從我上一個工人炒左之後,我而家用緊鐘點,我覺得好OK。
但因為今次係一個信得過既朋友介紹,所以我地考慮緊。
但我地都只係信得過呢個朋友,唔係信呢個工人。
其實要從新教過一個新人,我都覺得好煩!

但因為我同老公都識我講o個個真係唔比工人食既親戚,所以當初一聽到呢個工人又話冇得食,我地都信,以為呢個香港又多一個好似親戚咁既主人!

你地既回覆比我知多d香港既實況!
唔該晒!

大宅

國民生產總值:4820

irene_the_pooh 發表於 13-6-5 00:27
其實自從我上一個工人炒左之後,我而家用緊鐘點,我覺得好OK。
但因為今次係一個信得過既朋友介紹,所以我 ...

break contract 唔好請..一定有問題

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.