意見反饋
義工

自由講場 今日: 1891|主題: 1016989

跳至
大家屋企有啲乜迷信野?床枕頭底放把鉸剪

大宅

國民生產總值:4471

畀面勳章

我想知大家屋企嘅6299或者屋企人有冇同你哋講過一啲有關對於bb嘅迷信野呢?大家分享下,纯粹大家分享!
我家都有小部份同大家分享下
1.出街要扣扣針,(定驚喎)
2.嚇親要摸耳朵
3.抱佢之前要同bb講邊個抱佢
4.我個囡半歲左右,大概坐到/企到時要俾個接觸多啲地下(屋企),太婆話可以吸下啲地氣
5. 床枕頭底放把鉸剪,床頭放舊玉

暫時淨係諗到咁多,不過呢啲迷信野不能盡信,老人家講嘅聽完覺得ok嘅咪做囉,我通常都本住“做到咪做囉”呢個心態

男爵府

國民生產總值:6776

2019勳章 好媽媽勳章

回覆:大家屋企有啲乜迷信野?床枕頭底放把鉸剪

一樣都冇,怕煩不過放較剪唔危險咩

男爵府

國民生產總值:6424

2019勳章

我枕頭底放iPhone

facialchung    發表於 13-6-7 13:47
pigpigyy    發表於 13-6-4 16:58
Hana_Sugi    發表於 13-6-4 16:37
黃家小新抱    發表於 13-6-4 16:17
wingwingc1234    發表於 13-6-4 16:02
bb86    發表於 13-6-4 14:00
wcpcelia    發表於 13-6-4 12:40
偷懶喵星人    發表於 13-6-4 08:53
小寶貝兒    發表於 13-6-4 01:41

珊瑚宮

國民生產總值:124005

2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

床枕頭底放把鉸剪

珍珠宮

國民生產總值:32420

枕頭底放鉸剪大人都好危險,仲要係bb

YUUI  係囉  發表於 13-6-4 01:34

侯爵府

國民生產總值:24672

2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

冇聽過,我屋企人唔迷信

大宅

國民生產總值:4471

畀面勳章

引用:一樣都冇,怕煩不過放較剪唔危險咩

原帖由 wing_wing912 於 13-06-04 發表
一樣都冇,怕煩不過放較剪唔危險咩
我個囡岩岩出世就有放,依家1歲放喺枕頭底佢都識拎,所以我依家冇放!

子爵府

國民生產總值:13032

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

引用:我枕頭底放iPhone +

原帖由 快樂ma 於 13-06-04 發表
我枕頭底放iPhone

水晶宮

國民生產總值:57375

2019勳章

有段時間我仔夜晚經常喊醒幾次, 仲係好淒涼果隻, 我媽就提議擺本通勝在床頭, 雖然我覺得作用不大, 但風水佬話無問題, 可以照擺, 咪擺囉.

另外就係, 佢地話上車落車都要同個b講聲, 如果訓左, 就更加要講.

另一樣係我99話唔好叫d唔老like的乳名, 例如豬, 會真係好似豬咁wor, 應該叫靚仔同醒目仔

伯爵府

國民生產總值:19286

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有放,不過系放我床肉底

【WING】◤[幸福]慢慢接近﹏°我要永遠留不住它〤..╭ 》〃"'。你會為我去學慬 ︴珍惜嗎???↗°° ] || 對你真的.有期望]] ┌我!!!"不管一切**只要有樂怡❤已經心滿意足!!┐期待你快高長大=]

翡翠宮

國民生產總值:83408

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

放鉸剪!

子爵府

國民生產總值:13295

2019勳章

點解要放剪刀呢?願聞其詳

BB你來咗啦?

大宅

國民生產總值:1637

每次去完街返屋企時,一入門口要講:“xx( BB 名) 返到屋企,乖乖地。“

onon2000  我老家屋企都係要咁,出街都要咁同bb講...成個傻婆咁  發表於 13-6-4 01:15

別墅

國民生產總值:905

好媽媽勳章

引用:有段時間我仔夜晚經常喊醒幾次,+仲係好淒涼

原帖由 bluetulip 於 13-06-04 發表
有段時間我仔夜晚經常喊醒幾次, 仲係好淒涼果隻, 我媽就提議擺本通勝在床頭, 雖然我覺得作用不大, 但風水佬 ...
我亞婆又係話上車落車(&上船落船) 要同bb講聲,夜晚去完街返入屋又要講聲~
仲有唔好向住d細路跪低!

水晶宮

2019勳章

Kubi 發表於 13-6-4 00:50
我亞婆又係話上車落車(&上船落船) 要同bb講聲,夜晚去完街返入屋又要講聲~
仲有唔好向住d細路跪低!
我媽係不論日夜, 入屋就講.

唔好向小朋友跪.........我跪過好幾次, 老人家又無講d咩wor

子爵府

國民生產總值:10558

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我c6年年都會睇家宅, 將啲小盆栽, 晶石柱, 玉塊等等換位置擺放, 佢話發財學業風水位年年都要轉~~

公爵府

國民生產總值:27260

2019勳章

引用:有段時間我仔夜晚經常喊醒幾次,+仲係好淒涼

有段時間我仔夜晚經常喊醒幾次, 仲係好淒涼果隻, 我媽就提議擺本通勝在床頭, 雖然我覺得作用不大, 但風水佬 ...
我99佢地話改d差ge名先會好wo,例如鄉下話叫衰人,番薯等,我唔俾佢地改呢d名,佢地就叫我仔狗屎x!唔只我仔,親戚個個小朋友都咁叫

別墅

國民生產總值:905

好媽媽勳章

引用:Quote:Kubi+發表於+13-6-4+00:50+我亞婆又

我媽係不論日夜, 入屋就講.

唔好向小朋友跪.........我跪過好幾次, 老人家又無講d咩wor
又咁啱喎!我亞婆同我c6亞婆都係話唔好跪向d細路,但佢兩位老人家係從未見過面,亦唔係同一個鄉下

水晶宮

2019勳章

emimi 發表於 13-6-4 00:57
我99佢地話改d差ge名先會好wo,例如鄉下話叫衰人,番薯等,我唔俾佢地改呢d名,佢地就叫我仔狗屎x!唔只我 ...
好明顯我99同你99唔同鄉下!

瑪瑙宮

國民生產總值:132674

2019勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一樣都無放..因為唔迷信....

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.