意見反饋
義工

家事百科 今日: 17|主題: 36948

窗簾軌可以自己由拉繩轉手動嗎?

男爵府

國民生產總值:5785

新屋的都好唔順, 聽人講手動會好好多, 同有小朋友安全..可以自己轉麻? 要買什麼材料?
還是要整條軌拆下換哩?
謝謝

王國熱話
豪宅女何文田寓所遭夫打傷額,挽GUCCI手袋...
扶手電梯影裙底春 鹹濕青年斷到正
呢排好似特別多嚴重車禍
國泰洩940萬客私隱

琥珀宮

國民生產總值:156445

2019勳章

ronaldlcm 發表於 13-6-4 00:51
新屋的都好唔順, 聽人講手動會好好多, 同有小朋友安全..可以自己轉麻? 要買什麼材料?
還是要整條軌拆下換 ...

窗簾軌 最好 實用+ 簡單+易用. 3至80歲 都能做到.
可能是古時人用的 一支杆, 窗布 拉過來.拉過去 = 手動

窗簾軌 彎曲軌 = 合 窗是孤形
窗帘挂钩/四叉钩 = 最煩

[/url]

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

男爵府

引用:Quote:ronaldlcm+發表於+13-6-4+00:51+新屋

原帖由 333s 於 13-06-04 發表
不好意思,即係點哩?
我現有的係四抓鈎,扣在路軌上,條路軌係有一个轉彎位的。。
一廳兩房都係咁。。可以點改呢?
謝谢

版主

國民生產總值:28672

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

拆走窗簾繩就可以, 繩結在路中間最前用來吊窗簾布的配件. 解結抽繩出來就得.

你亦可以度左長度,去五金舖買支手動路軌, 要買埋支架上牆, 有分掛牆同天花的, 影現的比店員睇就得.

子爵府

國民生產總值:10828

我以前仔仔出世不久, 怕會纏頸, 都係剪咗條拉繩, 將佢變手動。

333s  我老媽 就係甘. 簡易.  發表於 13-6-4 16:34
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

clpapa 發表於 13-6-4 09:38
拆走窗簾繩就可以, 繩結在路中間最前用來吊窗簾布的配件. 解結抽繩出來就得.

你亦可以度左長度,去五金舖買 ...
謝謝你...如果'[size=11.818181991577148px]買支手動路軌, 要買埋支架上牆'., 係咪即係要將原來的路軟拆晒出黎換哩?

如果唔使拆晒情況下, 抽左繩後仲有乜計可以令佢順滑番d哩?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝你...如果'買支手動路軌, 要買埋支架上牆'., 係咪即係要將原來的路軟拆晒出黎換哩?

係,

如果唔使拆晒情況下, 抽左繩後仲有乜計可以令佢順滑番d哩?

唔好用太重既窗簾布, 如果路軌有彎位, 要在彎位幫手過彎, 唔好一味只死力拉最前部份.

琥珀宮

2019勳章

ronaldlcm 發表於 13-6-4 09:12
不好意思,即係點哩?
我現有的係四抓鈎,扣在路軌上,條路軌係有一个轉彎位的。。
一廳兩房都係咁。。可以 ...

用文字解釋... 高難度.. 唔係我強頂.

1. 把拉繩 解開掉. (安全)
2. 如怕煩, 買新也煩, 裝也煩. 試下 用手拉一拉 布窗簾, 拉得動. 省几百. 什么都不必做.
拉不動. 學我老媽 用支杆 推一推. 得哦. 雖然老土d. work 就得..

拉 布窗簾 easy & simple.

jk67jk  講得啱。  Easy & simple. 其實都唔算太唔順, 都好易拉。  發表於 13-6-5 10:37
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

男爵府

clpapa 發表於 13-6-4 14:39
謝謝你...如果'買支手動路軌, 要買埋支架上牆'., 係咪即係要將原來的路軟拆晒出黎換哩?

係,
問多一句, 因為個位都幾高, 次次爬高去拉都幾麻煩...有冇乜工具可以方便哩? 買支竹接埋去得麻?

jk67jk  我屋企個位都好高, 天花下一呎左右, 但拆繩轉手動, 手拉的時候都冇乜困難  發表於 13-6-5 10:42
jk67jk  我屋企個位都好高, 天花下一呎左右, 但拆繩轉手動, 手拉的時候都冇乜困難  發表於 13-6-5 10:41
jk67jk  試下用"涼"衫的丫义。  發表於 13-6-5 10:39

琥珀宮

2019勳章

ronaldlcm 發表於 13-6-4 16:45
問多一句, 因為個位都幾高, 次次爬高去拉都幾麻煩...有冇乜工具可以方便哩? 買支竹接埋去得麻?
...
jk67jk 試下用"涼"衫的丫义。

good idea. 拉窗布. 借下 不求人. 涼衫义. = 好方法來架.

版主

可以去窗簾舖問下有冇窗簾拉杆, 自製都唔太難, 逃寶亦可

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.