嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

今日帶BB到健康院打針,姑娘話多數會發燒,話37.9度就要食退燒藥,個零鍾前我探熱為37.7度,而家探過37.8度,有上昇趨勢,請問我係咪要而家俾退燒藥阿B食?
神是信實的!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔駛驚, 其實肛探 38 度以上先係發燒

打咗針, 係會有少少體溫上升

不過, 若未上 38 度, 我覺得唔駛食囉!

不過樓主妳要觀察住 bb 情況呀

男爵府

回覆 LL1999 的帖子

我每個鍾探熱一次,除咗嘗試俾佢飲水外,我仲可以做啲咩啊?
神是信實的!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lwoman 發表於 13-6-4 01:21

我每個鍾探熱一次,除咗嘗試俾佢飲水外,我仲可以做啲咩啊? ...

BB 幾大呀? 真係唔駛擔心啊!

打完針有呢個情況, 好常見, 發燒亦唔係太大問題

不過當然啦! 發高燒, 就一定要格外留心

男爵府

多謝你嘅回覆,BB兩個月大。
神是信實的!

珍珠宮

lwoman 發表於 13-6-4 02:10

多謝你嘅回覆,BB兩個月大。

BB 比較細, 所以我都明白妳既擔心

其實若 bb 發高燒, 可以做以下事情

1. 沖溫水涼
2. 比 bb 飲多 d 水降溫
3. keep 住定時食退燒藥水
4. 用退熱貼
5. 唔好著太多衫, 要比 bb 散熱
6. 定時探熱

若 bb keep 住食退燒藥, 都未好,
就要留意下佢, 個人精唔精神, 肯不肯食奶, 有無面黑, 抽筋, 嘔吐等情況

若真係太高燒, 又降唔到溫, 建議最後一做法, 就係去看醫生

樓主, 妳 bb 而家幾多度呢?

男爵府

38.2度,要食退燒藥啦!
神是信實的!

複式洋房

回覆:lwoman 的帖子

我Bb今日都打左兩個月針,體溫37.8度,同下晝比有上升趨勢,我好擔心呀!

男爵府

回覆 2013mami 的帖子

發燒係正常反應,身體發熱去抵抗病毒,妳有退燒藥,如果BB有燒到37.9度就俾佢食退燒藥,當時我都係俾佢食咗一次,之後體溫升升跌跌,但冇再試過有超過37.9度,我反而係擔心佢其他反應,例如胃口問題。
神是信實的!

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lwoman 發表於 13-6-4 01:10
今日帶BB到健康院打針,姑娘話多數會發燒,話37.9度就要食退燒藥,個零鍾前我探熱為37.7度,而家探過37.8度 ...

如果擔心既,可以比燒水佢食. 而我就係過左38度以上至會比小朋友食.

複式洋房

回覆:lwoman 的帖子

頭先38.3度啦,即刻比左退燒藥佢食。佢冇乜胃口呀,平時好擦得,而家淨係瞓唔願起身食。唉呀。。有人教我沖啲奶粉比佢食,等佢飲多啲水份,係唔係架?

大宅

回覆 2013mami 的帖子

你餵開人奶定粉?如果餵人奶就俾佢啜多d,因為人奶有足夠水分,而且bb打完針會食得唔好。
如果粉b就俾水

複式洋房

回覆:paulman 的帖子

我半人奶架,今日不停比佢啜,而家退左燒!有冇人知一般燒幾耐?因為佢尋晚燒完退左,今朝又燒過。今晚會唔會又黎?

首頁

尾頁

跳至