意見反饋
義工

自由講場 今日: 3476|主題: 1017365

跳至
***周啟生咁樣對個仔,好可憐呀***  

珍珠宮

國民生產總值:31135

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/animation/

可以比個仔住一個這樣的房間,好惡劣!!!
咁佢自己同老婆女兒又住邊呢??看到條片真係好意外,居然床都無張,隔離鄰舍睇不過眼吧!才報驚!
睇番佢之前的訪問,仲講到自己不會比人去照顧自仔女,要親力親為喎!何解又會忍心比個仔住呢度,不顧他安危,明知個仔特別需要人照顧!想不通!

周啟生與第二任妻子梁晶瑩所生的二子周爵,患有學習障礙,卻天性聰明記憶力強,而且畫畫天份極高,
家中每個角落幾乎也有他的作品。

第二任太太!!

周啟生從未體罰過三名子女,他認為,溝通與關懷,是父母養育兒女的必要條件。

兩歲的周晴眼仔碌碌樣貌可愛,並盡得父母遺傳,音樂天份極高,喜歡唱歌跳舞,節拍感強勁。

我哋唔可以改變過去,但可以改變將來!」五十一歲的周啟生,堅定的說。經歷過兩段失敗的婚姻,周啟生坦言愧對前兩任太太分別所生的兒子,只求現在盡力做好父親的角色,給予150%的愛。

「我好錫個女,老婆(第三任太太司徒靄杰)話如果呢個係仔咪死火?都係o架!」一直恨生女的周啟生,人到中年,得償所願,甚至幾乎停工兩年照顧初生愛女,「餵奶換片沖涼我一手包辦,我仲係『掃風聖手』,第二個掃唔到o架!」

「我縱壞個女喇,佢好恰我o架,我鬧一句,佢就扁嘴谷眼淚,跟住我就要埋去say sorryo架喇!」兩年多前,周啟生與第三任太太──大提琴家司徒靄杰誕下女兒周晴,早已與前兩任妻子育有兩子的他,追女成功,百般呵護,甚至減少工作量,全職湊女,就是希望貼身陪着女兒成長,周啟生笑說:「我以前工作量大啲,但呢兩年,除咗個女出世前後開咗兩場演唱會之外,就淨係接咗兩個簡單嘅工作;就算做緊嘢寫緊歌都係抱住個女o氹緊個女o架,係全職睇住佢,沖涼換片全部都係我做嘅。」
周啟生揚言,照顧子女的責任從不落在傭人手上,事緣經歷過傭人洗碗時未有洗淨洗潔精,導致他胃部不適之後,他更不希望疼愛的子女無辜受苦,「所以依家工人只負責家務,煮飯都係由我煮嘅,千祈唔好畀小朋友單獨同工人一齊,仔女係自己生嘅,一定要親力親為。」

吓吓吓!仲話仔女係自己生,一定要親力親為!!!!!!

周啟生直言非常疼愛幼女周晴及現任太太司徒靄杰,故他經常抽空與家人外遊歡聚,盡享天倫樂。

原來他好狠有女,但有個女,都要關心吓個仔,係呀,有空閒抽空和家人外遊,,他在享天倫樂時有否想到自己個仔生在何方,做緊咩,真係好慘呀佢個二仔!

chinatea  前妻呀,亞媽唔係道d仔女都係多餘架啦,亞三係道當然被寵啦.  發表於 13-6-4 11:04

伯爵府

國民生產總值:16051

畀面勳章

回覆:***周啟生咁樣對個仔,好可憐呀***

小朋友好可憐

rostrale  agree  發表於 13-6-4 20:05
BB200200    發表於 13-6-4 16:42
QQdevil    發表於 13-6-4 13:28
meiling222    發表於 13-6-4 13:03
karenlyk    發表於 13-6-4 12:59
wcpcelia    發表於 13-6-4 12:55
karenlohy    發表於 13-6-4 11:50
kawai120  sad  發表於 13-6-4 11:47
Hana_Sugi    發表於 13-6-4 11:47
topkidsmom    發表於 13-6-4 10:37
maxisau    發表於 13-6-4 10:25
ant3210    發表於 13-6-4 09:55
sol201382    發表於 13-6-4 09:28
961123    發表於 13-6-4 09:20

伯爵府

國民生產總值:19287

佢屋企仲亂過我屋企。

ant3210    發表於 13-6-4 09:57

大宅

國民生產總值:1927

就算一隻狗仔都唔可以留低佢自己出阜啦,何况佢個仔要特别照顧
再看他的居住環境.....

wcpcelia  agree  發表於 13-6-4 12:55
kawai120  messy  發表於 13-6-4 11:47
ant3210    發表於 13-6-4 09:58

珍珠宮

mandysio 發表於 13-6-4 08:39
佢屋企仲亂過我屋企。

比著一個正常小朋友或大人,比人困住係呢間房,都會癲!!難怪他會悶到一個人大叫45分鐘,或走出去跑馬路,真係好慘!!!呢種小朋友應要比多些關心和愛佢,但佢就好可憐一個人住係這間不知怎形容的房,如坐牢一樣!真係好虐兒!!!

ant3210    發表於 13-6-4 09:59

珍珠宮

mhjennifer 發表於 13-6-4 08:46
就算一隻狗仔都唔可以留低佢自己出阜啦,何况佢個仔要特别照顧
再看他的居住環境.....

我也想這樣說,狗都不會,何況是自己兒子呀,真想知他點諗,有否當過他是自己兒子看待,好過份!!!一個正常小朋友都無可能咁樣,自己一家去旅行或他口中說工作,但又可帶埋太太女兒,但兒子就困在這個可怕的居住環境,有無攪錯呀!

ant3210    發表於 13-6-4 09:59

公爵府

國民生產總值:28004

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個居住環境真係好惡劣

kawai120  agree  發表於 13-6-4 11:48
ant3210    發表於 13-6-4 10:00

子爵府

國民生產總值:11754

周x生幾十歲人還追求愛情,聚一個生一個,頂佢唔順。

ant3210    發表於 13-6-4 10:00

珍珠宮

國民生產總值:38081

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

得一張床“肉”

kawai120  sad  發表於 13-6-4 11:48

男爵府

國民生產總值:8814

畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

國民生產總值:36103

回覆:mamahippo 的帖子

伯爵府

國民生產總值:15156

個小朋友係咪有問題?13歲都咁樣成日叫既?鄰居同佢講野,佢一句都無答過,淨係度叫,加上個居住環境,平時又無人湊,呢個小朋友真係好慘

Anpanmama  as I know... "自閉症"  發表於 13-6-4 16:39
ant3210  學習障礙.  發表於 13-6-4 10:01

大宅

國民生產總值:4871

水晶宮

國民生產總值:61589

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

果間屋的環境真係好差。點解要咁對個仔呢?

ant3210    發表於 13-6-4 10:02

翡翠宮

國民生產總值:88862

2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

國民生產總值:3550

最衰係佢仲要話個鄰居:你個仔都可能會咁;你都有機會有我仔嘅問題。
把口衰到冇朋友

ant3210    發表於 13-6-4 10:02
Our anniversary[br]

大宅

國民生產總值:3550

報紙寫一家4口都住嗰度

ant3210  係假就真點會有人願意住.  發表於 13-6-4 10:03
Our anniversary[br]

珍珠宮

國民生產總值:46313

我成日覺得周生份人恃才傲物, 樣樣都睇唔順眼, 3段婚姻, 有2段不歡而散, 之前仲響明周講到佢幾咁照顧個仔, 又狂數前妻不是, 令人感覺唔舒服

Sand8148  x2, 我不嬲都唔鍾意佢, 以為自己好有料  發表於 13-6-4 11:24
ant3210    發表於 13-6-4 10:04

珍珠宮

國民生產總值:31993

BK Milk勳章

所以要多謝佢鄰居先岩

ant3210    發表於 13-6-4 10:04

瑪瑙宮

國民生產總值:142053

好媽媽勳章

引用:小朋友好可憐 +

原帖由 kmcatbb 於 13-06-04 發表
小朋友好可憐

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.