自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:公務員仔女讀書津貼

舊時有3/4津貼,我c6 2000年後入職無…

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

即使係舊制,津貼有指定學校ga,唔係你想讀邊間就邊間,得幾間可以申請津貼咋,我老公都係聽舊制同事講

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:tintinlam 的帖子

有宿舍但冇教育津貼好耐喇,但宿舍冇返咁上下年資真係咪諗,要計分的,仲有要過probate先可以入紙申請排隊ga。。。。

男爵府

引用:我老公係公務員,+想問下公務員仔女讀私校或

原帖由 企鵝仔 於 13-06-04 發表
我老公係公務員, 想問下公務員仔女讀私校或直資, 係咪有津貼, 咁係每名子女都有一個限額津貼?即係有兩個, ...
每個職級都唔同,98前後入職又唔同,你叫老公問番自己部門人士部就最清楚啦

子爵府

ChristieMing 發表於 13-6-4 11:01
宿舍冇番10年年資都唔洗諗, 教育津貼一早cut o左o剌~~
你同佢講埋, 而家要供mpf, 冇長奉, 一年只有14日大 ...
我打電話比佢先.......

Queenie_0012  你排宿舍..... 真係十年八年先望到個龍頭咋~~  發表於 13-6-4 13:21

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:tintinlam 的帖子

新制紀律部隊仲有得排宿舍,其他公務員就係房屋津貼。

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

企鵝仔 發表於 13-6-4 09:41
我老公係公務員, 想問下公務員仔女讀私校或直資, 係咪有津貼, 咁係每名子女都有一個限額津貼?即係有兩個, ...

contract員工多數無 舊制做左十幾廿年既應該有 不過要當入息 要交稅的

大宅

問左同事:
1989前有OEA,即子女可英國留學,大約包4成學費
之後就得翻LEA,本地,至到19歲,包7成半學費
LEA每年大約最多7萬幾
(不分GRADE的)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wlhbee 發表於 13-6-4 12:52
問左同事:
1989前有OEA,即子女可英國留學,大約包4成學費
之後就得翻LEA,本地,至到19歲,包7成半學費

唔係喎, 應該係97前個D 都有架喎.

我朋友9X年入職都有OEA~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wy_yen 發表於 13-6-4 11:20
即使係舊制,津貼有指定學校ga,唔係你想讀邊間就邊間,得幾間可以申請津貼咋,我老公都係聽舊制同事講:qui ...

放心, 好多都包, 連耀中都包~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

wy_yen 發表於 13-6-4 11:20
即使係舊制,津貼有指定學校ga,唔係你想讀邊間就邊間,得幾間可以申請津貼咋,我老公都係聽舊制同事講:qui ...

我冇記錯, 9成直資及私小都包...

伯爵府

應該所有直資私小連國際學校都包架喎, 最多可 CLAIM 到 75%, 上限幾錢就唔知, 因為我地學費平有排都唔爆的. 不過 LEA 會當係人工計稅的. 不過你始終都要問返人事部, 因為不同的學校處理 LEA 有不同方法的, 有啲係人工直接扣 25% 學費, 有啲又係家長自己交 25% 學費.

珊瑚宮

Queenie_0012 發表於 13-6-4 13:20
放心, 好多都包, 連耀中都包~

不過都係果個 詩擰, 即係人出豉油里出雞

翡翠宮

bing-jing 發表於 13-6-5 01:07
不過都係果個 詩擰, 即係人出豉油里出雞

係架~~ 個D讀得耀中, 成隻火雞啦~!

大宅

好媽媽勳章

我又想問:今年LEA喺咪截止咗申請喇?我死緊啦,而家至知好似要15/7前交表!

請問有冇人知呀!!!Help!!

首頁

尾頁

跳至